Resultatet - något är fel

8
Hej,



jag ska presentera min första resultat och balansrapport i nya jobbet.

Något är fel: Resultatet är för lågt - förlust.

Hur kollar jag på best möjligt sätt? finns det någon checklista man bör gå genom? Kolla försäljning, varuköp, alla periodiseringar, stämma av moms, reskontra. Vad är det jag glömmer?

Tacksam för hjälp. Hoppas jag hittar felet i helgen.

Hälsningar Kristin
720
Måste det vara fel då, kan det inte vara så att det är en förlust i januari? [br] [br]Vad är det för verksamhet, utan att veta det är det svårt att säga vilka konton du ska titta på. Generellt kan man väl säga att varken momsen eller reskontran påverkar resultatet men ska naturligvis vara avstämda och kontrollerade ändå. [br]Titta på faktureringen är det så att all försäljning är fakturerade i januari eller har en del "halkat" över i februari? För företag som ex fakturerar 1 gg i veckan kan ju kanske en hel veckas försäljning bli fakturerade månaden efter. [br]Säljer ni varor så får du kolla hur inköpen är gjorde såvida inte lagret är inventerat och förändringen bokförd. Här kan bli likadant som vid försäljning men tvärtom, inköp som är ämnade för februari kan ha kommit den 31/1 och därför påverka januariresultatet. [br]Hur är det med hyra, försäkringar mm, är det kvartalsfaktura på hyra eller en årsfaktura på ex en entreprenadförsäkring så slår det direkt mot resultatet. [br] [br]Om jag känt att något kändes fel så hade jag börjat med att stämma av alla balanskonton jag ar så jag vet att ex inga fakturor blivit dubbelbokade. Efterdet hade jag jämfört resultatet mot budget och sett var de stora differanserna funnits för att gå in och titta specifikt på dessa konton.
8
[quote="Redkon"]Måste det vara fel då, kan det inte vara så att det är en förlust i januari? [br] [br]Vad är det för verksamhet, utan att veta det är det svårt att säga vilka konton du ska titta på. Generellt kan man väl säga att varken momsen eller reskontran påverkar resultatet men ska naturligvis vara avstämda och kontrollerade ändå. [br]Titta på faktureringen är det så att all försäljning är fakturerade i januari eller har en del "halkat" över i februari? För företag som ex fakturerar 1 gg i veckan kan ju kanske en hel veckas försäljning bli fakturerade månaden efter. [br]Säljer ni varor så får du kolla hur inköpen är gjorde såvida inte lagret är inventerat och förändringen bokförd. Här kan bli likadant som vid försäljning men tvärtom, inköp som är ämnade för februari kan ha kommit den 31/1 och därför påverka januariresultatet. [br]Hur är det med hyra, försäkringar mm, är det kvartalsfaktura på hyra eller en årsfaktura på ex en entreprenadförsäkring så slår det direkt mot resultatet. [br] [br]Om jag känt att något kändes fel så hade jag börjat med att stämma av alla balanskonton jag ar så jag vet att ex inga fakturor blivit dubbelbokade. Efterdet hade jag jämfört resultatet mot budget och sett var de stora differanserna funnits för att gå in och titta specifikt på dessa konton.[/quote]
488
På mitt första jobb som nykläckt ekonom hade man aldrig tagit fram andra rapporter än projektavstämningar och årsbokslut. Jag började införa delårsrapporter; först halvår, sen kvartal och till slut månadsvis. Allihop visade förlust och ledningen avfärdade rapporterna och sade att de måste vara fel. Jag var ny och osäker och gav tydligen inte ett tillräckligt övertygande intryck. Men efter 2 år var pengarna slut och bolaget måste gå i konkurs. Mina rapporter hade stämt, tyvärr.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.