Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Filtret är aktivt. Det finns inga artiklar i denna kategori.

Flest reaktioner just nu

Gratis företagsmallar

Ladda ner våra populära dokumentmallar. 1000-tals företagare använder dem redan.

Ladda ner knappHär hittar du samtliga mallar.

Starta eget bidrag - så fungerar det

Dela artikeln
tisdag, 14 juli 2009 3

Har du funderingar på att starta ett företag men tvekar inför de ekonomiska utmaningar som nyföretagare ofta möter? Då skall du läsa den här artikeln. När du har gjort det så kommer du att veta hur du söker starta eget-bidrag som kan ge dig den tid som behövs för att göra din verksamhet lönsam.

Vad är starta eget-bidrag?

Starta eget-bidraget syftar till att hjälpa den som är arbetslös men som har förutsättningar och potential att starta en egen verksamhet. Hos Arbetsförmedlingen kallar man formellt bidraget för ”stöd vid start av näringsverksamhet”, men då bidraget är känt som starta eget-bidrag i folkmun så är det termen vi kommer att använda oss av i den här artikeln. Bidraget ges under högst sex månader, och även om det är ovanligt så kan förlängning göras på grund av sjukdom eller myndighetstillstånd. Det ekonomiska stödet (Starta eget-bidraget består av både ekonomiskt och kunskapsmässigt stöd) kallas aktivitetsstöd och är beroende av din arbetslöshetsersättning. Så länge du uppfyller villkoren för ersättning från arbetslöshetskassa får du minst 320kr per dag, uppfyller du inte villkoren får du aktivitetsstöd med 223 kronor per dag. Bidraget dimper ned på kontot en gång i månaden och kan reduceras om du har andra inkomster.

Vem får starta eget-bidrag?

För att vara behörig till Starta eget-bidrag måste du ha fyllt 25 år och vara arbetslös eller riskera att bli det. Notera att bidraget företrädesvis ges till den som är arbetslös – det är alltså inget krav. Om man riskerar att bli arbetslös så är man också behörig, vilket öppnar upp portarna för en betydligt mer svävande tolkning. Även när det gäller åldern så görs vissa undantag, bland annat om du är inskriven i jobbgarantin för ungdomar eller om du har ett funktionshinder. Se över dina möjligheter från fler olika perspektiv genom att fråga olika människor – förbluffande ofta kan man få igenom sin sak om man bara lyckas hitta rätt person, en person som brinner för att hjälpa ambitiösa entreprenörer på samma sätt som du brinner för din affärsidé.

Hur du söker starta eget-bidrag

Hur går det då till rent praktiskt när du söker starta eget-bidrag? Det första steget är att beskriva din affärsidé och presentera den för Arbetsförmedlingen. Det är värt att lägga ned extra energi på att beskriva din affärsplan med strategi och huvudidé så detaljrikt och noga som möjligt då det är den som ligger till grund för dina chanser att få starta din entreprenörsbana i medvind. Du kommer dessutom att dra nytta av att ha affärsplanen klart och tydligt formulerad i ord när du väl har startat din verksamhet – den hjälper andra att förstå dina tankar och idéer, något som kan vara guld värt när du söker partnerskap eller kapital.

Starta eget-bidraget består av mer än bara pengar

Arbetsförmedlingen tar sedan, med hjälp av sakkunniga konsulter, beslut om du anses ha förutsättningar för att bedriva verksamheten. Tycker de att du har det, kommer du att erbjudas hjälpmedel såsom företagskurser och informationsträffar för att vara rustad till tänderna när allvaret väl börjar och det är dags att ge sig ut på slagfältet. Se dessa hjälpmedel som en resurs istället för ett nödvändigt ont; nyttjar du informationen på rätt sätt så kommer du att slippa lägga så mycket tid på det runt omkring och satsa allt krut på din kärnverksamhet när företagshjulen börjat rulla.

En bra start kan vara avgörande för ditt företags framtid

Summorna kan kännas försvinnande små när man tänker på dem – några tusenlappar hit eller dit, du ska ju starta ett miljonföretag! I slutändan kan det dock vara de tusenlapparna som gör att du överlever den kritiska första perioden och lyckas förvandla minustecken till plus. Tid är ofta en betydande faktor när man startat ett nytt företag och med starta eget bidraget kan du få den tid som behövs för att inte korparna ska känna lukten av blodröda siffror och börjar bygga konkursbo i dina företagslokaler. Ge inte upp om statens byråkrater skulle neka dig startkablar - har du en riktig vass idé som ligger och maler i bakhuvudet och ett hjärta fyllt med glöd och passion för idén så kan ingen stoppa dig.

Kommentarer

 • Patrik
  Patrik torsdag, 01 maj 2014

  Tack för tipset.

 • Lotta Potta
  Lotta Potta söndag, 18 mars 2012

  Jag tycker att ni som funderar på att starta eget företag inte ska fundera så mycket på detta med bidrag. Ni löser det ändå! Läs hellre på mer och fokusera på att lära er att sälja och bygg upp ert affärsnätverk - det är en bättre investering av er tid än att försöka jaga bidrag :)

 • Patrik
  Patrik onsdag, 11 maj 2011

  Artikeln ovan om bidrag och stöd för att starta eget företag är uppdaterad vid dagens datum 2011-05-11

Senaste nytt

Välj kommun från listan