Kopplingsförbud i konkurrensrätten?

74
Jag har hört att det ska finnas ett kopplingsförbud i konkurrensrätten och jag vill gärna veta vad det innebär. Jag har sökt på ordet "koppling" i konkurrenslagen (http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20080579.htm), men hittar inte något. Hur kommer det sig? Vilken paragraf finns det i så fall i?

Vad innebär kopplingsförbudet? Jag är inte helt säker, men jag tror att det kan ha att göra med att man inte får sälja tvinga någon att köpa en vara (som personen/företaget inte vill ha) bara för att få rätt att köpa en annan vara (som personen/företaget vill ha dvs). Något i den stilen eller? Men som jag ser det är detta jättevanligt, dvs att man säljer saker i "paketpris" och därmed är tvingad att köpa båda. T ex man säljer en hus så ingår diskmaskin osv. Eller man säljer två tidningar tillsammans. Eller hur funkar förbudet i praktiken?
1165
Jag tror du avser 2008:579 2 kap, §7:4[br][br]"[i]Missbruk från ett eller flera företags sida av en dominerande ställning på marknaden är förbjudet. Sådant missbruk kan särskilt bestå i att ställa som villkor för att ingå ett avtal att den andra parten åtar sig ytterligare förpliktelser som varken till sin natur eller enligt handelsbruk har något samband med föremålet för avtalet.[/i]"
2066
2
Vilket skulle motsvara typ att Telia säger att du bara får teckna telefonabonnemang om du samtidigt köper en ny bil av dem...
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
74
Tack för era svar! :)[br][br][quote author=swetrot link=topic=5164.msg24881#msg24881 date=1237898762][br]Jag tror du avser 2008:579 2 kap, §7:4[br][br]"[i]Missbruk från ett eller flera företags sida av en dominerande ställning på marknaden är förbjudet. Sådant missbruk kan särskilt bestå i att ställa som villkor för att ingå ett avtal att den andra parten åtar sig ytterligare förpliktelser som varken till sin natur eller enligt handelsbruk har något samband med föremålet för avtalet.[/i]"[br][/quote]Aha, men jag trodde inte det fanns med något om "dominerande ställning" i lagen.. men okej humm..[br][br][br][quote author=Jonathan link=topic=5164.msg24897#msg24897 date=1237932325][br]Vilket skulle motsvara typ att Telia säger att du bara får teckna telefonabonnemang om du samtidigt köper en ny bil av dem... [br][/quote]Men har verkligen Telia dominerande ställning på den svenska marknaden då? Eller på hemtelefon-marknaden kanske? För de måste ju ha minst 40 eller 50 % av marknaden då.. men samtidigt finns det massor med andra företag som erbjuder telefonabodemang.. tele2/comviq, telenor, comhem osv osv.
74
Okej, jag har tittat närmare på vilken text jag faktiskt är ute efter och har kommit fram till att det är den här (ni kan därmed bortse från min övre post)[quote]6 § Om något annat inte följer av 8, 8 a, 18 c eller 18 e §, är avtal mellan företag förbjudna om de har till syfte att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på marknaden på ett märkbart sätt eller om de ger ett sådant resultat.[br]Detta gäller särskilt sådana avtal som innebär att[br](...)[br]5 det ställs som villkor för att ingå ett avtal att den andra parten åtar sig ytterligare förpliktelser som varken till sin natur eller enligt handelsbruk har något samband med föremålet för avtalet. Lag (2004:409)  [/quote] Dvs, att man får inte tvinga något att köpa en radiostyrd bil bara för att de ska kunna få köpa en soffa? Finns det några andra exempel eller rättsfall på detta?
1165
Nu tror jag att paragraf 6 mer avser att man inte kan tvinga ett företag att sluta sälja soffor för att man skall få köpa radiostyrda bilar, om det inte är till sin natur eller enligt handelsbruk.[br][br]Jag kan inte påminna mig att ha sett något sådant rättsfall. Maila förslagsvis till konkurrensverket och fråga.[br][br]
2066
2
[quote author=hej2 link=topic=5164.msg24901#msg24901 date=1237969654][br]Men har verkligen Telia dominerande ställning på den svenska marknaden då? Eller på hemtelefon-marknaden kanske? För de måste ju ha minst 40 eller 50 % av marknaden då.. men samtidigt finns det massor med andra företag som erbjuder telefonabodemang.. tele2/comviq, telenor, comhem osv osv. [br][/quote][br][br]Se det som en ren spekulation/fundering från min sida, jag har inget rättsfall bakom det.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1616
4
Du kan alltid prova att göra en sökning här och se om du finner liknande beslut:[br][url=http://www.konkurrensverket.se/diariet/default.asp?nav=2]http://www.konkurrensverket.se/diariet/default.asp?nav=2[/url][br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
74
Ok tack för informationen :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.