Dra av hela kostnaden på datorn/kameran.

7
Hej!

En hypotetisk fråga.

Låt oss säga att jag enbart fakturerar en kund på hela inkomståret i min firma, och fakturan blir 100.000 med momsen.
Jag sysslar med filmproduktion och behöver således en dator att redigera i. Jag köper en kamera för 80.000.
Stämmer det då att Jag kan dra av 80.000 kronor helt och hållet för kameran är ju en uppenbar sak som jag självklart behöver för att ens kunna dra in dessa 100.000 som jag fakturerar på.
Alltså blir mitt överskott 20.000 och det är detta jag drar av skatter och avgifter på när jag ska deklarera.

Hur stämmer detta. Fått olika bud och det är luddigt på skatteverket, men vad jag förstått så ska det vara så.
1165
För att inte krångla till det så utgår vi från att alla summor är exkl moms, för momsen har ingen betydelse för en företagare mer än likviditetsmässigt.[br][br]Du har intäkter på 100.000kr ex moms, och har köpt en kamera för 80.000kr ex moms.[br][br]En kamera för så pass mycket pengar får nog lov att sägas ha en längre ekonomisk livslängd än ett år, snarare gäller fem år på en sådan sak.[br][br]Och då uppstår det att du får bara "dra av" en femtedel av kamerans pris det året, dvs 16.000kr, och din "vinst" blir istället 84.000kr, som du får skatta för trots att pengarna är låsta i utrustning. Man kan komma runt det med bl.a. expansionsfond och periodiseringsfond, så att man skattar senare för vinsten.[br][br]År 2 drar du av ytterligare 16.000kr från dina intäkter då etc. fram tills år fem då det sista skrivs av och kameran därmed är ekonomiskt värdelös i din bokföring.
7
Okej.[br]Så om jag förstår saken rätt.[br]För tex. en dator (livslängd 3 år?) på 6.000 ex moms så drar jag av 6.000 på 100.000 och skattar mm på 94.000.[br]Samma sak gäller band till att filma på.[br][br]Dessa räknas som utgifter och dras av helt och hållet (hela summan) som en utgift?[br]Sen räknar man samman utgifter och inkomster och vips så har man ett överskott som man skattar på.
102
Tillisbergis: Du har snappat det rätt verkar det som. [br]Det finns ett tak för hur mycket man får göra avdrag med för varje pryl.[br]Summan kommer nog snart i tråden.[br][br]Att det blir luddiga svar kan ibland bero på hur man ställer frågan:[br]Tänk på att när du pratar "som företagare" så pratar man priser ex. moms.[br]Och blanda inte ihop utgifter och kostnader, det är inte riktigt samma sak.[br]Din kamera är ett bra exempel som du delar upp på 5 år.[br]Utgiften är ju 80.000, men kostnaden är 16.000 per år.[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
7
Jag tycker att det är skönt att extrakolla sådant jag tycker är luddiga och fann den här sidan väldigt givande för mina frågor.[br]Risken att göra fel är stor i djungeln och det vill man ju inte göra.[br][br]De där avdragstaken vore fint att höra om det är någon som har.[br][br]Tack för alla fina och bra svar hittills!
102
En tråd som går närmare in på direktavdrag: http://www.foretagande.se/component/option,com_smf/Itemid,10011/topic,5688.0/[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
7
Hur är det om man köper av en privatperson? Momsen försvinner ju, men är det avdragsgillt också då?[br]Alltså räknas det fortfarande som en utgift i företaget som jag kan dra av på överskottet?
102
Håll isär utgifter och kostnader till att börja med.[br][br]Räknar med 25% moms nedan:[br]Om du köper en grej av mej som privatperson för 100.- drar du av hela beloppet som en kostnad.[br][br]Om du köper en grej av ett företag för 100.- så är 80.- en kostnad och 20.- en utgift.[br]Dessa 20.- får du tillbaka sen (med andra ord är de 20.- ingen kostnad, utan endast en utgift).[br][br]Som svar på frågan om det fortfarande är en kostnad som du kan dra av så är svaret ja.[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
7
Blir klurigt när man inte håller isär på kostnader och utgifter. Tänkte mig inte riktigt för. :)[br][br]Men Peo, om du vill sälja en kamera med tillbehör till mig för totalt 11.000 och jag köper det så blir det en kostnad på 11.000 för mig som jag drar av på överskottet.[br][br]Behövs kvitto/faktura? Och i bokföringen bokför jag det helt enkelt som en kostnad för en kamera och dess tillbehör?
632
3
Köper man av en privatperson så blir hela beloppet en kostnad eftersom denne inte lägger på någon moms. [br][br]Kvitto eller faktura behövs alltid!!
7
Tack för hjälp!
720
[quote author=pslinden link=topic=6240.msg30049#msg30049 date=1260808033][br]Håll isär utgifter och kostnader till att börja med.[br][br]Räknar med 25% moms nedan:[br]Om du köper en grej av mej som privatperson för 100.- drar du av hela beloppet som en kostnad.[br][br]Om du köper en grej av ett företag för 100.- så är 80.- en kostnad och 20.- en utgift.[br]Dessa 20.- får du tillbaka sen (med andra ord är de 20.- ingen kostnad, utan endast en utgift).[br][br]//Peo[br][/quote][br][br]Momsen är ingen utgift så du måste själv hålla isär begreppen. Momsen är en ren likviditetspost och har inget med varken utgift eller kostnad att göra. [br]I ex två är alltså 80 kr både en kostnad och en utgift.
102
Jag tycker ju fortfarande att det är en utgift....[br]Men ingen kostnad..[br][br]Sorry om jag gett fel information, vilket jag såklart är tacksam att du rättar mej för.[br][br]Hogia: http://www.ekonomi-info.nu/utgift_kostnad_och_utbetalning_3490.asp[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.