Att CE-märka en produkt

17
Jag har tänkt tillverka en gunga hemma och sälja via en egen webbshop, troligtvis inte i så stora volymer (i alla fall inte till att börja med, säg 10 stycken på ett år). Jag har läst att alla produkter som säljs i Sverige måste vara CE-märkta (dvs "vara i överensstämmelse med en europeisk säkerhetsstandard") och att reglerna är extra hårda när det gäller produkter till barn under 14 år. Jag har också lyckats googla fram att en gunga ska följa "leksaksstandarden SS-EN 71-8". Men hur går jag vidare härifrån? Var hittar jag vad SS-EN 71-8 säger? Ska jag bara kontrollera att SS-EN 71-8 överensstämmer med min produkt och sedan CE-märka den? Det är inget annat jag behöver göra för att få sälja min produkt (typ anmäla den till någon myndighet eller liknande)?

Mycket tacksam för hjälp.
14
1
Alla saker som säljs i Sverige behöver inte vara CE märkta, än. Dock leksaker. Jo det finns generella regler som bedömer om en vara är CE märkt. Ofta är dessa långa texter endast på Engelska och kommer ifrån EU. Det gäller för dig att hitta vilken kategori din produkt faller under och se om den uppfyller alla krav som finns. Här har du att läsa vad som gäller: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-2011791-om-ackrediterin_sfs-2011-791/ http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-2011579-om-leksakers-sa_sfs-2011-579/ http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:218:0030:0047:SV:PDF
17
Tack för ditt svar! Var någonstans hittar jag de långa texterna på Engelska för att veta vad min gunga ska uppfylla? I "Lag om leksakers säkerhet" nämns på flera ställen "Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om..." (bland annat om hur innehållet i varningar, informationstexter och teknisk dokumentation ska se ut). Vilken myndighet är det? Finns det i övrigt någon myndighet eller organisation som jag kan vända mig till för att få råd om hur jag ska CE-märka min produkt?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.