Reseersättning

Anonym
Behöver lite hjälp med bokföringen.
Scenariot:
Driver enskild firma. Använder ibland privata bilen i tjänsten. Utförde ett uppdrag åt kund på annan ort dit jag körde med privatbilen. Kund betalar ut milersättning á 19kr vilket jag fakturerade dem. Hur bokför jag detta rätt? Ersättningen bör ju gå till "mig", men då den är på fakturan till företaget, blir det inte en intäkt till företaget? Hur funkar 18,50kr/mil skattefritt i sammanhanget? Känner mig lite vilsen så tacksam för hjälp 🙂
1470
246
Du gör det vanliga misstaget att blanda ihop sakerna.. :) Ersättning för resan som du fakturerar till kund kan vara vad som helst, bara ni är överens. Många har ju en fast resersättning på några hundralappar, andra tar 25 kr/mil, andra har en framkörningsavgift. Det är den ena delen, som står på fakturan, och beläggs med moms, och blir en intäkt i företaget. Sen, förslagsvis 1 ggn/månad, så skriver du som privatperson en reseräkning till din firma, där du begär ersättning för resor där din firma använt din privata bil. Lämpligen då 18,50/mil eftersom det är skattefritt. Den här summan mil behöver ju inte nödvändigtvis vara samma antal mil som du fakturerat kunder. Du kan ju ha använt bilen till andra företagsärenden också.
1073
139
Och var då medveten om att en reseräkning på "18,50 per mil skattefritt" i praktiken innebär att resultatet för den enskilda verksamheten minskar med 18,50 - inte att 18,50 åker rakt ner i fickan. Hur mycket som hamnar i fickan är beroende av vilken marginalskatt (egenavgifter + kommunalskatt + statlig skatt) du ligger på. Ifall den t.ex. är 50 % innebär det att 9,25 per mil åker ner i fickan.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.