Bilförmån vid upplupna lönekostnader

20
2
Hej,
hur ska bilförmån (och andra löneförmåner) hanteras när upplupna lönekostnader bokförs? Ska de liksom lönerna föras över till föregående räkenskapsår?
Lönerna är utbetalda månaden efter intjänande, de intjänades alltså under sista månaden på ena räkenskapsåret och utbetalades första månaden på nästa räkenskapsår.
1009
206
Hej, Bokföringen följer reglerna för hur posterna ska skattas och deklareras. Som exempel ska bilförmån deklareras och betalas 12e månaden efter den månad bilen nyttjats. Dvs kostnaderna för förmånen uppkommer den månad den nyttjas (eller är tillgänglig för nyttjande). Har en anställd haft bil som ska beräknas förmån på i juni så ska kosntaden tas i juni både för förmån och skatter på densamma. För övrigt ska arbetsgivaravgift och källskatt som ska betalas månaden efter bokslutsdagen ligga som Övriga skulder om du redovisar enligt K2 (inte som upplupen kostnad). Men semesterlöneskuld och arbetsgivaravgift på den ska ligga som upplupen kostnad.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1468
246
Betyder det att man, om man vill göra helt rätt i lönehanteringen, ska ta upp bilförmånen för månaden efter löneperioden? Exempel. En lön tjänas in i januari, och betalas ut 25 februari, och redovisas därmed 12 mars. Ska då bilförmånen för februari komma med på skattedeklarationen 12 mars?
1009
206
Precis. Deklarationen är helt kopplad till utbetalnign av lön och nyttjande av förmån. Betalas lön ut i februari så deklareras den i mars. Bil som körs i februari deklareras i mars. (Sedan finns det visserligen specialregler för ägare. Då går man ju snarare på när lönen finns tillgänglig än när den fysiskt betalas ut.)
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.