Bokföra kostnad webbhotell i Danmark betald från privatkonto

4
Då har man fastnat i bokföringen igen... :bravo

Jag har betalt en faktura till ett webbhotell (One.com) som ligger i Danmark. Tyvärr blev fakturan utställd till mig som privatperson, och jag betalade den från mitt privatkonto istället för mitt företagskonto. Eftersom fakturan inte blev utställd till min enskilda firma så lade One.com på 25% moms på fakturan. Men eftersom One.com ligger i Danmark så får jag enligt mina efterforskningar inte dra av den momsen i bokföringen. Istället ska jag, om jag förstått det rätt, lägga på YTTERLIGGARE 25% på fakturans totalbelopp och sedan bokföra den som fiktiv moms. Jag har alltså tänkt bokföra så här, enligt fakturametoden:

När fakturan inkommit:
2440 (lev.skulder): Kredit 1000 :-
4535 (inköp tjänst EU-land): Debet 1000 :-
2614 (utg. moms omvänd skattskyldighet 25 %): Kredit 250 :-
2645 (beräknad ingående moms utlandet): Debet 250 :-

När fakturan betalats (från mitt privatkonto):
2440 (lev.skulder): Debet 1000 :-
2018 (egen insättning): Kredit 1000 :-

Sedan om jag vill ta ut pengarna från företagskontot för att täcka skulden till mig själv:
2013 (eget uttag): Debet 1000 :-
1930 (företagskonto): Kredit 1000:-

Kan någon vänlig själ kolla om detta verkar riktigt?
1069
139
Det ser rätt ut ifall det är en dansk faktura. Men är fakturan dansk (det kan ju vara en svensk faktura fast företaget är danskt och då bokför du ingående moms som vanligt)?
4
Hmm... Allt på fakturan står ju på svenska och beloppen anges i SEK. Men deras VAT-nr börjar på EU och deras adress är i Danmark. Så nu när du frågar vet jag faktiskt inte om fakturan ska anses vara svensk eller dansk. :blink Jag bifogar en bild på fakturan!
1468
246
Ja, fakturorna från One.com brukar komma från Danmark, och har man uppgivit sitt momsnummer, så får man dom utan moms. Egentligen kan du hoppa över momsen helt, eller så redovisar du den som du skrev. Jag hade hoppat över den eftersom du inte uppgivit nåt momsnummer, och därmed kommer aldrig det svenska skatteverket få nån info från Danmark om att din firma gjort ett inköp därifrån. Du blir bara en av de tusentals svenska privatpersoner som skaffat ett webbhotell på One. Och dom kommer alltså inte att ta upp dig i sin periodiska sammanställning som visar vilka utländska firmor dom sålt till. Jag tycker dessutom att det är mest rätt, eftersom du köpt den privat, och sätter in sidan i företaget. Om du å andra sidan väljer att ändå redovisa den, så lär inte skatteverket reagera då heller, eftersom jag starkt misstänker att differensen mellan vad danska företag sålt till Sverige, och vad svenska företag redovisat, klart överstigen 1000 kr :)
4
Tack för bra info! :bravo

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.