Hur gör man när ens kompanjon vill sälja sin del av ett aktiebolag?

4
Vi är 2 tjejer som äger en frisörsalong tillsammans sedan flera år tillbaka. Vi driver salongen som aktiebolag.
Nu vill min kollega dra sig ur och ska sälja sin del till mig.
Vad ska man tänka på och vem anlitar man så att ingen blir ekonomiskt illa behandlad? Jag som ska köpa hennes del vill ju inte betala ett överpris och hon som ska sälja vill ju inte förlora på det.
Vill gärna få hjäl med detta. :-\
1165
Det finns en massa olika modeller och varianter, men jag tycker inte de är tillämpliga på en liten frisersalong. I praktiken handlar ju er verksamhet om att ni arbetar tillsammans för att få en inkomst. Några större företagsvärden brukar inte finnas i frisersalonger. På Blocket finns många till salu, och de har legat där länge i de flesta fall. Priserna är satta utifrån vad en säljare i sina allra mest rosenröda drömmar kunde tänka sig att få betalt, och inte ens det är särskilt höga summor...[br][br]Vad du skall göra är att ställa dig frågan vad du är beredd att betala för den där halvan? Hur mycket mer intäkter ramlar det in, hur mycket mer utgifter blir det, hur många kunder försvinner och så vidare. Om du tänkt köra vidare själv så står du ju inför faktum att en persons intäkter skall täcka hela lokalkostnaden och alla andra fasta kostnader. Det kan mycket väl falla ut i en kalkyl där du drabbas hårt ekonomiskt av att bli ensam.[br][br]Vad finns det för värden i frisersalongen? Inredning som till stora delar är avskriven, är den värd något? Om den ännu inte är avskriven, är den verkligen värd vad den är bokförd till? Ett lokalkontrakt, är det värt något eller är det en belastning (löper flera år till utan chans til uppsägning)? Finns det pengar i bolaget, och hur är de beskattade? Har man kanske via periodiseringsfonder skjutit upp skatten så finns det all anledning att dra av det från köpeskillingen, för det skall ju betalas en dag.[br][br]Den som säljer skall nog ta sig en funderare på vad hon vill ha betalt för sin andel. Vad är den egentligen värd. När bägge två har tänkt till lite, så brukar det finnas bättre förutsättningar att sätta sig i förhandlingar om vad som skall betalas.[br][br]Du som köpare har lite trumf på handen, för det är inte helt lätt att sälja en halv frisersalong och få bra betalt, och varför skall du betala mer än någon annan? Vad får din partner ut om ni likviderar bolaget?
4
Min kompanjon har inte jobbat i salongen på ett tag för hennes axlar inte orkade mer så kunderna vet redan om det och det är många som stannat kvat ändå. [br]Vi har kollat upp med tips från revisorn men han kunde inte ge något konkret värde på salongen. [br]De tittade mest på vår ekonomi och sa att "GoodWill" inte var något man satte pris på... [br]Nu vet vi inte riktigt vart vi ska vända oss...
4
Ska även tillägga att vi har 3 anställda hos oss så jag blir ju inte ensam på det viset.  Sedan har vi även avskrivet all inredning och material.
1165
Jag tolkar revisorns kommentar som att det du betalar är ett överpris, hur lite det än är, eftersom det inte finns några direkta värden i bolaget. [br][br]Salongen fungerar även utan hennes medverkan. [br][br]Frågan för dig är då vad det är värt för dig att "bli av" med henne som delägare. Att slippa bolla alla idéer om utveckling med en passiv delägare. Och vad denne tycker att det är värt att bli utköpt från en verksamhet som mest krånglar till deklarationen.[br][br]Låt oss anta att ni har 50.000kr vardera i aktiekapital, så har du en utgångspunkt. Jag skulle nog inte betala så mycket mer än det, om jag inte själv vill sätta mig i problem med att betala dessa pengar som ju inte kan komma från bolagets obeskattade pengar, utan från dina beskattade sparpengar. [br]Möjligen kan revisorn hjälpa er med att minska aktiekapitalet till 50.000kr genom att bolaget återköper din kompanjons aktier. Det kanske är den mest fördelaktiga transaktionen ur skattesynpunkt för er.[br][br]Ni får helt enkelt sätta er ned och börja prata kronor och ören, det är ingen annan som kan sätta prislappar på er vänskap. Först när ni ser hur långt ifrån varandra ni står går det att börja kika på argumenten för att något skall vara värt 10 eller 1000 eller 1 miljon.
109
En företagsmäklare som är van vid denna typ av verksamheter är nog bättre på att ge råd om värdering än vad en revisor är. Dessutom: Revisorer brukar vara snabba på att koppla på taxametern vid varje rådfrågning.. [br]En företagsmäklare kan se det lite mer som marknadsföring att ge lite enkel vägledning.
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
4
Tack för era svar, de verkar kloka.[br]Sedan är det där med mäklare bra men jag är rädd att en sådan vill tjäna på provision vid försäljning och kanske då överskattar priset. Är jag dum som tänker så? :-\
109
Ja du tänker "fel"..[br][br]En företagsmäklare vill inte ha kunder eller potentiella framtida kunder som har orealistiskt höga prisförväntningar. En sådan kund kommer att förkasta ok bud även om mäklaren gör ett bra jobb och då får mäklaren inte transaktionsarvodet.[br][br]Det är bäst för mäklaren att skapa realistiska förväntningar, varken högre eller lägre. [br][br]Tänk dej själv om du vore fastighetsmäklare och säger till kunden att dennes mexitegelvilla i Fjugesta är värd 4 mkr.. Du kanske får uppdraget men du får inte kåken såld.
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.