Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig
 • Sida:
 • 1
 • 2

ÄMNE: AMS Starta eget bidrag

AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 12:24 #13752

...som återupprättats i vissa områden... Någon som har erfarenheter från det?
Niklas Gerholm

SV: AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 12:44 #13754

Skit i Ams. Fokusera på att skaffa kunder istället!

Gör rätt sak rätt, inte fel sak rätt!
/Rudolf
www.disruptive.nu
En blogg om riskkapital, entrepenörskap och webb 2.0

SV: AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 13:07 #13757

Jag är övertygad om att du har rätt men frågar av ren nyfikenhet.
Niklas Gerholm

SV: AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 13:12 #13758

Jo nu finns det lite pengar igen. Men kom ihåg. För att få starta eget bidrag från ams måste du vara arbetslös och inskriven hos arbetsförmedlingen. Du kan altså inte ansöka innan du stäplat en dag. Dessutom måste du få OK innan du startar.

Sedan när du ansöker så skickas du till en affärsutvecklare för att ta fram en godkänd affärsplan som AMS (oftast affärsutvecklaren) godkänner.
Och detta kan alltid vara nyttigt då åtmindstonde dom jag träffat varit duktiga och haft många bra råd.  Räkna dock med att det kan ta 1-2 månader.

Sedan får man OK och kan registrera bolaget.

Hans

SV: AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 13:53 #13761

Jag är mindre positiv i min tro till deras affärsutvecklare då de AMS sysslar med arbetsförmedling (so the claim anyway) och itne företagsbyggande även om det är konsulter de tar in. Jo man kan faktiskt söka starta eget och inte vara arbetslös i Stockholm.
Niklas Gerholm

SV: AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 14:49 #13762

Här i Göteborg använder dom sig av konsulter på NFC (NyföretagarCentrum) och Almi.

Hans

SV: AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 14:56 #13763

För att öka sannolikheten att man skall lyckas är det viktigt att välja sammanhang! Är det tjänstemän på Almi som förändrar världen? jag tror du finner succe i andra sammanhang!

disruptive.nu/2007/09/28/umgas-du-med-grisar-ater-du-grisars-foda/

/Rudolf
www.disruptive.nu
En blogg om riskkapital, entrepenörskap och webb 2.0

SV: AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 15:41 #13765

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3


Pst! Jag vill inte skrika för högt om detta men du har ett stavfel på den sidan längst ned i texten "faktikst "
Må väl!

SV: AMS Starta eget bidrag 30 okt 2007 17:37 #13773

 • N.N.
 • N.N.'s Avatar
 • OFFLINE
 • Flitig postare
 • Inlägg: 205
 • Tack mottaget: 1
Förklara gärna vad som finns på sidan du länkar till i fortsättningen, så man vet om det är relevant eller ej.

SV: AMS Starta eget bidrag 02 nov 2007 06:37 #13896

Det här med starta egetbidrag inget som man får automatiskt och senast jag hörde ang detta så skulle man var mycket svår att få ut på den vanliga marknaden och gärna ha ett handikapp. Dessa handläggare har ett ansvar som man tar på så stort allvar så följde man alla dessa råd så skulle inga företag skapas , nästan. Det är på gott och ont. Det goda är ytterst få startar efter att man varit hos nyföretagarcentrum eller dyligt. för man måste göra om affärsplan mm., och att det inte håller så man slipper gå i konkurs. Det dåliga är för Sverige att det inte skapas fler företag. (förutom städbranschen)
Lars Arenander Start av företag och ekonomistyrning samt utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: AMS Starta eget bidrag 02 nov 2007 09:40 #13906

Rudolf har redan sagt det, satsa på att skaffa kunder!

I början körde jag mycket taxi, och delade ut visitkort till kunderna... Det gav inga direkta jobb, men det var åtminstone bra för mitt självförtroende i en försäljningssituation. Fick i alla fall pengar och mat på bordet medan jag byggde upp firman.

Vet andra också som extraknäckte i början, genom att jobba på bensinmack och dylikt.

Var lite snål med inköp, dra inte på dig så mycket skulder i början.

Lycka till!

SV: AMS Starta eget bidrag 02 nov 2007 13:56 #13918

Heal du är helt rätt ute.  Det är en mentalitet man måste ha för att bli en bra företagare om man sedan har en bra rådgivare vid sin sida så kan lyckan bli fullständig (jag vet, det behövs mycket mer därtill).
Lars Arenander Start av företag och ekonomistyrning samt utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: AMS Starta eget bidrag 06 nov 2007 18:26 #14088

N.N.

3. Engagera dig. Sök kontakter i företagsföreningar lokalt, leta på nätet. Våga ringa upp företagare och be om deras hjälp. De flesta blir faktikst smickrade!

SV: AMS Starta eget bidrag 22 jun 2008 15:19 #18751

Det jag tycker är anmärkningsvärt med starta egetbidraget är just att man måste ha varit arbetslös i 6 månader. Det känns inte som att det är de mest högpresterade människorna man vill pusha fram.
Tänk om man istället kunde satsa på företag på frammarsh eller människor med potential, men utan kapital. Det hade varit något:-)
Presenter för alla tillfällen
www.uppvakta.biz

SV: AMS Starta eget bidrag 22 jun 2008 20:07 #18758

Det är arbetslöshetssiffrorna man vill ha ner. Starta Eget är då utmärkt . De flesta slutar nog därefter eller går i konkurs. De som verkligen vill starta eget använder sig av andra kanaler(undantag finns).
Lars Arenander Start av företag och ekonomistyrning samt utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: AMS Starta eget bidrag 28 jul 2008 10:18 #19311


Det jag tycker är anmärkningsvärt med starta egetbidraget är just att man måste ha varit arbetslös i 6 månader. Det känns inte som att det är de mest högpresterade människorna man vill pusha fram.
Tänk om man istället kunde satsa på företag på frammarsh eller människor med potential, men utan kapital. Det hade varit något:-)


Håller absolut med. Och detta med 6 månader är nog inte generelt gällande överallt heller utan det krävs längre arbetslöshet.
Och anledningen till detta är politisk, Regeringen har bestämt att Starta Egetbriragen skall bort helt och det avsätts inga pengar till detta. Därför är det numer på dom flesta ställen omöjligt att får SE så länge man har A-kassa (dvs 300-450 arbetsdagar)

Sedan är det ju så att efter a-kassan tar slut så hamnar den arbetslöse i Jobb och Utvecklingsgarantin. Och till denna finns det pengar. Det roliga är då att denna kassa är den samma som betalar SE bidraget (Betalas av FK) . Därför kan man få Starta Eget bidrag som en del av Jobb och Utcecklingsgarantin.
Så i detta fall gäller arbetslös mer on 300 dagar = lite drygt 14 månader. Och för barnförälder 450 dagar = Lite drygt 21 månader.

Hans

SV: AMS Starta eget bidrag 12 aug 2008 06:59 #19625


Det jag tycker är anmärkningsvärt med starta egetbidraget är just att man måste ha varit arbetslös i 6 månader. Det känns inte som att det är de mest högpresterade människorna man vill pusha fram.
Tänk om man istället kunde satsa på företag på frammarsh eller människor med potential, men utan kapital. Det hade varit något:-)


Hmmm..när jag var arbetslös skulle jag gett ett finger för att få hjälp med att starta eget och få utlopp av min enorma energi som tryckts ner efter några månaders arbetslöshet. Jag håller med om att det är dumt att man ska behöva vänta så länge om det nu är så. Men att säga det du säger om högpresterande arbetslösa är bara svinigt! Visst finns det slackers med jag vet många som inte haft de bästa förutsättningar när det gäller jobb. Och det är människor som dom som skulle kunna göra stora saker här världen om dom bara fick chansen. Inte feta rika knösar som fått sina jobb via kontakter eller för 30 år sedan då det var mycket lättare att få jobb än nu. Nu måste man ju ha en doktorsexamen för att bli sanerare!  Grrrrr
The 80s rocked..

SV: AMS Starta eget bidrag 12 aug 2008 09:42 #19637

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720


Nu måste man ju ha en doktorsexamen för att bli sanerare!  Grrrrr


Startaeget biraget har egentligen ingenting med företaget att gör, man får ingen hjälp att starta något eller något bidrag till företaget. Det ända det i praktiken innebär är att du får lov att under en viss tid behålla din A-kassa trots att du startat företag.

Har man det drivet som behövs som företagare så sitter man inte som arbetslös och väntar på att få bidrag utan man tar tag i saker istället.

Ex vet man att sanerare blir man efter en 4-dagars kurs till en kostnad om ca 10.000 och efter det så går man ut och tar jobb. Här pratar vi inte om att jaga uppdrag eftersom marknaden iag skriker efter folk med behörighet och ännu värre kommer det att bli under 2009 och 2010.

SV: AMS Starta eget bidrag 15 nov 2008 13:47 #22029

Apropå StartaEget bidraget anses det som ett av de mest lönsamma bidragen.
Man blir då i praktiken borttagen från sociala skyddsnät o sådant eftersom man ofta tar ut en låg lön när företaget är nytt.
Man får då gratis konsulthjälp som kritisk granskar iden.
Det kan vara guld värt.
Nackdelen med bidraget är att det ofta är politisk styrt. När Jag fick det för 3-4 år sedan hade jag i princip blivit lovad att få det. Det blev sedan problem eftersom det blev populärt med något som kallades för "Friår" men efter många turer fick Jag det godkänt.
För min del med försörjningsansvar så var detta något som gjorde att Jag vågade ta steget till att bli EF.

edit: stavfel


SV: AMS Starta eget bidrag 16 nov 2008 05:56 #22051

Hej Niklas,

Kan instämma med föregående postare att fokus på företagandet ofta lönar sig mer än själva bidraget. Jag har dock själv tagit hjälp av starta eget bidrag när jag drog igång mitt bolag och det ÄR naturligtvis ett välkommet stöd även om det i mitt fall var väldigt litet, ca 3000:- för att vara exakt. Bidraget anpassas efter motsvarande A-kasse nivå och eftersom jag inte hade arbetet fast innan jag startade så fick jag minsta möjliga belopp medan min kollega fick ut 11000:-. Mentaliteten hos dig sätter de största gränserna dock, för mig var 3000:- en stor del av vad jag behövde för att hanka mig runt en månad vilket gjorde att jag kunde skita i att ta extrajobb utan istället fokusera på rätt saker.

Under denna 6 månaders långa bidragstid fick man löpande göra lite avstamp med en extern konsult ( i vårt fall Kyllenius&Garmer) vilket jag tyckte var meningslöst, men jag förstår att den funktionen finns och tycker det är bra för de som vill ha hjälp.

AMS har en pot varje år som de får nyttja, vi var bland de absolut sista som beviljades bidrag så man måste ha lite flyt också.

Lycka till!
 • Sida:
 • 1
 • 2

Välj kommun från listan