starta aktiebolag?

2
Om jag vill starta aktiebolag, och då ska satsa 100 000 kr, låser jag fast dessa pengar eller kan jag rätt snart efter att aktiebolaget startat röra dem (som styrelsen bestämmer).

Jag läste att "om det är pengar, ska de betalas in...". Med andra ord kan man betala med t.ex. ett hus, som anses vara värt 100 000 kr? Eller har jag missuppfattat? Kanske de menar att man kan betala med aktier, men inte med fysisk egendom?

Tack för svar, jag uppskattar tiden som ni lägger ner.

Zophija
2
Hej, jag har redan hittat svaren själv... OCH då vill jag ändå berätta att jag har sökt efter svaren i flera dagar. Men jag måste vara blind av stress, för de fanns rätt tydligt att hitta.[br][br]Det kan vara en egendom som är till nytta för aktiebolaget, som ska värderas av en revisor.[br][br]Och är det pengar, så kan de "användas i verksamheten, men inte förbrukas"... Men vad i hela friden betyder det?
1165
Du kan t.ex använda en del av aktiekapitalet till att köpa in ett varulager, eller inventarier som skrivs av under en längre tid. Upp till hälften av aktiekapitalet kan förbrukas utan att det händer något rent juridiskt, men det betyder ju att ditt företag har gått med 50.000kr i förlust...[br][br]Om man förenklar det hela lite grann så kan man säga att aktiekapitalet får inte förbrukas mer än till hälften, och kan bestå av tillgångar till 100%.
109
Hej, jag är också på g att bilda ab då verksamheten växt ur enskild firma.[br][br]Ska ringa bolagsverket imorgon och höra mig för om lite saker, men tänkte passa på att höra med er här hur processen generellt serut vid bildandet av ab och vilka fallgropar man ska tänka på.[br][br]aktiekapitalet, ska det vara på ett separat konto? eller räknar man tex, 100 000 aktiekapital, sen spenderar man 20 000 av dessa på tex lön/kontor under första månaden och månad två får man in 40 000 så räknas aktiekapitalet som "oförbrukat" då man gått +20 000 under året?
1165
[quote author=Daniel79 link=topic=4918.msg24419#msg24419 date=1235878935][br]Hej, jag är också på g att bilda ab då verksamheten växt ur enskild firma.[br][br]Ska ringa bolagsverket imorgon och höra mig för om lite saker, men tänkte passa på att höra med er här hur processen generellt serut vid bildandet av ab och vilka fallgropar man ska tänka på.[br][br]aktiekapitalet, ska det vara på ett separat konto? eller räknar man tex, 100 000 aktiekapital, sen spenderar man 20 000 av dessa på tex lön/kontor under första månaden och månad två får man in 40 000 så räknas aktiekapitalet som "oförbrukat" då man gått +20 000 under året?[/quote][br][br]Aktiekapitalet behöver inte sitta orört på något konto när bolaget är igång, utan det fungerar som du beskriver.
109
"[i]Stiftare som tecknar sig för aktier ska betala __ kronor för varje aktie[/i]"[br][br]Är det dessa pengar som utgör aktiekapitalet? alltså säg att vi väljer 100 000 aktier och 1 kr per aktie så blir det detta "köp" av aktier som motsvarar aktiekapitalet? (kom på denna fråga efter jag pratat med bolagsverket och laddat ner blanketterna)
2066
2
Ja
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.