Ägarbyte på rörelse, ej godkänd av hyresvärd

3
Jag har drivit ett företag i en lokal som jag hyrt av en privat hyresvärd i snart arton år. Lokalen ligger på bottenplan i ett bostadshus med 30 lägenheter. Nu har jag hittat en person som vill överta rörelsen och här kommer problemet. Hyresvärden vill inte godkänna denne person trots att det inte finns några anmärkningar alls på personen.

Så nu undrar jag vad man kan göra i ett sådant fall? Har de verkligen rätt att neka en personen att hyra lokalen och ta över rörelsen? Jag har frågat dem varför personen inte blir godkänd men inte fått något svar. Själv misstänker jag att de bara jäklas med mig, eller på grund av att personen har ett namn av utländsk härstamning. 

Så vad kan man göra, eller är jag helt rättslös i detta fall?
321
Är det en enskild firma du drivit, står ju kontraktet på dig personligen. Men om det är ett AB du säljer, är ju företaget en egen juridisk person. Det är ditt AB som har hyresavtalet, och om du säljer aktierna i ditt företag har knappast hyresvärden med det att göra. [br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
3
Jag driver en enskild firma, så lokalens hyreskontrakt står på mig personligen.
321
Ja, då har hyresvärden förstås all rätt att neka överlåtande av avtalet. Du får väl bjuda honom på en flaska single malt...[br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
758
1
Så här är det:[br]Får jag överlåta min lokal?[br][br]SVAR: Enligt hyreslagen får du inte överlåta hyresrätten till din lokal utan hyresvärdens samtycke. Du kan, under vissa omständigheter, få hyresnämndens tillstånd till överlåtelse. Om du helt eller till väsentlig del bedriver handel, hantverk, industri eller annan förvärvsverksamhet i din lokal kan du ha rätt att överlåta hyresrätten till lokalen till den som ska överta din verksamhet.[br]Med andra ord, så kan du vara tvungen att gå via hyresnämden...[br]Ungefär så..
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
3
Okej då finns det kanske en utväg, för att prata med dem verkar hopplöst.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.