Försäljning privatperson

1
Godkväll!

Jag har en tvåriktad fråga som jag hoppas kunna få svar på av er.

Jag som privatperson säljer en tjänst eller vara till ett företag och vill tjäna x antal kronor och vill tjäna x antal kronor som jag kan stoppa ned rakt i fickan, vad ska jag begära för ett pris? för enkelhetens skull kan vi säga att tjänsten/varan kostar 5000kr och det är så mycket jag vill kunna stoppa i fickan såld tjänst/vara. Vad ska jag begära för ett pris i detta fall? Behöver jag som privatperson säga att jag vill ha betalt inkl moms eller något liknande?
Fråga två är samma som föregående men nu ser vi det ur företagets perspektiv istället. Vad ska jag tänka på för utgifter om jag köper en tjänst av en privatperson som begär att få 5000kr i fickan efter avslutad affär? Vilka merkostnader kan jag som företagare drabbas utav? Vad ska jag sätta upp det hela som, lön eller inköp?
589
1
Inköp av tjänst från privatperson ÄR lön, inget annat. Det finns liksom inget val där.[br][br]Jag tror inte heller att ett seriöst företag väljer att köpa varor av en privatperson, om personen inte har en enskild firma.[br][br]Privatpersoner är inte momspliktiga (om du inte har enskild firma) och du kan således inte lägga på moms, eftersom du inte kan redovisa den till Skatteverket.[br][br]Varför vill du sälja sånt här som privatperson?
20
Om jag minns vad min revisor sa när vi skulle köpa in lite begagnade varor så kan företaget INTE dra av för moms på något man köpt av en privatperson.  Det går dock att dra av (den fiktiva) momsen för inköpet vid en vidareförsäljning av varan.[br][br]Varför inte lägga 800 spänn på en EF och momsregistrering?[br][br]/Mats
2360
37
Visst kan en privatperson sälja något till en firma. är kostnaden max 5´kan allt dras av som kortidsinventarie
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
Javisst, att sälja någon enstaka sak/inventarie till ett företag är inga problem.[br][br]Men att handla med varor/tjänster som privatperson, utan att ha enskild firma ens. DET är ett problem.
2360
37
Du har så rätt Jörgen,  och det finns ju en hel del fördelar om har företag även i liten skala om då även känner till vilka möjligheter man har att kostnadsföra saker på rätt sätt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.