Bokföra lager och jordbruksfastighet

1
Hej!

Behöver lite hjälp med vad jag ska bokföra nu i början, startade en enskild firma den 1/5 med inriktning mjölkproduktion och skogsavverkning.

Jag köpte gården för 2 000 000 med tillhörande bostäder, ladugård, andra ekonomiska byggnader, skog m.m. Köpet gjordes dock som en gåva för att undslippa skatter. I de två miljonerna ingår även ett djurlager på 250 000. Sedan lånade jag 300 000 kr själv som ett startkapital för att kunna finansiera kostnader nu i början, cirka 42 000 av dessa betalade jag till lagfart eller vad det heter, så det blev 255 800 kr blev kvar som sattes in på mitt företagskonto. Alltså lånade jag 2 300 000 på banken. Hur ska jag bokföra allt detta?

Säljaren och jag kom även överens om att teckna en revers på traktor och andra inventarier, som uppgår till 150 000, hur ska jag bokföra detta? Jag kommer inte betala denna revers direkt utan det blir ränta varje år som jag ska betala.

Något annat jag ska bokföra när jag startat företag?
1468
246
Det blir en del knepigheter när du har köpt gården som gåva, och först och främst heter det då att du 'inträder i säljarens ekonomiska situation'. Det betyder alltså att du måste ha lite siffror från säljaren på främst byggnaderna, och hur mycket avskrivningar som är gjorda på dom. För du ska alltså bara fortsätta där han slutade. Inventarierna däremot bokför du då som just inventarier på konto 1220, 150 000 kr, och skulden hamnar på exempelvis 2350. samma summa. Djurlagret lägger du upp ett extra konto, som t.ex 1410, 250 000 kr. Och skuld för dom , samma summa på konto 2351 ( för att hålla isär dom från reversen) Skog och mark ska bokföras på ett eget konto, och här får man använda en speciell formel för att få fram ett värde. Sen måste du också, med ledning av taxeringsvärdena ta reda på hur mycket av lånen som avser bostaden. Bostaden är en privat kostnad som vilket hus som helst. Ofta hamnar ca 30% eller nåt av lånen på bostadsdelen. Så det är en hel del att tänka på för att få det rätt från början, och jag rekommenderar dig att ta lite hjälp inledningsvis för att få en rätt balansräkning. Den löpande bokföringen sen är inte nåt speciellt med. Tänk också på att eftersom du har köpt gården som gåva, så har eventuell reavinstskatt överförts till dig. Skulle du sälja så måste även du sälja som en gåva, annars åker du på hela skatten. Därför får man hoppas på fortsatta höjningar av taxeringsvärdena, eftersom det är dom som styr om det är en gåva eller ej. Om däremot taxeringsvärdena skulle falla, så sitter alla som gjort gåvoköp i en riktig rävsax. Men det ska vi ju inte tro kommer hända :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.