Det var inte förrän 1988, när Sir Nicholas Wintons fru ,Grete Gjestrup, fann en gammal klippbok på vinden som innehöll utförliga uppgifter och foton på 669 barn som räddades ut ur det nazistockuperade Tjeckoslovakien, som hjältesagan nådde ut. Klippboken var daterad till 1939, flera år innan de träffades. Hon konfronterade honom med sin nya upptäckt, och trots att han uppmanade henne att slänga den lät hon klippboken gå vidare till en historiker. Sir Nicholas Wintons historia luckrades upp och delades med hela världen, som inte var sen att bedyra hans insatser. Brittisk media kallade honom “Den brittiske Oskar Schindler”, som är föremål för Steven Spielbergs filmatisering “Schindler’s List”. Nicholas Winton erhöll en hedersbetygelse av drottningen Elisabeth II. Den tjeckiska regeringen utsåg honom till hedersmedborgare och den tjeckiska presidenten Milos Zeman överräckte det Vita Lejonets Orden, en av Tjeckiens mest framstående hedersbetygelser.

Allt började med en utebliven skidsemester till Schweiz i december 1938.

Martin Blake, en av Wintons vänner, hade tidigare rest till Prag i sin roll som medlem i den brittiska kommittén för flyktingar från Tjeckoslovakien. Kriget hade inte startat ännu, men Tyskland hade redan ockuperat Tjeckoslovakien. Blake introducerade Winton till vetskapen om flyktinglägren i landet där judar levde under rent av hemska förhållanden. Tillsammans med en kollega arrangerade Martin Blake så att Winton fick ta en närmare titt på lägren och hur illa det faktiskt var. Detta gav upphov till en glöd och ett driv som skulle gå till historien som en hjältesaga.

I Storbritannien fanns det en så kallad Kindertransport som gav tyska och österrikiska barn chansen att leva och bo i Storbritannien. Någon liknande verksamhet fanns dock inte när det gällde barn från Tjeckoslovakien, och det var just här som Sir Nicholas Winton befäste sin roll som entreprenör och snart också hjälte. Han lade grunden till ett system som gjorde gällande att även tjeckoslovakiska barn fick möjlighet till ett bättre liv. Trots nästintill obefintliga resurser, och endast sitt driv och sin omättliga övertygelse som vapen, påbörjade Nicholas Winton omfattande förberedelser för att kunna rädda barn undan en hemsk och oundviklig tillvaro.

Winton arbetade stenhårt med att samla in pengar, rekrytera voluntärarbetare, förfalska dokument och sammanställa uppgifter om 5.000 judiska barn i Tjeckoslovakien. Tillsammans med sin mor bildade han barnavdelningen inom den brittiska kommittén för flyktingar från Tjeckoslovakien, och tillsammans finansierade de hela verksamheten med egna tillgångar. Snart började ansökningar ramla in från förtvivlade föräldrar, trots att han till en början drev verksamheten utan tillstånd.

Verksamheten expanderade snabbt, och snart öppnade han ett kontor i Prag. Det dröjde inte länge innan tusentals föräldrar köade utanför kontoret för att söka en fristad åt sina barn. Winton och hans mor fortsatte samla in pengar och rekrytera fosterfamiljer i Storbritannien. Snart reste han tillbaka till London för att fortsätta sitt dagarbete på börsen. Samtidigt ägnade han hela eftermiddagar och sena kvällar åt att planera och organisera det omfattande räddningsarbetet.

Mellan den 14 mars och den 2 augusti 1939 arrangerade Nicholas Winton åtta räddningstransporter för totalt 669 tjeckoslovakiska judiska barn. Verksamheten upphörde dock när Tyskland invaderade Polen, och därefter föll hans oerhörda bedrift för mänskligheten i glömska.
Tills hans fru fann den numera berömda klippboken på vinden 49 år senare.

Sir Nicholas Winton, en hyllad hjälte och en sann entreprenör, dog den 1 juli 2015 vid remarkabla 106 års ålder.

1988 fick Sir Nicholas Winton vara med om en oväntad sak:


Merparten av alla entreprenörer gör inte det de gör för pengar; det finns ett djupare driv. Ett driv att skapa, att bygga upp och driva och utveckla någonting som man kan kalla sitt eget. Det finns drömmar och passioner som lägger grund till både exceptionella och bitvis excentriska beslut som skulle få en annan människa att sätta kaffet i halsen. Det finns en inre energi att mätta, en energi som redan har både titel och undertitel. Det finns en väg utmålad som trots dagens uppsjö av möjligheter definieras som den enda vägen. Det finns ett kall som kräver entreprenörens fulla koncentration, för att i skenet av detta kall finns den harmoni mellan hjärta och hjärna som utgör den allra yttersta balansen i varje individs existens.
Det är den balansen vi kallar livet.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.