Årsbokslut och svårigheter.

Elin
Jag sitter nu med mitt årsbokslut och ser över all bokföring. Jag ser nu att ett inköp av dator som jag gjorde över internet den 30/12 drogs från mitt bankkonto den 4/1. Hur bokför jag detta? Jag har redan bokfört som inköp den 30/12 men gissar att jag måste ändra det? Jag har en enskild firma och bokför med kontantmetoden. Jag undrar också hur det fungerar med preliminärskatten som betalas i jan men är från föregående år. Jag har också en utgående faktura från mitt företag i dec som betalades i jan. Hur bokför jag det? Jag har också ett problem med att jag slarvat bort en faktura som jag betalat med mitt företag, bör jag ta bort den verifikationen?

Många frågor men jag hoppas att det finns nån som kan svara 🙂
1470
246
Datorn bokför du som inköp den 30/12, men eftersom pengarna inte dragits från kontot så blir motkonto i bokföringen nåt konto för kortfristig skuld. tex 2990 eller 2995. Sen i januari så bokar du bort den skulden när pengarna dras från kontot. Preliminärskatten behöver du inte bry dig om eftersom det är en privat kostnad, och den ska inte bokföras. Allt som du betalat in som preliminär skatt från företagskontot under året, bokför du som egna uttag. Men man brukar boka den på konto 2012 för att hålla isär den från dom egentliga egna uttagen som bokas på 2013, men båda konton leder till samma princip. Kundfakturor som du skrivit ut i december men betalas i januari bokför du som vanlig försäljning, och motkonto blir 1510, kundfordringar. Samma sak gäller för övrigt eventuella räkningar du fått i december, men som du betalat i januari, dom bokas som leverantörsskulder, och momsen dras i december. Kontantmetoden upphör att gälla vid boksluten. Då ska allt med.
5
Tack för svar! Bokför jag på detta sätt trots att jag betalade inköpet direkt med mitt mastercard men att pengarna drogs först i januari? Hur menar du att jag bokar bort den skulden i jan? Jag har lite svårt att förstå hur man bokar bort skuld och kundfordringar. Så jag skulle verkligen uppskatta ett exempel på hur jag bokför både i dec samt jan. Jag driver en momsfri tjänst (sjukvård) så det behöver jag inte tänka på iaf.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.