Hur hårt styrs/kontrolleras hur en verksamheten drivs

3
Hej,

hur hårt styrs eller kontrolleras hur en verksamhet drivs utifrån vad som är verksamhetens affärsområde?

T.ex. om ett aktiebolag har bildats och rörelsen/firman är att sälja skor till privatperson. Om rörelsen/firman av någon anledning börjar med att sälja verkstadsutrustningar till verkstäder, finns det något juridiskt som man behöver säkerställa om detta skall ske?
Finns det något lagmässigt som reglerar det som beskrivs ovan och vad kan konsekvenserna blir ifall detta styrs med hjälp av lagen?

Mvh,
Juab
10
Det beror på vad som står i bolagsordningen. Om det står i bolagsordningen att företagets verksamhet ska vara att bedriva handel med skor och företaget sen börjar sälja verkstadsutrustningar så har företaget gått utanför sitt verksamhetsområde. Effekten blir att aktieägare i företaget kan angripa beslutet att bedriva handel med verkstadsutrustning. Dock har jag för mig att andra ej kan angripa det. Så om en enskild person äger företaget borde det inte blir några direkta problem.
2360
37
Förr i tiden kallades det sidoverksamhet och skulle inte vara allt för betydande. Idag är man från politkerna mån om att företag ska gå bra till skillnad från SKV. Om större företag ändrar strategi kan naturligtvis aktieägare ha synpunkter men mer än så tror jag knappast sker. Förr brukade jag råda folk som skulle starta eget med grundval av mina mer än 45 år som företagare att skriv a4 sida ut och a4 sida in. Kommentarer var att det inte var seriöst. hellre det än den hetskampanj som då rådde från skv. Själv håller jag Regeringsrätten sysselsatt med några ärenden som har mer än 10 år på nacken.Det är väll mer kuriosa om man äntligen skulle få rätt. Kadern är väl inte utbytt ännu hos Kammarrätten som alltid har det avgörande beslutet.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.