Förord

Det var egentligen inte förrän jag hade läst Fredrik Eklunds bästsäljare "Sälj" för andra gången som jag bestämde för mig att skriva den här artikeln. Den har legat på planeringsbordet länge, men jag har helt enkelt inte känt mig mogen för den.

Men som en mycket vis man sa till mig en gång: att vara rädd är inte en anledning att backa.

Jag tog lång tid på mig att förstå vad personlig utveckling faktiskt innebär. Det har varit en resa genom tvivel, och när jag nu sitter och stirrar in i avgrunden av det här dokumentet kommer jag till en ny och djup insikt: min resa har bara börjat.

Det ligger mycket självrannsakan bakom en sådan här artikel. Vartenda ord som flyter ut i det här dokumentet är en insikt om hur mycket gnällspiken i mig har hållit mig tillbaka, och det är skrämmande. Med den här artikeln tar jag inte bara nästa steg i min utveckling som företagare – jag vandrar ut på okända marker för att upptäcka nya egenskaper och färdigheter. Vi människor bär på så svindlande mycket potential, men för att nå de mest grönskande delarna av vårt inre krävs det att vi går lite längre än vad vi egentligen vågar och orkar. Med dessa förord befinner jag mig just där - på skiljelinjen mellan det rätta och det lätta. Jag blickar ut mot de högresta bergen, de grönskande lövverken och de vidsträckta ängarna som breder ut sig under en fängslande blå himmel. Vägen till det omtalade paradiset, den beryktade lustgården, är antingen oändligt lång och snårig eller underbart livfull och grönskande.

Kommentera gärna och berätta om din resa som företagare! Eller skicka iväg ett mail till [email protected]. Har du varit inne på min profil och snokat så vet du att jag är en svuren fiende till jantelagen och att kärnan i min verksamhet är att lyfta fram drömmar, visioner och passioner. Med varje jobb jag gör kastar jag en handfull skit i ansiktet på Jante och skriker ord som skulle få min mamma att rycka av mig örat, och min allra högsta önskan är att du ska fortsätta kasta när min mamma har fått tag i mig.

Mycket nöje, min vän! Du och jag tar klivet över skiljelinjen tillsammans!

Utsikten

Låt oss klargöra ett faktum på en gång: i den moderna världen har alla mycket att göra - hur mycket vi än försöker vända, vrida och förneka det. Framtiden är här, och vi har egentligen bara att försöka göra det allra bästa vi kan av den. Omgivna av fantastiska människor och superavancerad teknologi har vi alla möjligheter att faktiskt göra den enastående.

En sak jag lärde mig av att läsa Fredrik Eklunds Sälj är följande: ju förr du inser att den moderna arbetsdagen börjar när du vaknar och slutar när du går och lägger dig, desto snabbare kan du börja göra det som krävs för att må bra. I boken går han till med så långt som att säga att nio-till-fem(sju-till-fyra) tillhör 1900-talet arbetsmodell. Varför? För att världen kräver det. Att ha mycket att göra är inte bara på väg att normaliseras – det är ett tecken på att du har syfte och mål i ditt liv och att du inte är ensam.

Insikten

Tro mig när jag säger att jag har varit fantastiskt duktig på att klaga över hur mycket jag har att göra, hur lite kontroll jag har och hur min planering alltid tycks springa läck. Det har inte hjälpt mig ett dugg. Folk skruvar på sig och känner sig allmänt obehagliga till mods när de hamnar i situationer där de tvingas prata med någon som inte kan få ihop livspusslet. Det är inte bara ett tecken på att du inte har lärt dig leva i det moderna samhället, utan även en tydlig indikation på att du inte har modet som krävs för att göra det som är bäst för dig själv. Oftast är det inte svårare än att vi är så förblindade av rådande situationer att vi helt enkelt inte kan eller ens vill se vad vi egentligen behöver göra, vilket oftast medför att människor omkring bara ser det ännu tydligare.

När du pratar om hur mycket du har att göra, då säger du egentligen följande till dina lyssnare:

  • Jag kan inte prioritera
  • Jag kan inte kommunicera
  • Jag kan inte ta hand om mig själv och min hälsa
  • Jag kan inte använda dagens teknik till min fördel

Vi lever i ett modernt samhälle där möjligheterna att förbättra våra fysiska och mentala förutsättningar är större än någonsin, och det är en anledning till att vi har utvecklat ett klimat där det har blivit mer eller mindre oförlåtligt att gnälla på överbelastning. Den moderna världen är lösningsfokuserad, och du behöver inte längre acceptera en ohållbar situation. Runt varje hörn finns människor och teknologi som kan hjälpa dig att lösa så gott som alla dina problem, och följden av det blir att om du väljer att leva på ett sätt som inte är gynnsamt för dig så är det ingen annans fel än ditt eget.

Nej, världen har inte blivit en kallare plats. Det är mycket viktigt att skilja en kall och elak människa från en målinriktad person som vet hur man prioriterar. Gränsen kan vara till synes hårfin - jag får erkänna att jag själv har haft en krokig resa full av irritation och förödmjukelse för att nå denna insikt - men det är en av de viktigaste lärdomarna livet kan ge dig. Att se folk i allmänhet som onda små varelser som är ute efter att sticka hål på allting du försöker bygga upp är inte gynnsamt för någon. Jag är inte naiv, men att låta minoriteten av rötägg definiera alla människor ger dig varken en korrekt världsbild eller en sund människosyn. Den moderna världen uppmanar dig att fokusera på det som får dig att må bra, känna fullkomlighet i vardagen och umgås med människor som lyfter fram det bästa hos dig.

Kom ihåg att lösningen alltid finns inom dig. Och när du vet vad som får dig att må bra, först då är det dags att vända fokus utåt. Så länge du följer den inre rösten, hjärtat, ödet, universum, eller vad du än vill kalla det, så kommer du att finna Din väg genom bruset. Glöm inte att allting börjar och slutar med dig, för när du fyller ditt liv med passion och mening kommer du aldrig mer att ha för mycket att göra.

Frågeställning:
Hur reagerar Du när någon pratar om hur mycket han/hon har att göra?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2016-05-19 17:54
Tack för de fina orden, Patrik! Ja, det är väldigt rakt på sak. Och jag tror det kan bli en tankeställare för många. Att skriva artikeln var en upplevelse, och jag hoppas att det blir det för läsarna också! 🙂
2016-05-19 10:31
Hårda men sanna ord.
Jag gillar detta stycket extra mycket:

När du pratar om hur mycket du har att göra, då säger du egentligen följande till dina lyssnare:

Jag kan inte prioritera
Jag kan inte kommunicera
Jag kan inte ta hand om mig själv och min hälsa
Jag kan inte använda dagens teknik till min fördel
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.