Registrera min EF på min fru?

9
Hej



Jag står precis i begrepp att starta upp en egen rörelse vid sidan om mitt vanliga jobb. Jag har redan passerat brytpunkten för statlig skatt och funderar därför på om det är möjligt och att rekomendera att jag istället registerar en EF på min fru som tjänar betydligt mindre än mig. På detta sätt blir ju totala skattetrycket lägre.



Är det klokt att göra detta? Är det något som kanske får konsekvenser på sikt som jag inte tänker på nu?
488
Inkomstskattelagen 60 kap säger en del om enskilda firmor inom familjen. Bl.a. detta i 5 §: [br] [br]"En make anses som företagsledande make om denna make med hänsyn till utbildning, arbetsuppgifter och övriga omständigheter kan anses ha en ledande ställning i näringsverksamheten. En make som inte har en sådan ledande ställning anses som medhjälpande make." [br] [br]6-10 § fortsätter sedan med att om det finns en s.k. företagsledande make ska denne ta upp hela inkomsten. Men man får fördela inkomsten i proportion till marknadsmässig ersättning för det arbete som den andra maken har lagt ner, eller kapital som han / hon har satsat. [br] [br]Om ingendera av makarna är företagsledande får man fördela inkomsterna i proportion till vars och ens arbete och insats.
9
Då antar jag att det ses som orealistiskt att en förskollärare levererar ett IT-baserat affärssystem när maken i familjen är IT-chef :-) Jag ger nog upp den tanken och kör den ärliga vägen i vanlig ordning.
23
När passerar man brytpunkten för statlig skatt?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.