Hur man gör när man importerar från Kina och hur man undviker fällor?

9
Av någon anledning så hamnar jag alltid här efter att ha varit vaken i ett dygn eller mer därav så blir nog inte det jag skriver alltid 100% lättläst. Tyvärr är det så när man har barn och den enda tiden till att jobba är nattetid.

Till saken!

Jag vill importera band (används som dekorationer) från kina och en kines som heter Selina kontaktade mig idag. Hon skickar en länk som visar hur stort och fint hennes företag är:
"We are biggest manufactuer and exportor in north of china,We have 500 staffs and 1,200 advanced high speed no-shuttle weaving machines and 12 sets of dyeing production lines from Taiwan and Switzerland .The monthly production ability is about 200 metric tons. Then we can offer enough ribbon to you for your market. You can check our details from our website "

Jo det låter väl bra men hur kan jag ens veta om hon jobbar för detta företaget alls?

Jag förhandlade inte ett dugg om priset då det enligt henne ändå var löjligt lågt. Faktiskt 60 gånger dyrare här hos vår grossist än av henne.

Vidare skriver hon:
"these price are FOB QINGDAO AND all base on our min order quantity 10000 yards per color per size"

25 yards per rulle alltså 400 rullar per färg. Tror ni detta är förhandlingsbart? Det är lite mycket även om jag tror att jag med relativ lätthet kan sälja rullarna vidare.

Jag hade kunnat tänka mig kanske 100 rullar alltså 2500 yards per färg och 30 färger. Alltså 75000 yards sammanlagt. Totalsumman skulle då bli ca 20000 kr.

Även om 20000 kr inte är så väldigt mycket så vill ju jag inte skicka ner det utan några som helst garantier till en tjej som jag bara känner via msn. Finns det något sätt att säkra sig?

Helst så skulle jag vilja ha prover skickade så jag kan få se kvalliten innan jag beställer. Hur ber man om det? Ska man betala för det?

FOB är väl free onboard? Vad händer sedan?
Vad kan jag förvänta mig i frakt totalt hela vägen hem till mig?
Vilka avgifter tillkommer i tullen?

Många frågor men det är ju ett jätteosäkert kort att satsa på. Hoppas någon av er proffs finner det värt att svara på mina frågor. Jag tror det kan bli användbart för många i framtiden!
1165
Jag tror att du som liten nystartad svensk importör inte behöver leta reda på den största tillverkaren i Kina av det du vill ha. Det kommer bli problem om deras MOQ är 10000 och du vill ha 2500. Det finns också risk att man för order nummer 2 har en ännu högre MOQ (MOQ = Minimum Order Quantity). Ibland är de snälla, men ofta då mot 10-30% högre pris.[br][br]Nu vet inte jag alls hur ni har fått kontakt, hur du har presenterat dig eller liknande, men det finns anledning att vara normalt misstänksam. Kineser är inte mer oärliga än svenskar, men alla är inte änglar. Kontrollera adresser, Googla  (ofta har bedragare lurat flera), se om deras hemsida har ett telefonnummer du kan ringa till och fråga efter personen på etc. Är man av den mer försiktiga typen kan man kontaka diverse olika handelsagenter i Kina som hjälper till, men det är kanske inte så attraktivt för en affär på 20kkr.[br][br]Prover borde de kunna ordna, och det betalar man normalt sett för som ny och okänd. Fråga efter att köpa "Samples".[br][br]Antingen använder man deras fraktlösningar, och betalar vad det kostar. Antar att det här skall gå per båt. När man blir större kan man kolla runt efter egna avtal och speditörer att använda. Sjöfrakt är det länge sedan jag hade koll på, men c:a 4000kr/sjöpall som tar 5-6 veckor på sig är inte så tokigt gissat tror jag.[br][br]Sedan kommer det till Sverige där du bör ha ett EORI-nummer hos tullen. Textilvaror är en hel djungel med tullar och kvoter, så ring gärna tullen och fråga. Moms tillkommer på inköpspris + frakt som du får betala in, och så småningom får tillbaka. Om du har varor för 20.000kr och frakt på 4.000kr så tillkommer det 6.000kr i moms vid införsel.[br]
9
Tack för ett väldigt tydligt och utförligt svar![br][br]Jag mailade den emailadress som stod på deras hemsida och fick svar att Selina jobbade där. Jag har googlat företaget i fråga och de finns med både på Alibaba och ett antal andra förhållandevis seriösa sajter. Jag googlade även om någon annan blivit blåst av Selina eller företaget. Inget napp.[br][br]Finns det något mer jag kan göra angående säkerheten?[br][br]Det du skriver om att inte leta upp den största tillverkaren håller jag med om men å andra sidan så är dessa billigare för 10000 yards än vad andra är för 1000 yards. Om priset stämmer och hon inte luras så vet jag att jag kan sälja banden till 10 dubbla priset av vad jag köper in dem för. Detta inklusive frakten om den ligger ungefär där du sa. [br][br]Angående samples:[br]Hon sa att hon ska skicka ett par test rullar och en färgkarta hem till mig.[br][br]FOB betyder väl Free On Board? Vad händer sedan? Vem ser till att frakten kommer hem till min trappa?
1165
Jag tycker du har gjort en rätt så bra säkerhetskontroll, och gjort vad som är rimligt för de pengar det handlar om.[br][br]Antingen har du en egen speditör, som du låter ta hand om transporten hem till din trappa, eller så kommer du överens med säljaren att de ombesörjer frakten till dig med ett bolag de väljer. FOB är deras förslag på hur det skall gå till, och vad som ingår i det pris du får. Det brukar nästan alltid gå att köpa transport hela vägen hem. Tänk på att få ett pris för transporten till dig som du betalar till dem ifall du väljer att de skall ordna det. Om de skickar med någon tjänst "mottagaren betalar frakten" kan det bli i princip hur dyrt som helst.[br][br]De svenska åkerierna är värst. Jag har sett räkningar från Schenker på transporter inom Sverige på tusenlappar för ett paket på några kilo.[br][br]Det finns flera stora speditörer med representation i Sverige om man vill ordna det själv. Kuehne & Nagel är en aktör liksom TNT, DHL och Posten som brukar kunna hjälpa dig.
822
48
Fredrik Grönkvist som bor och verkar i Shanghai har tagit fram en lite mer omfattande artikel med vanliga fallgropar och misstag vid Kina import. Mycket bra läsning med goda råd som vi hoppas kan hjälpa dig Nemesis (om än lite sent..) och ni andra som funderar på att importera från Kina.[br][br][url=http://www.foretagande.se/Foretagande-over-granserna/Kina-import-smaforetagaren-e-handlaren.html]Kina import och vanliga fällor och misstag[/url][br][url=http://www.foretagande.se/Foretagande-over-granserna/Tull-moms-vid-import-fran-Kina-till-Sverige.html]Tull, moms, frakt, leveranser, m.m. vid import från Kina till Sverige[/url]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.