Verifikationer vid inköp med företagets bankkort

Anonym
Jag har ett vanligt bankkort (Visa) som är kopplat till mitt företagskonto. När jag gör inköp dras pengarna direkt från bankkontot, och jag får alltså inte någon faktura varje månad.

Vilka verifikationer ska jag använda för dessa inköp för att bokföringen ska bli korrekt? Kvitto självklart, men behövs även en utskrift av relevant del av kontoutdrag för varje inköp? Eller räcker det med att spara kontoutdrag för året tillsammans med årets bokföring vid årsbokslutet?

Anledningen till att jag inte tycker att kvittot kan vara tillräckligt som verifikation är självklart att det på kvittot inte står hela kortnumret utan bara de fyra sista siffrorna.
1009
206
Hej, Det är inte svårare än att just kvittot är verifikationen du ska använda. Sedan bör man spara kontoutdrag för året bland sina verifikat. Här är vissa väldigt noga och skriver ver-nummer på varje rad för att det ska gå spåra, men jag har aldrig sett någon råka illa ut för att ha varit mindre noga med den biten. Vanligen är det lätt med spårbarhet om man har datum och belopp. Om du funderar på kreditkort i din fråga, alltså att man förutom kvitton får en faktura på inköpen - då är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande är kvittot som är verifikatet för inköpet. Kreditkortsfakturan är ett ytterligare verifikat som också det ska bokföras. Man kan alltså inte kasta kvitton för att man har en faktura. Och om du köper för 4000 kr inklusive moms eller mer så behöver du en riktig faktura för att få dra av momsen i de flesta fall.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Anonym
Många tack för ditt svar Johan, det är så jag gör i nuläget. Blev lite fundersam när jag insåg att kvittot ej går att koppla till mitt visakortnummer (hela numret står ju som sagt ej på kvittot längre). Men tillsammans med ett utdrag av årets banktransaktioner som sparas med verifikaten så är det alltså ok. Bra att veta. Är det någon annan där ute som gör på något annat sätt så skulle det vara intressant att höra hur ni tänker kring detta!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.