Ska vi snacka finanskrisen?

82
1
Hur kommer det sig att ingen tagit upp den än?

Hur är det för er där ute? Hur märker ni som har företag av den och hur märker ni som ska starta upp av den? Är det omöjligt? Eller försöker våra ekonomijournalister mest verka lika heta som journalister som folk läser nu i kristider (minns någon Svenskans helt svarta ekonomiEtta?) Eller är det som bla min revisor säger att det går rätt okej ändå?

vad är er erfarenhet? Vad vill ni göra åt det? vad GÖR ni åt det? Jag tycker det här är ett intressant ämne där vi kan hjälpa varann... Eller jag är i seed fas så jag vet inte vad jag kan göra.
Niklas Gerholm
2360
37
1223 inlägg från mig och du undrar om finaskris. Jag har inte räknat men du kanske finner 10% som handlar om det och hur myndigheter förtvivlat styper företagre på kostnader som man måste bevisa  annast blir de ju extra inkomster till staten som man bjuder på och det räknar man med också. Bara runt omkring mig har jag folk som inte orkar bråka trots att de har rätt. Så SKV är självfinansierat med lite synlig vinst men med osynligt glapp på företag som slutar eller flysverigenu. endast på grund av dålig taiming med regler. En förbättring kan komma att ske under 2010  till slutet av året och en liten ljusning blir det säkert ang. bröllopet .  Men sedan är det roliga slut och dollarn kommer falla som en sten till under 4:- och 2011, 2012 har det blivit riktigt illa i Sverige, En del brascher kommer att kliva upp och få stora framgångar och till de hör de med miljöprofiler och tekniskt kunnande inom det området. Turism kommer att stå sig bra, Det finns mycket enkla billiga medel att sätta in nu för resultat 2012 och framåt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
82
1
Förlåt - inte vet jag vad du har för kompetens men dollarn under 4 SEK????? jag kan och vill inte ta till mig det där. inte nu. Inte nånsin. Jag vet att det finns folk som älskar att måla mörker på Internet. Jag hoppas du är en sån och inte har rätt. Missförstå mig rätt. Det är ingen kritik det är ett hopp. Vad bygger du det här på?
Niklas Gerholm
1165
I mina ögon är det inte en finanskris, utan en stor global lågkonjunktur. Om vi har lite otur kan det komma att utvecklas till något stort som kan kallas depression. I mina ögon handlar det om huruvida Kina reder ut sina bekymmer, för då klarar vi oss nog. Men rasar det sönder och samman totalt, och regimen dessutom faller, så kan vi se fram emot en fimbulvinter. En annan pelare för världsekonomin är Indien. Det vore inte helt lyckat med en alltför tuff ekonomisk nedgång där. Risken finns att vettvillingar kommer till makten, och vi bör ha i minne att Indien, Pakistan och Kina alla innehar kärnvapen.[br][br]USA och Obama i all ära, men världens mitt ligger inte längre på Wall Street.[br][br]Jag har märkt av den usla marknaden rätt så ordentligt, men överlever nog med hjälp av lite påhittighet och att genom att arbeta lite fler timmar. Det är inte precis någon som känner behov av att betala för något som kanske blir lönsamt i satsningar utan ett säkert målresultat, utan det handlar mer om saker som oundvikligen måste göras sedan något halvår tillbaka.[br][br]Jag tror att det är helt rätt tid att starta företag just nu. Man måste ha en affärsidé som håller för att lyckas när konjunkturens vindar är kalla, men det är just det som sållar agnarna från vetet. Det är rätt så billigt att komma igång, de flesta inser att nystartade företag idag kanske inte behöver skrivbord i regnskogsträ utan snarare ett bra pris papper och penna. [br][br]Många tjoar om hur svårt det är med finansiering hit och dit, men tänker man mer i form av mikrolån (om än anpassat till svensk nivå) som hjälpt miljoner människor att bli egna företagare i fattigare länder än vårt, så tror jag att man är på rätt spår. Inte låna mer än en veckoomsättning, låt ditt arbete vara det som förädlar produkten du säljer, och man kommer att lyckas ganska bra. Och går det åt pipsvängen så är fallet inte så högt.
2066
2
Tror inte det mesta har fortplantat sig ut till de mindre företagen än. Personligen har vi troligtvis mindre orderingång (ganska så fluktuerade, så svårt att säkert bestämma), men har samtidigt ökad i bredd och därmed totalt sett ökat.[br][br]Personligen har jag svårt att se hur USA skulle klara sig, men jag har inget mer än min egen känsla över läget att backa upp det med.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
109
För mig handlar det mest om kronans försvagning, order ingången är bra och växer faktiskt, däremot ligger mycket av våra kostnader i utlandet och med en låg krona så blir det 25-40% dyrare beroende på vilken tid man jämnför med (1-2 år sedan). så klart att det känns, men förhoppningsvis reder det ut sig och kronan stärks lite. [br][br]Blir mest irriterad när de pratar om hur bra det är för exportindustrin att kronan är svag.. trams!  >:(
2360
37
En försvagning av svenska kronan eller indirekt devalvering har samma effekt med den skillnaden att det är mer kännbart med det senare. Många småföretagare importerar och för dessa är dagens situation inte rolig. Det sägs att Lettland är illa ute, men jämför man den svenska kronan mot Lat så undrar jag om man kan komma djupare ner än Sverige är och tyvärr med det system vi dras med här lär proppen gå ur Sverige. Då jag får dagliga rapporter från Lettland kan jag säga att där tar man tag i problemen, det har man inte ens börjat med här. Låter det pessimistiskt, ja men det är inget mot vad det blir, men jag är förberedd.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
12
Vi har ökat försäljningen och ser mycket postitivt på framtiden.[br][br]Av någon anledning ringer det för fullt på dagarna.[br]Jag tror snarare att den här svackan nedåt för ekonomin blir spiken i kistan för många mindre seriösa företag vilket gynnar de seriösa och även de som "har det där lilla extra" och dessutom tar betalt för det.
2066
2
Kan bara hålla med, jag har hur mycket som helst att göra.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
8
[quote author=lars arenander link=topic=5035.msg24424#msg24424 date=1235912049][br]En försvagning av svenska kronan eller indirekt devalvering har samma effekt med den skillnaden att det är mer kännbart med det senare. Många småföretagare importerar och för dessa är dagens situation inte rolig. Det sägs att Lettland är illa ute, men jämför man den svenska kronan mot Lat så undrar jag om man kan komma djupare ner än Sverige är och tyvärr med det system vi dras med här lär proppen gå ur Sverige. Då jag får dagliga rapporter från Lettland kan jag säga att där tar man tag i problemen, det har man inte ens börjat med här. Låter det pessimistiskt, ja men det är inget mot vad det blir, men jag är förberedd.[br][/quote][br][br]Ser att du har stor erfarenhet, men skulle Sverige verkligen må bättre av att införa Euron? Det är väl enda alternativet till kronan?[br]
60
För min del har Jag samma omsättning +-5 % som förra året.[br]I praktiken är det en nedgång då Jag har haft ökningar med cirka: 30% per år.[br]Det mindre roliga är att SKr åker som en jojo.[br]Har tyvärr Swedbank i ryggen vilket gör att Jag blir x försiktig eftersom man då inte kan räkna med någon hjälp om det kniper.[br]På sikt tror Jag det blir bättre eftersom många konkurrenter får slå igen.
www.kamerafilter.se | www.ljustalt.se | www.reflexskarm.se
2360
37
7.50 stod euron när vi hade möjlighet att gå med och kan vi i Sverige få en stark krona så skulle övergången bli mindre kännbar. Det är möjligt att man högt upp i herakin kan tänka sig att något positivt besked från tidigare medlemmar. Lettland räknar att gå med 2012 om jag inte har fel och deras valuta är knuten till euvron och därför lär det inte bli någon devalvering vilket annars redan hade skett
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
758
1
[quote author=lars arenander link=topic=5035.msg24424#msg24424 date=1235912049][br]En försvagning av svenska kronan eller indirekt devalvering har samma effekt med den skillnaden att det är mer kännbart med det senare. Många småföretagare importerar och för dessa är dagens situation inte rolig. Det sägs att Lettland är illa ute, men jämför man den svenska kronan mot Lat så undrar jag om man kan komma djupare ner än Sverige är och tyvärr med det system vi dras med här lär proppen gå ur Sverige. Då jag får dagliga rapporter från Lettland kan jag säga att där tar man tag i problemen, det har man inte ens börjat med här. Låter det pessimistiskt, ja men det är inget mot vad det blir, men jag är förberedd.[br][/quote][br][br]Lettland är just nu djupt nere i skiten och deras dåliga finanser saknar motstycke i Europa.[br]I skrivande stund, så behövs ett räddningspaket på 7,5 miljarder euro från Internationella valutafonden, IMF.[br]Företagen faller som korthus och snart finns det inga sjukhus kvar i landet.[br]Skulle inte förvåna mig om vi snart ser lettiska medborgare på flykt till övriga Europa.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
2360
37
Vem ligger bakom de dåliga finanserna, jo svenska banker.  Skillnad mot Sverige agerar man dierkt  och jag får dagliga rapporter därifrån. Man skär ner och det ordentligt. Skolan är en sådan sektor. Men vad man inte talar om är att det har varit stora lönehöjningar, så effekten när man sänker blir inte alltid så drastiskt mot tidigare. Räddningspakte, ja  motsvarande i Sverige en krona som inte är vatten värd snart, snyggt maskerat. Om företag faller där mer än här låter jag vara osagt och på sjukhus effektiviserar man mer än tidigare, precis som vilket svenskt storföretag som helst (ex volvo) Flykt från Lettland påbörjade redan 1991 när det blev fritt och i en undersökning nyligen ville närmare 50 % söka lycka någon annanstans. De som redan prövat finner Lettland ganska bra med nyvunna kunskaper och får bra arbete. Jag ser ofta hur man söker ex svensktalande i Lettland/Riga för uppdrag mot Sverge. En vin-vin situation och själv kommer jag satsa en hel del ytterligare i Lettland för vilket jag har en plan i behaglig takt. Jag har ochså märkt en markant uppgång till min E-post om möjlighet att starta företag där, och i de allra flesta fall bör man bara göra affärer där och inte starta upp om man inte tar till sig expertkunskap..
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1165
[quote author=lars arenander link=topic=5035.msg25607#msg25607 date=1241204625][br]7.50 stod euron när vi hade möjlighet att gå med [/quote][br][br]Sverige  knöt sin valuta till den dåvarande ECU:n 1991, med ungefärlig kurs 7,50. Sedan föll som bekant den svenska kronan i backen något år senare trots marginalräntor på 500%, och kronan fick åter flyta fritt. Kursen stabiliserades då en bit över 8,50.[br][br]Efter ytterligare en gradvis försvagning så har SEK och EUR legat förvånansvärt stabila mot varandra runt 9,00 - 10,00 under hela 2000-talet. Fram till för ett halvår sedan då kronan åter ramlade i backen handlöst.[br][br]Sedan är jag heller inte övertygad om att svenska banker förtjänar stämpeln som de som lånade ihjäl ekonomierna i öst. Snarare borde de ha en hjältegloria som bankerna som vågade låna ut pengar till ekonomier som verkligen behövde kapital, men saknade erfarenheter av kapitalism. Vad hade dessa ekonomier varit utan att någon finansierat de många företagen, upprustningen av fastigheter och möjlighet för människorna att få en bättre levnadsstandard?
48
Nog märker man av finanskrisen....  [br]Men det mesta är positivt från min sida[br][br]Betydligt lättare att få tag på bra arbetskraft[br]Några av mina största konkurrenter gick i KK förra året och därmed har man kunnat utöka en del av verksamheten i år igen, dock inte lika mycket som tidigare år mest pga att jag vill kunna ha bra kontroll på företaget.[br][br][br]Vet att jag själv kommer att bli drabbad av finanskrisen om ett till två år då min uppdragsgivare kommer ha mindre jobb då och under ett par år därefter.[br][br]Men det är på sätt och vis även positivt, blir mer utmaningar och man får försöka hitta nya marknadsområden med mera....[br][br]Negativt är väl att det ibland kommer lite otäcka uppgifter om exempelvis swedbank som man har som bank, vad skulle exempelvis hända om dom skulle gå i kk?  då är man som småföretagare helt strandsatt....  men men det är ju mest bara ett riktigt worst case scenario....  [br][br][br]Sen för min del så kommer lönekostnaderna för i år att minska rejält tackvare lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar, lägre skatter, lägre räntor... så man kommer ju iaf inte få mindre kvar i plånboken :) men det har kanske inte allt för mycket med själva finanskrisen att göra (förutom räntorna då)[br][br]Så länge det inte blir en riktigt långvarig depression så kommer det inte märkas av speciellt mycket.... Handlar ju dock mycket om i vilken bransch man jobbar i...[br]
2360
37
När någon aktie går upp väldigt kraftigt kan det bero på luft, När det gäller Swedbank, så var man riktigt lågt nere för inte så länge sedan men segar sig nu sakta upp och den som köpte när aktien var nere runt 20:- har gjort en strålande vinst och fortfarande är det en god affär att skaffa dessa aktier, innan året är slut ligger kursen över 80:-  skulle jag tro. För ett par år sedan var kursen över 200:- och kan särkert vara det igen 2011. Så att den banken går omkull. NEJ.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
32
[quote author=lars arenander link=topic=5035.msg24328#msg24328 date=1235499778][br]1223 inlägg från mig och du undrar om finaskris. Jag har inte räknat men du kanske finner 10% som handlar om det och hur myndigheter förtvivlat styper företagre på kostnader som man måste bevisa  annast blir de ju extra inkomster till staten som man bjuder på och det räknar man med också. Bara runt omkring mig har jag folk som inte orkar bråka trots att de har rätt. Så SKV är självfinansierat med lite synlig vinst men med osynligt glapp på företag som slutar eller flysverigenu. endast på grund av dålig taiming med regler. En förbättring kan komma att ske under 2010  till slutet av året och en liten ljusning blir det säkert ang. bröllopet .  Men sedan är det roliga slut och dollarn kommer falla som en sten till under 4:- och 2011, 2012 har det blivit riktigt illa i Sverige, En del brascher kommer att kliva upp och få stora framgångar och till de hör de med miljöprofiler och tekniskt kunnande inom det området. Turism kommer att stå sig bra, Det finns mycket enkla billiga medel att sätta in nu för resultat 2012 och framåt.[br][/quote][br][br]Hej![br][br]Tur att du säger att turism branschen är på väg upp eftersom det var just det jag [br]hade tänkt att starta. Just nu ligger jag i såddfasen men ska efter min förunder-[br]sökning förhoppningsvis starta det. Dock kan jag behöva hjälp med finansiering. [br]Hade någon av er varit intresserade? Skall sedan starta en egen tråd om min idé [br]för att hitta finansiärer.
Har ni 2-3 min extra? Vänligen gör denna undersökning!
http://cid-e0606c89235d93a1.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public
Tack för er medverkan! Skicka svar till [email protected]
2360
37
Kan man tänka sig att den nuvarande regeringen ökar ex.vis hur mycket man kan hyra ut utan att få skatta som privatperson så skulle många stugor i skärgården och fjällen runt sjöar vara fullbokade året om i hela Sverige, iaf mer eller mindre. Vad turismen söker i Sverige fick jag klart för mig redan i början på 60-talet. För en del år sedan gav jag tips hur Stockholm skulle öka ett par år efter mina rekommendationer, och mycket riktigt så skedde det och har inte minskat sedan dess vad jag vet. Det finns några små smarta knep för att det ska fungera i stort sett  i hela landet, men med den takten som regeringen arbetar efter så lär det bli 2025.Mycket tidigare om jag fick bestämma.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.