Hjälp mig hur arbetar jag mig in i ett AB?

2
Jag undrar om det finns någon klok människa med kunskap eller förslag på hur det kan gå till om man ska ta över vissa delar av ett AB? Företaget är till salu för ca 15 miljoner men jag har inte kapital och får inte lån att ta över det. Efter diskussion med de nuvarande ägarna pratade vi om att jag kunde gå in som anställd (med låg lön) samt få en del av aktierna varje månad. Då de verkar måna om att det ska bli just jag som tar över företaget.

Hur går det till juridiskt? Vad händer om någon av ägarna dör? Många frågor...tex. om vi skulle bli osamt..
hjälp!


/Siri
1165
Rent praktiskt så blir ett sådant upplägg omöjligt, för de aktier du får måste någon gång beskattas.[br][br]Låt oss anta att du jobbar för 15.000kr/månad istället för 25.000kr/månad och att du då skall få akter för ungefär 100.000kr + arbetsgivaravgifter etc. Det blir ungefär 150.000kr, och efter 100 år har du fått alla aktier. Men du får också betala skatt på en förmån du har med c:a 5.000kr/månad och det är tufft att bära det med en låg inkomst.[br][br]Även om det är det dubbla eller tredubbla som du inte tar ut och återinvesterar all aktieutdelning så tar det flera decennier med en sådan process.[br][br]Sedan finns det ju risker med om man blir osams och om någon avlider eller skiljer sig i vad som händer. Det får man reglera med avtal, testamenten, livförsäkringar och hembudsrätt.
2
Tack för ditt svar! Även om det kändes lite snörpligt. Tänkte inte på att mina aktier ska beskattas så hårt.Men hur skulle man kunna lösa det då? Men skulle det verkligen ta hundra år??? Tänkte om man kunde få 1 % eller 1/2 % av aktierna /månad. Det skulle innebära att jag efter 1 år hade ett innehav av mellan 6-12%. Efter 5 år ett innehav mellan 35-60%.....[br]hjälp mig spåna vidare! Vill inte skippa denna chansen!
1165
1% av aktierna motsvarar ju ett värde på 150.000kr om de tänkt sig 15 miljoner för sitt företag. Är ägarna beredda att ge bort ett företag i den takten så är det väl inga problem egentligen. Gåvoskatten finns inte längre, men om aktierna är ersättning för ett arbete så beskattas de som inkomst av tjänst.
2360
37
Har du inte bekymmer får du det. Avstå!
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.