beräkna hyrpriser

8
Här kommer redan min andra fråga. Jag säljer tjänster som ljud- och ljustekniker/designer.
Ofta använder jag mycket egen utrustning, om jag kör en teaterföreställning använder jag t.ex. ofta min egen dator med ljudprogram. Det kan också röra sig om kringutrustning av olika typer med inköpspriser runt 1000kr. När jag gör ljudläggningar sitter jag ju också med min egen utrustning, d.v.s. dator, ljudkort, högtalare mm.

Mina frågor är:
Hur beräknar jag priset på uthyrning av utrustning?
Det kan röra sig om perioder på allt från en dag till flera månader, hur påverkar det priset?
Ska man tänka olika kring utrustning som behövs till en föreställning och utrustning som jag använder när jag sitter hemma och gör t.ex. ljudläggning.

Tack på förhand!
1165
Om du ofta är ute, du och dina saker, vad än det är för saker, så försök att ge dig själv ett timpris inkl din enklare och vanlig utrustning. Dvs, vare sig du kommer bara du och din dator, eller om du har med dig två mikrofoner eller en liten rigg med 4st PAR-36:or så kostar du samma sak. Trots allt så är hyreskostnaden för något som kostar en tusenlapp relativt försumbar om man dessutom behöver hyra in dig samtidigt för 4-500kr/timme eller vad du nu debiterar.[br][br]Har man några större riggar och anläggningar så får man kanske räkna lite på dem för att se vad man skall ta ut extra, men det där känner man ju av redan vid upphandlingen av ett uppdrag. En vettig taxa när man hyr ut saker brukar hamna på mellan 1/20 och 1/40 av nypriset i initialkostnad, och sedan en kostnad som baserar sig lite på hur mycket arbete man lägger ned på en uthyrning, slitage och eventuella andra driftskostnader. Det är jättesvårt att bryta ned allt som ingår i ett scenbygge till en hanterbar kostnad, utan man får höfta lite. Men säg att det är grejer för 100.000kr, då är en vettig kostnad för att hyra det ett dygn, exkl montering, 5-7.000kr, och kanske 8-10.000kr för en helg och 20-25.000kr för en månad.[br][br]Det viktiga är att man har en hyfsad beläggning på uthyrningen. Grejer som bara står drar inte in några pengar, vilken taxa man än har.
2066
2
Uthyrning här ligger på runt 1,5-3% om man kollar på ljudföretag runt om i Sverige. Är det lite utrustning eller specialprylar kan du troligtvis ta mer betalt. Att lyckas hyra ut saker för 100.000 till 7.000 är inte troligt om du ska konkurrera med andra företag om pris. För längre perioder brukar det bli ett stafflat pris (dvs inte dubbelt så dyrt för två dagar).[br][br][edit][br]3% av utpris (vad kunden normalt skulle få betala för att köpa utrustningen), inte vad den kostat dig.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.