Utgifter i enskild firma

5
Hejsan!

Jag är vissångare och trubadur som är ute och spelar. När jag startade min enskilda firma så fick jag lära mig tumregeln (av rådgivaren på Nyföretagarcentrum) att ca, 50% av det jag spelat in blir min lön.

Jag går efter den regeln och 50% av varje gage ligger kvar på företagskontot för skatter vid årets slut.
Men sen har jag haft en del kostnader under året som jag betalat med egna medel. Hur får jag ersättning för dem?
Säg tex. att jag har köpt en gitarr för 4000:-. Kan jag då med gott samvete ta ut pengar som jag lagt undan i företagskontot och föra över de till mitt privatkonto? För betalar jag med privata medel så har ju företaget en skuld till mig.
Kommer då mina pengar jag lagt undan till skatt räcka? Eller kan jag sova gott om natten sen?

Hoppas ni förstår min något flummiga fråga... Mycket tankar såhär i början :-D
//Emil
1470
246
Ja, det är ca 50% av vinsten som blir din lön. Dvs inkomsten minus kostnader=vinst. Spelar du in 100 000, och köper gitarrer för 20 000, så är det 80 000 kvar. Då är det runt 40 000 som blir din lön efter skatter.
5
Tack för ditt svar! Men då har jag ytterligare en fundering. Jag har efter varje spelning, säg att jag spelat in 2000:- per spelning, satt in 1000:- som "lön" på mitt privatkonto. Om jag nu har hållit på i ett halvår och spelat så och så köper jag en gitarr för fyra tusen. Då har jag ju redan tagit pengar från mitt företagskonto och betalat ut de som lön. Då har ju inte den utgiften funnits med i mina tidigare lön-beräkningar. Iom att företaget får en skuld till mig (eftersom att jag betalat gitarren med egna medel) borde jag ju få pengar av företaget? Tack återigen för ditt svar!
1470
246
Ja, om du gör på det sättet så ligger du ju 'plus' gentemot ditt företag. Om man hela tiden gör avsättningar till skatter, som om företaget inte hade några utgifter, och sen kommer på att det ju faktiskt blir en del avdrag i firman som kommer att sänka skatten, så ligger man ju bra till. Köper du dessutom gitarren för privata pengar, så blir firman skyldig dig den slanten, ja. Sen är det ju alltid bra att sätta undan i överkant till skatten. Du får ju alltid tillbaks det nån gång efter deklarationen, när du ser hur det verkligen slutade. Du måste väl ha mer utgifter för spelningarna dessutom? resorna? bränsle?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.