Lucas Helmersson är 22 år gammal och jobbar som säljare på klädbutiken Jack & Jones i Linköping. För Lucas är försäljning roligt, spännande och ett stort ämne.

Lucas Helmersson gillar försäljning och sitt jobb i klädbutik. Här berättar han om sig själv och hur han tänkte efter gymnasiet kring att få det säljjobb han ville ha. När Lucas skulle söka jobb ville han ha ett butiksjobb. Han skrev ett CV som stack ut ur mängden med ett personligt brev. Han gick in i ett antal butiker och bad att få prata med personalansvarig, med en "charmig och självsäker stil" enligt honom själv.

- Du kan inte vara blyg om du skall söka jobb. Du måste stå för den du är och visa att du vill jobba där, säger Lucas. Under den första dagen besökte han sju butiker och det resulterade i två jobberbjudanden.

Vi pratar om synen på säljyrket bland gymnasieungdomar och att våga, och hur man kan jobba bort sina rädslor.

Lockar säljyrket dagens ungdom?

Lucas menar att mer eller mindre allt i tillvaron inkluderar försäljning, även om de flesta inte ser det så. Alla yrken och alla företag behöver kunder och säljkompetens.

Lucas läste Estet - musik inriktning på gymnasiet. Och det passade honom perfekt för han gillar att spela teater och trummor. -Gymnasiet var inte en jobbig tid, jag fick utlopp för min energi, berättar Lucas. Hans val av gymnasieinriktning var inte för att få ett jobb, det var för att få hålla på med någon han gillade.

Lucas tycker att man skall välja jobb utifrån det man tycker är roligt. Tomas menar att om du gör något du brinner för och lägger ned energi för det, kommer möjligheterna av sig själv i de flesta fall.

När Lucas skulle söka jobb ville han ha ett butiksjobb. Han skrev ett CV som stack ut ur mängden med ett personligt brev. Han gick in i ett antal butiker och bad att få prata med personalansvarig, med en "charmig och självsäker stil" enligt honom själv.
-Du kan inte vara blyg om du skall söka jobb. Du måste stå för den du är och visa att du vill jobba där, säger Lucas. Under den första dagen besökte han sju butiker och det resulterade i två jobberbjudanden.

Det handlar om att inte vara rädd för ett nej, säger Lucas. Alldeles för många är osäkra och nervösa när de söker jobb.

För Lucas var det inget problem att söka jobb i en klädbutik även om han inte var intresserad av kläder, eller i en teknikbutik fast han inte var intresserad av teknik. Det handlar om att skapa en trovärdighet hos arbetsgivaren att man kan lära sig och därifrån bli en toppsäljare.

Lucas annorlunda tips är, - om du är klädintresserad, sök inte jobb inom den branschen. Testa istället något annat så att du kan utvecklas. Magnus Johansson tror att många jobbsökare sätter upp egna begränsningar om allt man inte kan.
Lucas menar att du skall gå på en intervju för att visa vem du är och lyssna på företaget. Var inte för desperat att få jobbet, du kan se jobbintervjun som ett lärande till nästa intervju.

Behöver man en akademisk examen?

Lucas har inte valt den banan än. Tomas menar att det handlar om att lära sig hela tiden. Det kan du göra på universitetet eller i livets skola.

Lucas tänker inte starta eget företag förrän han har en klar affärsidé. Det som ligger närmast är inom säljträning, hur man får nöjda kunder som kommer tillbaka.

Våga, agera och var inte rädd för att få ett nej sammanfattar detta avsnitt.

Det är vi (Magnus Johansson och Tomas Tränkner) som gör podcasten Entreprenörsdriv.

Här är samtliga poddar från Entreprenörsdriv:

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.