Enskild firma och AB parallellt

AB-novisen
Jag har drivit enskild firma vid sidan av heltidsanställning under några år. Delvis pga. hög skatt på inkomster över brytpunkten har jag nyss startat upp ett AB.

Min tanke är att driva både EF och AB parallellt under en period för att sedan avveckla EF. Skattemässigt är det bra att alla inkomster fr.o.m nu går till mitt AB och att utgifterna förläggs till min EF (för att minska beskattningsbara vinsten).

Min fråga är huruvida det är tillåtet att köpa in en dator på EF under detta år och avveckla firman nästkommande år, och att datorn då är avskriven? Dvs. att jag inte behöver beskattas för eget uttag när firman läggs ned?
1073
139
AB vid sidan av heltidsanställning är en mycket bra kombination eftersom vinsten i AB kan tas som utdelning och därigenom undvika marginalskatteeffekter som kan bli höga i kombinationen EF och heltidsanställning. Att lägga alla inkomster i AB och alla kostnader i EF kan nog anses suspekt. Ifall datorn har ett värde vid avvecklingen av EF ska det värdet rimligen beskattas som eget uttag.
AB-novisen
Tack för svaret! En annan fråga utifrån situationen med EF och AB parallellt: Är det tillåtet att fakturera kund från AB för uppdrag som delvis utfördes under tiden jag bara hade EF? Eller kräver det att mitt AB köper kundfordringen av min EF?
1073
139
Rent formellt är det väl inte tillåtet att från ett AB fakturera för ett arbete som utfördes innan bolaget fanns. Om du ändå gör på det sättet så är det väl knappast något som någon skulle reagera över. Jag vet inte vad du menar med att köpa kundfordringen. Om du har fakturerat kund från AB för en period som delvis hör hemma i EF, skulle det rätta vara att EF därefter fakturerar AB för aktuellt belopp.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.