Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

15-åring uppfann nytt cancertest med hjälp av Google

Dela artikeln
måndag, 20 maj 2013 0
Jack Andraka Jack Andraka

Jack Andraka, 15 år, har uppfunnit ett nytt sätt att upptäcka cancer. Han gjorde detta när han satt uttråkad i skolan, med Google som enda hjälpmedel.

Jack hyllas nu som en av USA:s nästa stora vetenskapliga hjärnor efter att ha kommit på idén med en testremsa i papper som kan upptäcka cancer i tidigt skede. Han har redan vunnit 75 000 dollar i ett prestigefyllt pris på Intel International Science and Engineering Fair, något som han själv kallar för “vetenskapens OS”.

Först lyssnade ingen på honom

Testremsan som doppas i en lösning av nanorör täckt med antikroppar som attraherar ett visst virus eller protein är 28 gånger snabbare, 28 gånger billigare och mer än 100 gånger känsligare än de tester som finns idag. Detta innebär att läkare kan hitta farliga celler i ett tidigare skede, billigare och mer exakt än tidigare.

Det var under en biologilektion som han kom på idén. Han kontaktade 169 forskare innan någon trodde på hans idé och han fick tillgång till ett labb för att testa sin remsa.

Så här glad blev Jack när han vann priset.

 

Det Jack Andraka upptäckte var att testremsan hade 100 procents riktighet och hittade cancern långt innan den hade brutit ut. Andraka fokuserade på bukspottskörtelcancer, en cancerform som endast har fem procents överlevnad, men testremsan kan även användas för att testa äggstockscancer och lungcancer tack vare att de har pålitliga biologiska indikatorer.

Jack Andraka har tagit patent på sin upptäckt och har även planer på att starta ett eget företag för att utveckla sin idé.

Välj kommun från listan