Får pryl som betalning, gör inköpet själv. Hur fakturera?

12
Jag har gjort ett jobb åt en kund och vi kom överens om att en ny mobiltelefon skulle bli mitt arvode. Min kund är en upptagen människa och har sällan tid att springa i butiker så jag erbjöd mig att själv köpa telefonen och skicka en faktura för att bli ersatt.

Ponera att telefonen kostar 5000 kr (inkl.moms). Hur går man sedan tillväga för att bli ersatt rätt? Jag har läst om vidarefakturering och utlägg men förstår inte riktigt hur jag praktiskt ska gå tillväga.

Vill någon vänlig själ hjälpa mig att reda ut den enklaste alternativet?
1009
206
Hej, Jag förutsätter att du har ett företag. Du ska ju fakturera det jobb som du har utfört och ska ha ersättning för. Du har väl inte sålt en telefon, och ska då inte fakturera en telefon (även om beloppet är detsamma). Det blir ju egentligen bäst att göra som du skriver nu. Att du fakturerar kunden 4000 kr + moms (tot 5000 kr). Sedan kan du köpa en telefon eller vad du vill för de 4000 kr du fått.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
12
[quote="Johan Boström" post=52689]Hej, Jag förutsätter att du har ett företag. Du ska ju fakturera det jobb som du har utfört och ska ha ersättning för. Du har väl inte sålt en telefon, och ska då inte fakturera en telefon (även om beloppet är detsamma). Det blir ju egentligen bäst att göra som du skriver nu. Att du fakturerar kunden 4000 kr + moms (tot 5000 kr). Sedan kan du köpa en telefon eller vad du vill för de 4000 kr du fått.[/quote] Yes, enskild firma. Jobbet var ganska litet och därför tyckte jag att det var bättre för mig att ta ut arvodet i en telefon snarare än pengar. För att få ut samma slant netto skulle fakturan behöva bli så himla mycket högre för min kund att betala (right?) Jag studerar och kör firman lite på sniskan och har därför inte några högre summor in/ut och ligger ogärna ute med pengar till nästa bokslut. Så länge jag fakturerar 4000 + 1000 moms så behöver jag inte göra så mycket mer jobb för att kvitta den tusenlappen och ligger således inte ute med några pengar längre?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.