Klumpmetoden + moms

52
Jag köper mest VMB-varor med "klumpmetoden", vill säga jag köper en låda grejer och vet inte varje varas värde, vet ofta inte ens hur många grejer det var i lådan. Detta är ju inga problem när det är just begagnade varor som uppfyller kriterierna för VMB.

MEN ibland specar försäljaren moms på kvittot trots att hen inte hade behövt. Jag får alltså som vanligt en låda grejer, men på kvittot står moms. Hur gör jag då? Finns det nåt sätt att använda klumpmetoden även i ett sådant fall? Jag kan ju inte bokföra varje enskild pryl i lådan eftersom jag inte vet värdet.

/Klas
1472
246
Men det kan väl inte ligga prylar i samma låda som både är med vanlig moms, och VMB ? Hur har i så fall säljaren kunnat veta vad för moms som han tog på vad?
52
Nej, det ligger inte saker i samma låda som både är med vanlig moms och VMB. Jag uttryckte mig nog otydligt. Hela mitt lager består av varor enligt förenklad vmb, klumpmetoden. Jag vet inte hur många saker det är i lådan jag köper och jag har ingen koll på när just grejerna från just den lådan säljs. Jag räknar istället ut moms på vinstmarginalen för varje momsperiod. (Detta är självklarheter för dig det vet jag) Min fråga gäller hur jag ska bete mig när jag köper en låda begagnade varor och säljaren ändå specar moms på kvittot. Måste jag då lagerföra dem separat från mitt övriga lager och ha koll på varje enskild vara - veta när jag säljer just en sådan vara och speca moms på fakturan? Jag känner mig lite förvirrad i hur jag ska tänka och anar att detta är en s.k. "dum fråga", men det bjussar jag på... ;)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.