MOSS och moms i det förenklade årsbokslutet.

Caroline
Hejsan på er!

Jag har en liten fråga angående det förenklade årsbokslutet jag just nu ska göra och hoppas att någon kan hjälpa mig.
Jag ska fylla i ingående och utgående moms och blir här osäker på vad jag ska räkna med. Ska jag räkna ihop all ing och utg moms både för Sverige och det som bokförts vid försäljning till privatpersoner in EU, OCH inköp från företag inom EU?
Ska jag också räkna med utgående MOSS-momsen?

Dessa moms-relaterade kontona har jag använt mig av i bokföringen:
2611 Utg moms förs inom Sv, ored
2614 Ber utg m tjänsteförv utl, ored
2615 Ber utg m varuförv EU, ored
2641 Debiterad ingående moms
2645 Ber ing moms utlandsförvärv
2650 Redovisningskonto för moms
2699 Moms MOSS

Väldigt tacksam för! Mvh Caroline 🙂
28
2
Hej Caroline! Försäljning av tjänster som du redovisar i den särskilda momsdeklarationen i e-tjänsten MOSS (försäljning av digitala tjänster till icke beskattningsbara personer i andra EU-länder) ska du inte redovisa i momsdeklarationen. Den momsen ska du alltså räkna av och redovisa separat i MOSS-deklarationen. Kom ihåg att vid tjänste- och varuförvärv från annat EU-land ska du bokföra lika mycket moms in som ut. Dvs 2614 och 2615 ska ha motsvarande saldo på 2645. Har du sålt varor eller tjänster till företag i andra EU-länder ska du även lämna periodisk sammanställning. (MOSS avser ju bara försäljning till privatpersoner i EU-land) I övrigt fyller du i momsdeklarationen som vanligt: 2611 i ruta 10 2614+2615 i ruta 30 (underlaget i ruta 20-21) 2641+2645 i ruta 48 Saldot i ruta 49. (räknas ut automatiskt om du lämnar elektroniskt) OBS! Ovanstående förutsätter att du bara jobbat med 25% momspåslag. Lycka till! :)
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
Caroline
Hej Daniel och tack så mycket för ditt svar! Jag vet inte riktigt om du kanske missförstod mig eller om det är jag som inte hänger med nu.. ^^ Jag har koll på att jag ska betala in MOSS i en särskild deklaration och inte ta med det i vanliga moms-deklarationen. Och hur jag ska bokföra när jag handlar/säljer till ett EUland. Jag har inte sålt något till andra företag inom EU, endast privatpersoner, så jag har inte behövt göra någon periodisk sammanställning. Jag deklarerar moms varje kvartal. Men det jag undrar är hur jag räknar ut min totala ingående och utgående moms, i mitt Förenklat Årsbokslut som jag håller på med just nu. Jag känner mig osäker på vad jag ska ta med där, ska tex all utgående moms räknas ihop, tex även MOSS-momsen?
1470
246
På vad sätt ska du ha in momsen i bokslutet menar du? Momsen lever ett helt eget liv med egna deklarationer, och kommer inte med i bokslutet på annat sätt än som en skuldpost om du är skyldig moms, eller en tillgångspost om du har moms att få tillbaka.
Caroline
I det förenklade årsbokslutet som man kan göra genom Skatteverkets hemsida, där ska man fylla i om man har någon skatteskuld vilket jag hade i slutet av året. Man måste fylla i utgående och ingående moms manuellt och så räknar den ut skulden själv. Skickar med en bild på hur det ser ut. :) [img size=700]http://i1275.photobucket.com/albums/y453/Nymla/moms_zpslo6kyv0t.png[/img]
28
2
I det förenklade(?) bokslutet på Skatteverkets hemsida ska du räkna samman all utg resp ing moms. Alltså även MOSS-momsen eftersom denna är en skuldpost vid årets slut. För övrigt har jag aldrig riktigt förstått det "förenklade" med Skatteverkets förenklade årsbokslut. En riktig balansräkning hade tydliggjort det du efterfrågar på ett smidigt sätt. Nåja.
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
1470
246
Och du menar att det inte går att dyka rakt på summan och fylla i den direkt? Verkar ju vara ett vansinnigt system. Man har ju en summa moms-skuld på konto 2650 ifall man dragit ut en momsrapport för sista kvartalet. Och det är den enda summan man behöver tänka på. Då har momsrapporten själv hanterat alla olika momstyper och kokat ner det till en enda summa. Verkar ju vara ett extremt onödigt arbete att då backa bandet och själv börja laborera med siffror för att få fram en skuldsumma. Riskerar ju bara att bli galet..
Caroline
Ja exakt, det var därför jag ville fråga någon så det inte blev galet ^^ Har också märkt att den inte är så förenklad som man kan tro. Samma sak med varulager, där vill de att man fyller i varenda vara, antal och pris och så ska den räkna ut allt själv, när jag redan har gjort en egen lista och uträkning. Men det kunde man iaf komma runt genom att skriva in hela summan som en "vara"... :) Tack så jättemycket för er hjälp, Daniel och Ingvar!!
28
2
Nej det är som sagt inte speciellt "förenklat" och precis som du skriver Ingvar så är det som uppgjort för att bli fel om man inte är uppmärksam. Jag rekommenderar alltid mina kunder att göra ett "riktigt" bokslut. Också pga av många fler skäl.. Caroline, hoppas det ordnar sig med bokslutet och hoppas att vi kunde vara till någon hjälp. :) .
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
1470
246
Grundprincipen när en myndighet ska förenkla nåt tycks vara att det blir krångligare, men det låter bra :)
Caroline
Ärligt talat förstår jag fortfarande inte vilka siffror jag ska fylla i... :( När jag räknar ihop ing och utg moms och fyller i det i Förenklade årsbokslutet, så blir summan för momsskuld: 651. Men den ska ju bli 325,34! Skickar med en bild igen där jag tagit fram mina momskonton i bokföringsprogrammet... Vad gör jag för fel? [img]http://i1275.photobucket.com/albums/y453/Nymla/momsmoss_zps99g9dx5x.png[/img]
28
2
Saldot på kto 2611+1614+2615 fyller du i rutan för utgående moms Saldot för kto 2641+2645 fyller du i rutan för ingående moms Beroende på om saldot för MOSS visar plus eller minus lägger du på detta i in- eller utg moms. I ditt fall tycks det vara 19,4 som plussas på den utg momsen. Summan borde då bli 616,29 eller 616 om man avrundar. Tror du blandar ihop det med vad du har för saldo på 2650. Det är ointressant i det här steget. "Förenklat" :bravo [attachment=258]Moms.jpg[/attachment] Alltså grejen med förenklat årsbokslut är att det är skapat för de som lämnar årsmoms. Tanken är att man då ska flytta in saldot direkt från dagboken konto för konto. Deklarerar man kvartals- eller månadsmoms blir det bara osmidigt och det är då bättre att göra ett riktigt bokslut. Har du dessutom kanske upplupna poster eller stora avskrivningar är det ännu mer osmidigt...
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
Caroline
Okej, det stämmer alltså även fast i balansrapporten blir skulden 325,34? Isf verkar det hela fungera nu. Tack så otroligt mycket!! En till liten fråga... ;) När jag kommer till "Försäljning och utfört arbete samt övriga intäkter, R1/R2", så ska jag fylla i momspliktiga intäkter och momsfria intäkter. Jag antar att jag ska räkna med varor jag sålt som omfattas av MOSS, i momspliktiga intäkter? Även fast de ju har olika momssatser.
28
2
Ja precis! Posten berör bara resultaträkningen och tar ingen hänsyn till vilken momssats som använts.
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
Caroline
Upptäcker ett till frågetecken.. Var ska jag föra in skattefritt traktamente? Jag ser att förra året när jag fick hjälp med bokslutet så sattes det in på R7 anställd personal. Ska jag alltså fylla i det på "Årets löner samt betald arbetsgivaravgift" under R7? Isf måste jag även klicka i "Jag hade under bokföringsåret anställd personal: Ja" för att kunna fylla i det. Känns ju lite fel då jag inte haft anställd personal?
1470
246
Om du har en enskild firma och har tagit ut traktamenten till dig själv så ska det inte blandas in i det som har med anställd personal att göra. Egna traktamenten bokförs på ett 58xx konto, och hamnar alltså bland 'övriga externa utgifter'.
1470
246
Om du har en enskild firma och har tagit ut traktamenten till dig själv så ska det inte blandas in i det som har med anställd personal att göra. Egna traktamenten bokförs på ett 58xx konto, och hamnar alltså bland 'övriga externa utgifter'.
Caroline
Ok då får jag se till att bokföra om det då. Nu har jag dock läst både att man inte behöver bokföra det utan bara "som ett avdrag i ruta R16 på din näringsbilaga till deklarationen". Men har också läst att man kan/ska bokföra det. Om jag bokför det, ska jag också ta med det som ett avdrag i deklarationen, eller väljer man att antingen ta med det i bokföringen eller i deklarationen? :unsure:
28
2
Antingen eller. Ipraktiken kommer det ändå med i NE-bilagan eftersom det ligger i resultaträkningen under tex kto 5800
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
28
2
Jag brukar för övrigt göra så att om traktamentet har utbetalats från företagskontot så bokför jag det löpande mot kto 58XX. Om traktamentet inte utbetalats så tar jag upp det i deklarationen.
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
Caroline
Jag tror att det här är den sista frågan jag har. :-D På min resultaträkning så framgår det att Årets resultat är 77816,99 SEK Men när jag fyllt i alla uppgifter i det förenklade årsbokslutet så står det Årets resultat, R11 Bokfört resultat : 30 552 Är det nåt knas eller är det som det ska, och varför? :P
28
2
Svårt att svara på eftersom jag inte kan jämföra din resultaträkning med den du har i bokslutet. Ett tips är att jänföra post för post. Kanske har du gjort något annorlunda i bokslutet. avskrivning, avsättning, omfört lagret, missat en post? ;)
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
Caroline
Aaaa, förstår att det är svårt att svara på. :P Men jag antar att det är meningen att det ska stå samma summa där som på min resultatrapport?
1470
246
Jadu.. inte så lätt att svara på :) Normalt sett går man ju efter det som står i resultatrapporten, för det ska ju stämma. Börjar man bli osäker på det så är det nog bäst att ta fram papper och penna och en miniräknare och börja räkna på inkomsterna minus utgifterna. Det är ju rätt stor skillnad på att lämna in en deklaration med antingen 30 000 eller 77 000 i resultat.. Kan det vara så att din resultaträkning inte nollades förra året, och nåt hänger med sen dess?
Caroline
Ok, nu har jag kollat igenom det igen. Och jag har kommit fram till problemet! I min resultatrapport finns det dels "övriga rörelseintäkter" och det här verkar inte finnas med i det Förenklade årsbokslutet. I övriga rörelseintäkter har jag bokfört en försäkringsersättning jag fått (som jag ska skatta på eftersom det är en ersättning till företaget och inte privat), och en liten intäkt jag fick från min Webshop-tjänst som ersättning eftersom de hade några tekniska problem med sidan. Hittar ingenstans i det förenklade årsbokslutet där jag kan skriva in det. Men jag kanske kan bara plussa på det på "momsfria intäkter" under "Försäljning och utfört arbete samt övriga intäkter, R1/R2"? Och sedan så verkar det förenklade årsbokslutet lägga ihop Årets bokförda inköp och Varulager, vilket ger ett negativt tal och det står "överföring görs inte av negativa belopp", vilket gör att det blir fel på årets resultat!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.