Hur säljer man ett företag?

4
1
Hej på er allihop!

Jag driver ett företag som just nu bara växer och växer. Tyvärr har jag hamnat i en sits då jag inte kommer kunna driva det länge till då företaget säljer en tjänst och mycket av min tid måste betyda att jag är i Sverige fysiskt för att kunna driva företaget. Jag kommer då flytta till USA efter sommaren och funderar därför på att sälja mitt företag. Men hur går man till väga? Hur hittar man någon som kan och vill driva detta företag?

Ännu en fråga: Hur värdesätter man ett företag?

Tack på förhand & trevlig helg på er! 🙂
1009
206
Hej, Det är inte alltid lätt att hitta en köpare till ett bolag. Om du inte har någon intresserad i din närhet så kan du googla på "företagsförmedling". Det finns ett antal aktörer som arbetar med att hjälpa till i överlåtelser. Börja höra efter hos någon av dem. Du skriver att du ska flytta redan efter sommaren och det kan nog tyvärr ställa till det. Det är vanligt att köparen vill att säljaren ska arbeta kvar ett tag i företaget för att överlåtelsen ska gå smidigt. Det kan säkert i vissa fall räcka med att man är tillgänglig, men i andra fall har man längre övergångsperioder på 3-5 år där säljaren finns kvar på ett eller annat sätt och vanligen trappar ner sitt arbete. Det beror ju lite på verksamhet och hur man är organiserad. Ett alternativ kan vara att hitta en konkurrent som är villig att köpa verksamheten. Då kanske man har möjlighet att införliva själva kundstocken i befintlig verksamhet. Hur man värdesätter ett företag är ju också lite beroende på, som ovan. I ett fastighetsbolag kan man ju gå ganska direkt på ett marknadsvärde av fastigheterna. Har du något patent eller ett varumärke som är värdefullt sätter de faktorerna stor del av värdet. I många mindre företag är det dock själva ägaren och ägarens kunskaper och kontakter som står för största delen av värdet, och då krävs som jag skrev ovan en längre övergångsperiod för att värdet ska kunna föras över till köparen. Du skriver ju inte mycket om ditt företag, men en företagsförmedlare skulle kunna vara ett bra steg på vägen.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
4
1
Hej Johan! Tack för ditt svar! Ja jag kommer ju som sagt flytta men kommer befinna mig i Sverige väldigt ofta. Finns även chans att jag stannar till dacember i sverige och därmed m, på grund av ovissheten, känns det lite svårt att ha lvar verksamheten. Företaget är ett läxhjälps företag som startade i början av året och har på tre månader skaffat sig ca tio anställda som jobbar kontinuerligt. Det finns ju flera konkurrenter att höra av sig till, men till vem i konkurrent företagen hör man av sig och hur tar man kontakt är då min fråga? Återigen - tack för ditt svar! Med vänlig hälsning, Maria

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.