av Carl Julin
Carl Julin
0 foruminlägg
5 artiklar

Undvik

 

Det finns några situationer som är direkt skadliga för din dator:

Värme – Lämna inte datorn i bilen en varm sommardag – datorer gillar inte höga temperaturer, dessutom är det dumt pga stöldrisken. Om du har den i en ryggsäck, se till att datorn är avstängd så att det inte blir för varmt inne i ryggsäcken.  

Vatten – Datorer gillar inte vatten – så om du ska ha den i båten, se till att det inte stänker vatten på den. Om du har den i en ryggsäck en regnig dag finns det risk att det kommer in väta – lägg  datorn i en plastpåse inuti ryggan.  

Sand – Ta inte med datorn till sandstranden. Dels för att det finns bättre saker att göra på en sandstrand än att knappa på en dator, men framför allt för att det är himla jobbigt att få bort sand ur tangenbordet.

 

Elstörningar – om du har luftledningar för telefon/el så ökar risken för att du ska drabbas av en elspik pga blixtnedslag.  Störningen kan komma antingen via elnätet eller via telefonnätet om du kör med linjeanslutet modem. Stäng helst av datorn under åskväder samt koppla bort den fysiskt från elnät och telenät – eller så skaffar du en UPS.

 

Förberedelser Laddare och adapter

Om du ska vara borta ett slag så behöver du självklart ha med laddaren till datorn. Men tänk på att eluttagen ser olika ut beroende på land, så se till att du har en adapter för de länder du ska besöka.

Är batteriet OK?

 

Kan ditt batteri ladda fullt fortfarande? Batterier har en tendens att tappa kapacitet med tiden. Kontrollera att ditt batteri är någorlunda bra på att ladda. Om  du ska vara borta länge är det en god ide att köpa ett nytt batteri.

Internetkoppling

Här hemma har vi vant oss med att ha tillgång till mobilt bredband överallt. Det finns ju utomlands också, men kostnaden blir väldigt hög. Många hotell erbjuder gratis trådlöst nätverk, så om du inte har trådlöst nätverk inbyggt i datorn bör du skaffa ett trådlöst kort som ansluts via USB eller PC-card.

Gör en säkerhetskopia innan du reser

Gör en fullständig säkerhetskopia av datorn innan du reser. Risken för en hårddiskkrasch är mycket större när du är på resande fot, då kan det vara skönt att veta att du har en kopia av läget innan du åkte iväg,

Säkerhetskopiera under resan

Ta med en USB-disk så att du kan göra säkerhetskopior på det du gör under resan. Om du har tillgång till internet (exempelvis på ett hotell) så är det praktiskt göra det via nätet när du är ute och reser.

Extra hårddisk

Om du ska ut på lite tuffare strapatser så kan du göra i ordning en extradisk med en kopia av den befintliga hårddisken (inklusive operativsystem) innan du åker, så om du skulle drabbas av diskkrasch så har du redan en färdig hårdisk att sätta in i datorn. Du behöver då bara kopiera in det du gjort sedan avresan. Prova gärna att byta hårddisk hemma så att du gjort det en gång, dessutom får du en test av att din extradisk fungerar.

Flashdisk

Flashdiskar eller SSD-disk, det vill säga diskar utan rörliga delar, har blivit mycket billigare under det senaste året och denna utveckling lär fortsätta. Byt ut din hårddisk i datorn så har du radikalt minskat risken för en diskkrasch.

Förvaring

I friluftsbutiker kan du hitta vattentäta påsar. Köp en som passar din dator och förvara datorn i den när du reser, speciellt viktigt i dammiga och blöta miljöer. Du måste dock se till att du inte stänger in fukt i påsen – ett sätt att få bort fukt är att köpa påsar med silica-kulor i som suger åt sig fukt. Det brukar finnas sådana påsar ilagda när man köper elektronik mm, spara dem – de kan återanvändas. Om de blir fuktiga kan man torka dem på svag värme i ugn eller i ett soligt fönster.

Rengöring

Om det är risk för dammig/sandig miljö så kan tryckluft på burk vara bra att ha för att göra rent datorn.

Stöldrisk

Risken för att bli av med datorn är ju tyvärr rätt stor när man är ute och reser. En låskabel är bra att ha med, personligen fördrar jag de med kombinationslås istället för nyckel. Se till att du låser fast datorn i något som inte är lätt att ta med så förhindrar du i alla fall ”ögonblickstjuven” om du måste lämna datorn obevakad.

Visa kommentarer 1
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
Carl Ternstedt
| Anmäl | 10 år sedan
Hej,

Vet du var man kan köpa påsar med silica-kulor om man inte har varit klok nog att spara påsarna under årens lopp?

Mvh,
Carl