Inköp av mobil på enskild firma (kontantmetoden)

3
Jag tänkte köpa en ny mobil med fastprisabonnemang som jag kommer att använda ungefär lika mycket i firman som privat.
Telia likställer privatperson och enskild näringsidkare så både mobil och abonnemang köps i princip i egenskap av mig som privatperson. (mobil ingår i abonnemanget på 24 mån)
Hur redovisar jag den löpande månadskostnaden gentemot firman?
Betalar jag med firmakontot direkt och redovisar den som en firmamobil, eller vad? Vad jag förstått det så är det inga problem att använda telefonen privat om det handlar om fastprisabonnemang då inga extra avgifter tillkommer om du ringer privat, eller gäller det bara om man är anställd?
Enligt skatteverket kan jag om telefonen är privatägd dra av proportionerligt det jag använder den i arbetet.
18
2
Jag har just varit i kontakt med skatteverket om just fastprisabonemang och enskild firma. Tydligen gäller inte ställningstagandet att du kan dra hela kostnaden på företaget och använda mobilen privat, när det gäller just enskild firma. Här finns mer info om vad som gäller enskild firma och dessa avdrag: http://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/341459.html?date=2015-08-25&q=Utgifter+f%C3%B6r+dator+och+telefon+i+enskild+n%C3%A4ringsverksamhet Dom menar alltså att du kan dra av för hela kostnaden för inköp av mobil och abonnemang, men att du sedan uttagsbeskattas för den del som är privat användning. Och det är du som ska kunna bevisa hur mycket som är företagsanvändning och privat användning. Detta även om det är fastprisabonemang, Jag ringde även och ställde lite mer frågor om detta och en variant är också att du betalar privat, men sedan drar av den % som är företagets andel. (Istället för att betala från företagets konto och sedan uttagsbeskatta privat andel. Det blir ju samma sak i slutänden)
3
Stort tack! Länken gav svar på min fråga om skattedelen :) Om jag utgår från att jag köper mobil och abonnemang privat, hur bokför jag enklast halva utlägget (en faktura per månad i 24 månader)?
2
Om du vill betala telefonen privat och dra halva kostnaden i den enskilda firma är det bara att bokföra halva kostnaden och halva momsen mot halva utlägget. Om du gör ett utlägg för firman kan du direkt se det som om du satt in pengar i den enskilda firman. t.ex. : Debet- 6212- kostnader mobiltelefon, 2641 - ingående moms Kredit: 2018 - Egna insättningar
www.TeHoRedovisning.se - Administration, Bokföring och Ekonomi
28
2
Jag törs påstå att som enskild företagare är det ok att dra hela kostnaden på firmakontot trots skatteverkets ställningstagande. Detta eftersom du troligtvis läser mail, skickar offerter, svarar på samtal, ringer och behöver vara tillgänglig så gott som hela tiden. Om du däremot använder mobilen 100% privat ja då är det förstås inte avdragsgillt. Men så länge du kan motivera att du behöver bli nådd alla dagar så är det ok. Om man skulle gå på skatteverkets ställningstagande fullt ut skulle det i princip betyda att man skulle uttagsbeskatta specifika samtal, sms och mail som är av privat karaktär. Det går naturligtvis inte i praktiken.
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.