Ångervecka - specialdesignade varor?

12
Jag kommer sälja personliga smycken via webben - dvs efter beställning tillverkar jag ett personligt smycke till beställaren. Jag vet att det finns lagstadgad ångervecka i lagen om distansavtal, men det kan ju bli ett stort problem för mig om kunderna plötsligt "ångrar köp" när jag tillverkat varan (som inte går att sälja till någon annan sedan).



Jag vet inte om det kommer bli något stort problem, har ingen aning om hur många konsumenter som utnyttjar "ångerveckan" - men jag kan se att det blir problem om någon gör det.



Det finns väl inget sätt att ta sig ur det?
758
1
Ångerveckan är 14 dagar, men mig veterligen så gäller detta endast [br]lagerförda varor. Ett personligt designat smycke är aldrig en lagervara. [br]Om jag beställer en frack och ber butiken att sy in den och sy på paljetter [br]på den, så inta kan jag ångra detta köp sedan. :o [br]Däremot så kan det vara viktigt att tala om detta i villkoren.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
1616
4
Kan du inte kontakta konsumentverket för att få reda på vad som gäller?
Må väl!
83
[quote="camikaze"]Jag kommer sälja personliga smycken via webben - dvs efter beställning tillverkar jag ett personligt smycke till beställaren. Jag vet att det finns lagstadgad ångervecka i lagen om distansavtal, men det kan ju bli ett stort problem för mig om kunderna plötsligt "ångrar köp" när jag tillverkat varan (som inte går att sälja till någon annan sedan). [br] [br]Jag vet inte om det kommer bli något stort problem, har ingen aning om hur många konsumenter som utnyttjar "ångerveckan" - men jag kan se att det blir problem om någon gör det. [br] [br]Det finns väl inget sätt att ta sig ur det?[/quote] [br] [br]Det är inga problem alls! Bara ta förskottsbetalt, det är vansinne att legotillverka nått som sedan kunden inte hämtar ut. Se ockå till att peta in det i försäljningsvillkoren, och se till att kunden får ta del av villkoren innan affär. Räcker med att de finns tillgängliga på din hemsida. Annars kan de hävda att de inte kände till villkoren och då kommer du få ta smällen.
34
Hej. [br]Jag tycker mig att minnas mig ha läst i ngn bok om att vanliga distanshandelsreglerna inte gäller om kunden har specialbeställt en produkt som sedan tillverkas. I och med att kunden gett dig uppdraget så har den ju bett dig att göra jobbet, men det måste väll finnas nått skydsnät för kunden om varan inte ser ut som ni avtalat om. [br] [br]Boken hette [b]100 sidor om webbtexter som får kunderna att köpa[/b] och finns på [url]http://www.redaktionen.se[/url] där du också jhittar andra matnyttiga böcker. [br]MVH Stefan
www.shop.orsajarn.se
114
[quote="Mojo"]Kan du inte kontakta konsumentverket för att få reda på vad som gäller?[/quote] [br] [br]Då ska man inte berätta att man är företagare som ska sälja varan dock, eftersom de är till för konsumenter (erfarenhet jag fick för ett tag sedan).
1616
4
:grin: Det är väl självklart. Även företag är konsumenter det handlar bara om att bygga upp det som en omvänd dialog. Se det hur det fungerar ur en konsuments perspektiv. :cool:
Må väl!
15
Hej! [br] [br]Har ganska bra koll på dom där reglerna och som jag har förstått så har man inte bara distansavtalslagen för att kunden skall kunna ångra ett köp. [br] [br]Såsom jag ser det så kan du inte bevisa att en specifik person har beställt en sak. Så om någon exempelvis har beställt något i mitt namn och jag får hem en grej jag inte känner igen, så har jag 14 dagar på mig att returnera den. [br] [br]En annan grej är att det kan lätt uppstå misstag om man t.ex. säljer via telefon. [br] [br]Så jag tror, att om du får in en beställning, och kunden inte vill ha/inte är nöjd med ditt arbete, sålänge det inte är "konsulttimmar" du säljer, så har du inte så mycket att säga till om om denne skulle ångra köpet dessvärre. [br] [br]Har varit i de här situationerna både som säljare och konsument, och brukar oftast vara konsumentsidan som vinner... [br] [br]tips är att studera [url=http://rixlex.riksdagen.se/htbin/thw?%24%7BHTML%7D=SFST_LST&%24%7BOOHTML%7D=SFST_DOK&%24%7BSNHTML%7D=SFST_ERR&%24%7BMAXPAGE%7D=26&%24%7BTRIPSHOW%7D=format%3DTHW&%24%7BBASE%7D=SFST&%24%7BFREETEXT%7D=&BET=2005%3A59&RUB=&ORG=]Distansavtalslagen[/url] [br] [br]MVH [br]Christoffer

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.