Verifikation för egen insättning

15
Hej,
jag bokför för enskild firma för första gången och har en nybörjarfråga... jag har betalat många inköp med privata pengar. För att bokföra dessa så gör jag två olika konteringar:

1. Konterar utgiften mot kassan, tex:
Debet: 6970, tidningar, 94:-
Debet: 2640, moms, 6:-
Kredit: 1910, kassa, 100:-
Datum: 24/8
Verifikation Nr: x

2. Egen insättning till kassan (med samma datum):
Debet: 1910, kassa, 100:-
Kredit: 2018, egen insättning, 100:-
Datum: 24/8
Verifikation Nr: y
Notering: Privat betalning av verifikation nr x

Verifikation nr X är ju kvittot på inköpet men vad ska verifikation nr y vara? Enklast vore att skriva två verifikationsnummer på inköpskvittot (x och y) och låta båda konteringarna peka på samma kvitto. Är det tillåtet?
Alternativt kan jag ju skriva en bokföringsorder för den egna insättningen och låta den vara y, men det känns som ett onödigt jobb om man kan slippa det.
Finns det andra alternativ?

OBS. Jag vet att man kan bokföra utgiften och den egna insättningen i en och samma kontering och då komma ifrån mitt problem helt och hållet men eftersom jag använder Zervant för bokföring så måste man göra två konteringar för att programmet ska fungera som tänkt (enligt https://www.zervant.com/se/news/bokfora-egen-insattning/).
mvh
/ola
1472
246
Eftersom det är en rätt krånglig variant så känns det väl nästan som du kan göra vilket som. Vill du skriva på två verifikationsnummer på samma kvitto så skulle det väl kunna funka. Annars vet jag inte om du har funktionen att skriva ut en verifikation direkt när du bokfört den? I så fall kan du skriva ut nr 2 direkt, och slipper skriva en bokföringsorder manuellt, utan använder den utskrivna verifikationen som verifikat. Tänk dock på, om man nu vill vara petig, att kassan, 1910, avser en summa pengar som du har liggande. Den kan alltså aldrig bli negativ. Har man inga pengar liggande, så kan man ju heller inte köpa nåt. Alltså måste du, om kassan inte räcker, bokföra den egna insättningen först, och sen köpet.
15
Ok, så det räcker inte med att egna överföringen till kassan och utgiften bokförs på samma datum alltså, kan kassan bli negativ ändå? Bör jag ändra datumen för de egna överföringarna till att ligga en dag tidigare än köpen för att vara på säkra sidan?
1073
139
Låter inte direkt som någon smidig lösning att behöva gå via en fiktiv kassa för att bokföra kostnader som betalats med privata medel.
1009
206
Nä, varför betalar du inte bara tidningen direkt av egna pengar (2018) och hoppar över 1930 helt?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
15
Klart jag ska göra så! Jag vart förvirrad av infon i www.zervant.com/se/news/bokfora-egen-insattning/ plus att jag frågade deras kundsupport och fick svaret att två konteringar behövdes. Men de måste ha missuppfattat mig för att boka utgiften mot 2018 måste ju såklart funka. Tusen tack!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.