Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Starta eget bidrag så fungerar det

Dela artikeln
tisdag, 14 juli 2009 3
Starta eget-bidraget syftar främst till att hjälpa den som är arbetslös Starta eget-bidraget syftar främst till att hjälpa den som är arbetslös Text av Kim Hartman och Patrik Nilsson

Uppdaterad 2015-12-05

Har du funderingar på att starta ett företag men tvekar inför de ekonomiska utmaningar som nyföretagare ofta möter? Eller har du problem att lösa försörjningen under uppstarten? Då skall du läsa vidare. När du har gjort det så kommer du att veta hur du söker starta eget-bidraget som kan ge dig den tid som behövs för att göra din verksamhet lönsam.

Vad innebär det? Hur mycket pengar kan man få?

Det är vanliga frågor. Starta eget-bidraget syftar till att hjälpa den som är arbetslös men som har förutsättningar och potential att starta en egen verksamhet. Hos Arbetsförmedlingen kallar man formellt bidraget för ”stöd vid start av näringsverksamhet”, men då det är känt som starta eget-bidrag i folkmun så är det termen vi använder oss av i den här artikeln.

Om du uppfyller villkoren för a-kassa beräknas din ersättning utifrån den dagsförtjänst som gäller för dig enligt din a-kassa. 

Du kan få högst 680 kronor och lägst 320 kronor per dag i aktivitetsstöd om du deltar i ett program på heltid.

Det finns tre ersättningsnivåer. Det som avgör vilken nivå som gäller för dig är hur många dagar du har fått ersättning från a-kassan fram tills programmet börjar och hur många dagar som du har fått aktivitetsstöd.

 • Dag 1–200 av a-kassans ersättningsperiod får du högst 80 procent av den fastställda dagsförtjänsten.
 • Dag 201–300 får du högst 70 procent av den fastställda dagsförtjänsten.
 • Dag 301 och framåt får du högst 65 procent av den fastställda dagsförtjänsten.

Uppfyller du inte villkoren för att få ersättning från a-kassan får du 223 kronor per dag i aktivitetsstöd om du deltar i ett program på heltid.

Bidraget dimper ned på kontot en gång i månaden.

Ett tips är att gå på en "starta-företag-dag" som flera myndigheter tillsammans annordnar på olika orter i Sverige.

Vem kan få stödet för uppstart? Är arbetslös ett krav?

Det korta svaret är ja. För att vara behörig till Starta eget-bidrag måste du:

 • vara eller riskerar att bli arbetslös
 • vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Det beslutades nyligen att även unga under 20 år bör kunna få bidraget. På Riksdagens hemsida går följande att läsa: "Enligt arbetsmarknadsutskottet, som förberett ärendet, är ett eget företag för många unga en väg in på arbetsmarknaden. Genom att starta eget företag skulle dessa ungdomar enligt utskottet inte bara skapa jobb åt sig själva utan också åt andra. Därför bör även unga under 20 år få möjlighet att få stöd till start av näringsverksamhet."

Notera att bidraget företrädesvis ges till den som är arbetslös – det är alltså inget krav. Om man riskerar att bli arbetslös så är man också behörig, vilket öppnar upp portarna för en betydligt mer svävande tolkning. Även när det gäller åldern så görs vissa undantag, bland annat om du är inskriven i jobbgarantin för ungdomar eller om du har ett funktionshinder. Se över dina möjligheter från fler olika perspektiv genom att fråga olika människor – förbluffande ofta kan man få igenom sin sak om man bara lyckas hitta rätt person, en person som brinner för att hjälpa ambitiösa entreprenörer på samma sätt som du brinner för din affärsidé.

Fler tips & guider om nyföretagande

Hur du söker starta eget-bidrag

Hur går det då till rent praktiskt när du söker bidraget? Det första steget är att beskriva din affärsidé och presentera den för Arbetsförmedlingen. Det är värt att lägga ned extra energi på att beskriva din affärsplan med strategi och idé så detaljrikt och noga som möjligt då det är den som ligger till grund för dina chanser att få starta din entreprenörsbana i medvind. Du kommer dessutom att dra nytta av att ha affärsplanen klart och tydligt formulerad i ord när du väl har startat din verksamhet – den hjälper andra att förstå dina tankar och idéer, något som kan vara guld värt när du söker partnerskap eller kapital. För bolaget ska väl igång oavsett om du får ekonomiskt stöd eller inte!?

Hur du skriver din affärsplan

Starta eget-bidraget består av mer än bara pengar

Arbetsförmedlingen tar sedan, med hjälp av sakkunniga konsulter, beslut om du anses ha förutsättningar för att bedriva verksamheten. Tycker de att du har det, kommer du att erbjudas hjälpmedel såsom företagskurser och informationsträffar för att vara rustad till tänderna när allvaret väl börjar och det är dags att ge sig ut på slagfältet. Se dessa hjälpmedel som en resurs istället för ett nödvändigt ont; nyttjar du informationen på rätt sätt så kommer du att slippa lägga så mycket tid på det runt omkring och satsa allt krut på din kärnverksamhet när företagshjulen börjat rulla.

En bra start kan vara avgörande för ditt företags framtid

Summorna kan kännas försvinnande små när man tänker på dem – några tusenlappar hit eller dit, du ska ju starta ett miljonföretag! I slutändan kan det dock vara de tusenlapparna som gör att du överlever den kritiska första perioden och lyckas förvandla minustecken till plus. Tid är ofta en betydande faktor när man startat ett nytt företag och med bidraget kan du få den tid som behövs för att inte korparna ska känna lukten av blodröda siffror och börjar bygga konkursbo i dina företagslokaler.

Ge inte upp om statens byråkrater skulle neka dig startkablar - har du en riktig vass affärsidé som ligger och maler i bakhuvudet och ett hjärta fyllt med glöd och passion för idén så kan ingen stoppa dig.

En av anledningarna till att bidraget är hårt kritiserat från vissa håll är att de anser att mer pengar i stället borde gå till entreprenörer som redan har ett arbete eller en fungerande verksamhet. Argumentet är ofta att en arbetslös person kanske inte är rätt person att starta, driva och utveckla ett företag. Om det låter vi vara osagt, främst då vi är individer som befinner oss i olika skeden i livet.

Mer fördjupad information om stödet t ex om du är förälder eller har funktionshinder finns att läsa här. (PDF öppnas i nytt fönster)

Kommentarer

 • Patrik
  Patrik torsdag, 01 maj 2014

  Tack för tipset.

 • Lotta Potta
  Lotta Potta söndag, 18 mars 2012

  Jag tycker att ni som funderar på att starta eget företag inte ska fundera så mycket på detta med bidrag. Ni löser det ändå! Läs hellre på mer och fokusera på att lära er att sälja och bygg upp ert affärsnätverk - det är en bättre investering av er tid än att försöka jaga bidrag :)

 • Patrik
  Patrik onsdag, 11 maj 2011

  Artikeln ovan om bidrag och stöd för att starta eget företag är uppdaterad vid dagens datum 2011-05-11

Välj kommun från listan