Bokföra kontantinsats

9
Hej!



Jag har skickat in skatte- och avgiftsanmälan till Skatteverket samt registreringansökan av enskild firma till Bolagsverket. Jag behöver dock nu ganska omgående köpa inventarier, en lastbil närmare bestämt, och erlägga handpenning ur egen ficka innan företaget registrerats för att reservera lastbilen.



Jag antar att det totala beloppet kommer stå på verifikationen när köpet fullbordas, och inte endast det återstående värdet? Isåfall ska det väl inte vara några konstigheter?



Kan samtidigt passa på att fråga ungefär hur lång tid det tar att få sin firma registrerad? Skickade in från foretagsregistrering.se i söndags, när kan jag räkna med att erhålla f-skattebevis osv?



MVH
32
Som svar på din sista fråga: [br] [br]Jag registrerade mig genom företagsregistrering.se den 8:e december och f-skatt och moms fick jag den 20:e december. [br]Bolagsregistret tog längre tid på sig och inte förrän i förrgår (17:e januari) kom beskedet. Men nu har det ju varit jul och lite sånt emellan så lite snabbare borde det ju gå för dig. [br] [br]Ett tips är att gå in på den här sidan där de varje vecka uppdaterar hur lång väntetiden är: [br] [br]http://www.bolagsverket.se/om_bolagsverket/serviceatagande/vantetid/
9
Ajdå, det var knepigt... [br] [br]Det är dessvärre ganska svårt att hitta en lämplig lastbil, så det ligger i mitt intresse att införskaffa denna som säljaren ska göra av sig med nästa vecka. [br] [br]Finns det nån möjlighet att köpa den innan företaget bildats men ändå bokföra det i efterhand med gällande skatte- och momsregler? [br] [br]Mycket tacksam för svar.
1
Du får dra av kostnader som du har haft före verksamhetens start. Avdragsrätten gäller bara sådana utgifter som hade varit direkt avdragsgilla om de hade uppkommit efter företagsstarten. Du får normalt inte dra kostnader som du har haft längre tillbaka i tiden än ett år. Någon moms får dock normalt inte lyftas på dessa kostnader. [br]Det bästa för dig, gällande momsen, skulle vara att köpa lastbilen efter registreringen av företaget. [br] [br]MVH
206
Du får dra av kostnader som du har haft under det år verksamheten påbörjades och närmast föregående kalenderår. [br] [br]När det gäller momsen så är det brukligt att man får lyfta moms för inköp gjorda under max 2 månader innan registrerat datum av företagsstart, de inköpen bokförs då som första verifikationer på året. [br] [br]Ring och prata med skatteverket, ta namn på den handläggare du pratar med (och spara det ifall det behövs längre fram) lägg fram ditt behov av lastbil innan registreringen gått igenom och fråga om du kan lyfta momsen, du har ändock skickat in papprerna.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.