Rättning av skatt, enskild firma

20
2
Hej,
jag har hand om en enskild firma (bokslut K1) där den som skötte redovisningen tidigare drog alldeles för mycket moms, så jag har rättat bokföringen och ska lämna in nya momsdeklaration.
Det är dock för mig oklart hur bokföringen av skattetransaktionerna och den momsskuld som kommer uppstå ska hanteras.
Det hela kompliceras av att näringsidkaren alltid fick tillbaka på momsen men pengarna från det låg i regel kvar på skattekontot tills näringsidkaren gjorde uttag på klumpsummor som inte matchade momsens belopp. Under tre månader fanns det även en anställd som för två av månaderna fick sociala avgifter och skatter betalda genom att pengar drogs från det positiva saldot på skattekontot.
Jag har normalt bara hand om aktiebolag och bokför där löpande skattekontohändelserna med konto 1630. Går det att göra på samma sätt med endast de skattekontohändelser som berör momsen och den anställdes lön fast med konto 2012? Och hur bör de för stora momsdragningarna som Skatteverket gjort hanteras, kan jag lägga de överskjutande beloppen på konto 2650?
1472
246
Du kan lägga upp konto 1630 som skattekonto, på samma sätt som om det är ett AB, men du hanterar egentligen bara momsen och de anställdas skatter &avgifter där. Så när du rättar momsen så blir det ju först en skuld på 2650, och sen när du lämnar in det till skatteverket så flyttas skulden till 1630. Vill man sen kunna följa saldot på skattekontot på ett vettigt sätt, och företagarens egna skatter också kommer in där, så kan man ju lämpligen boka dom mellan 1630 och 2012.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.