Årsskiftet, bokföra fakturor i Euro utan veta växelkursen?

3
Hej!

Jag bokför enligt kontantmetoden, har förstått att vid årsskiftet då ska jag bokföra fakturor som jag skickar ut i december som en kundfordran, sedan boka bort den, när den betalas i januari eller februari.

MEN: Jag har en del kunder i andra EU-länder, skickar fakturor till dem i Euro. Då blir det ju problem med växelkursen!?

Vanligtvis, när jag bokför vid betalning, så ser jag ju hur många SEK det blev och bokför den summan. Men i december ska jag ju bokföra som kundfordran utan att veta den framtida växelkursen vid betalningstillfället. Hur gör jag då?

Just nu har jag gjort så att jag, när fakturan betaldes i januari eller februari, gick in i bokföringsprogrammet på december och bokförde fakturan som om den hade betalats den sista december. Får jag göra så eller är det fel?
28
2
Skatteverket har en jättebra tabell för omräkningskurs per redovisningsperiod. Här kommer länken: https://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/foretagare/euronskatterna/omrakningskurser/redovisningsperioder.4.2ef18e6a125660db8b080004155.html
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online
3
Tack, Daniel! Så om jag bokför fakturan som jag skickar i december i slutet av december, så använder jag genomsnittskursen för december. Men: När kunden betalar i januari eller februari, så har kursen ju förändrats och beloppet som kommer in stämmer inte riktigt med det som jag har bokfört. När jag bokar bort fakturan mot 1930 måste jag alltså samtidigt justera kursskillnaden. Hur gör jag det?
28
2
Precis! Det belopp du får in på 1930 stämmer troligtvis inte med vad du bokat på 1510 i december. Differensen ger en valutakursvinst/förlust. Beroende på vilket bokar du diffen mot antingen 3960 valutakursvinst eller 7960 valutakursförlust. Lycka till!
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.