Starta AB med apportegenom?

5
Hej

Jag har idag en Enskild Firma utan några tillgångar då jag bara varit igång en kort period och mer varit i utvecklingsstadiet.

Jag har starka funderingar att "omvandla" till AB.
Jag har en hyfsat nyinköpt dator som ny har ett marknadsvärde på 16500kr/ink moms.
Min tanke är inte att ha en revisor framöver men om jag vill använda datorn som apportegendom för en del av aktiekapitalet så krävs ju att en revisor styrker värderingen med mera.
Men eftersom jag inte tänkt använda mig av en revisor fortlöpande kändes det krångligt att blanda in en sådan vid en enstaka händelse som denna.

Är det istället möjligt att jag sätter in 50k i pengar som brukligt för aktiekapital och sedan köper företaget min privata dator för ett marknadsvärde som en tillgång, räknas detta värde då in i aktiekapitalet eller hur fungerar detta?
1470
246
Om du ändå har 50 000 liggande, så ska du ju absolut använda dom till att starta bolaget. Det går mycket fortare och blir billigare eftersom du slipper kostnaden för revisorsintyget. Vanligen ca 2500 kr. Dessutom skulle inte en revisor värdera datorn mycket högre än 10 000 för att ha marginal, så det blir mycket krångel för lite nytta. När bolaget sen är klart kan du använda pengarna i bolaget för att köpa datorn, ja. Bokför man den sen som en inventarie, så hålls aktiekapitalet intakt eftersom du får 16500 som inventarier, och 33500 kvar på kontot.
5
Tack Ingvar för snabbt svar. Jag tänkte samma sak, mycket krångel för lite nytta.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.