Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

10 skäl att starta ett eget företag

Dela artikeln
torsdag, 26 januari 2017 1
Varför vill du starta och driva företag? Varför vill du starta och driva företag?

Med rätt planering och genomtänkt arbete kan nu vara en utmärkt tid att starta företag. Men varför skulle man vilja bli nyföretagare med alla risker det innebär? Här listar vi 10 anledningar. Vilka passar in på dig? Att bli nyföretagare passar inte alla, så det är bäst att vara ärlig mot sig själv.

1. Du blir din egen chef. Trött på att andra bestämmer vad du ska göra på dagarna? Som egenföretagare är du chef. Du har friheten att göra saker hur du vill och när du vill och du kan jobba för att nå dina egna mål som du väljer. Men frihet kommer aldrig ensamt. Dina egna beslut måste du ta 100 % ansvar för. Men har du entreprenörsanda bör du se det som en enorm fördel.

2. Du får göra det du är intresserad av. Om du sitter fast bakom ett skrivbord och jobbar som TM-säljare och säljer försäkringar eller telefoniabonnemang till ointresserade kunder skulle du troligtvis vilja syssla med något annat i livet. Oavsett vart du befinner dig finns en utväg. En av de stora fördelarna med att vara entreprenör är att man kan välja att jobba med precis vad man vill. Förutsatt att du gjort en ordentlig marknadsundersökning, alltså kollat om någon vill köpa det du tänkt erbjuda, kan du göra om din hobby till ett lönsamt företag. Med möjligheterna inom e-handel och internet (att kunna läsa sig till information och kunskap) har det kanske aldrig funnits så många hjälpmedel som nu för att komma igång och hitta sin nisch.

Läs mer om affärsplanen här och marknadsplanen här.

3. Ditt företag = dina tidsfrister. Stämpla in och ut från ett enformigt jobb kan göra ont i själen efter ett tag. Som egenföretagare bestämmer du dina egna arbetstider och dina egna målsättningar. Självklart kan du inte ligga och dra dig i sängen fram tills eftermiddagen och fundera på om du ska jobba en stund. Det kommer att krävas självdisciplin! Men att nå sina egna målsättningar ger en enorm drivkraft och motivation till att jobba hårt för att driva sitt företag framåt.

4. Utvecklande, stimulerande och kreativitetshöjande. Om du övervägt entreprenörsresan själv utan kompanjoner har du säkert tänkt ut på vilket sätt du vill jobba. Att vara en entreprenör innebär en fantastisk möjlighet att få förverkliga sig själv och sina idéer. Självklart så finns det ekonomiska hinder i vägen men förmånen att få göra saker på sitt eget sätt borde tilltala dig betydligt mer än att ständigt utföra jobb som andra planerar in åt dig.

5. Det är inte så svårt att starta. Nyheter, diverse företagarorganisationer och personer som misslyckats skriker högt och lyfter fram berättelser om hur mycket byråkrati och skatter som små företag måste ta itu med på daglig basis. Men under de senaste åren har flera åtgärder tagits för att förenkla för oss småföretagare och bolagsskatten har sänkts. Staten med i EU i ryggen satsar miljardbelopp varje år på att hjälpa fram entreprenörer och har ett stort antal organisationer som finns till för att hjälpa just dig. Det finns även privata initiativ som Nyföretagarcentrum, Svenskt näringsliv och en uppsjö av hemsidor som finns till för att hjälpa dig att komma igång med ditt företag. Sverige är också ett relativt tryggt land med fungerande lagar och en stabil ekonomi som även står stadigt på benen i lågkonjunkturer. Det är också en anledning till att Sverige är ett bra land att bedriva en affärsverksamhet i.

Några sajter som kan vara bra att känna till:
www.almi.se
www.verksamt.se
www.tillvaxtverket.se

6. Du kan tjäna mycket pengar. Om du tror att det är bara är stora företag som gör stora vinster så har du fel. Det finns otaliga historier om företagare som hittar på en affärsidé och genomför den med hjälp av konstens alla regler och på bara några år har tjänat en ansenlig summa pengar. Nu ska vi ärliga och inte bara fokusera på solskenshistorier, även om det är spännande att nämna. För de flesta bolagsägare innebär det hårt arbete i många år. Ofta med några uppstartsår med sämre privatekonomi. Även om uppstartsfasen kan vara jobbig med långa arbetstider och små inkomster så kan belöningen vara väl värt det. När väl företaget rullar på och du får skörda frukterna är känslan riktigt härlig.

Se även: 23 vassa affärsidéer i den nya ekonomin som du kan starta idag

7. Det är omväxlande. Att hantera kalkyler, offerter och myndigheter ena minuten, leverantörer nästa, en upprörd kund därpå och sedan sätta sig i bilen för att ta en titt på ditt nya kontor. En entreprenörs vardag är inte bara fullspäckad med arbete, den är också väldigt omväxlande. Känner du dig omotiverad av monotont arbete så är en lösning definitivt att starta företag. Du kommer att få möjlighet att utnyttja hela din förmåga och dina talanger. Det bygger självkänsla och fyller vem som helst av glädje mellan varven av förtvivlan när inget går som det ska.

8. Du kan ha en andra karriär. Om du inte har lust att ge upp en regelbunden inkomst från en fast tjänst, kan du alltid få det bästa av två världar och stanna kvar som anställd medan du också startar och driver igång bolaget. Även om det kan vara svårt att balansera de två verksamheterna så kan det vara lönsamt och erbjuda en extra trygghet att driva firman på kvällar och helger. Ta något du är intresserad av, undersök möjligheter och kör igång. Men kolla bara så du inte bryter något avtal med din arbetsgivare. Konkurrerande verksamhet är många gånger inte tillåtet att driva.

Relaterad läsning: 14 kreativa sätt att tjäna pengar på

9. Sluta pendla. Även om de flesta små firmor sköts från ett kontor så har många entreprenörer upptäckt att det går att spara mycket pengar på att sköta sitt företag hemifrån. Man jobbar också i ”hemmets trygga vrå” som ju också kan vara en stor fördel. Saken blir ju inte sämre av att du slipper trafikköer, dyra bensinräkningar och att skrapa bilrutan mitt i kalla vintern.

10. Den stora drömmen kan faktiskt bli verklighet. Att starta egen firma kan innebära att du inte får något mer än ett eget skrivbord och massa problem. Men det finns också stora möjligheter att påverka utgången. Att tänka långsiktigt, ha disciplin och en vilja av att lära är en bra grund för framgång. Hittar du dessutom din passion och drivkraft och kan uppvisa uthållighet, så gör det inte så mycket om du har egenskaper du själv tvivlar på eller känner att det är ett stort steg att starta något eget. Ingvar Kamprad började med att sälja tändstickor, julglitter och fröer på sin cykel. De flesta kända storföretag började på samma sätt - i liten skala.

Så våga tänk lite större, men börjar här och nu, med ett steg i taget.

Har du någon fundering? Kommentera gärna så svarar vi.

Lycka till, oavsett vilket ditt val blir!

Kommentarer

  • företagsförmedling
    företagsförmedling onsdag, 10 juni 2009

    Tack för bra artikel (som vanligt!). För många är det en dröm att starta eget bolag. Starta eget kan man ju göra genom att antingen starta själv från grunden eller att köpa en befintlig verksamhet. Förutsatt att du har det kapital som krävs eller har möjlighet att låna (exempelvis via Almi), är fördelen med att köpa ett bolag att du från dag ett får intäkter från en beprövad affärsidé. Detta medför många gånger att förutsägbarheten är större och det är lättare att räkna på investeringen vid köp av en befintlig rörelse. /Peter

Veckans hetaste

 

Välj kommun från listan