av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1214 artiklar

Är du på gång att starta eget? Grattis! Nu har du en spännande tid framför dig men för att du ska bli så framgångsrik som möjligt finns det vissa saker du bör ha extra koll på. Här delar vi med oss av kritiska misstag, så att du slipper göra dem.

Småföretagare brinner för sina verksamheter, kunder och leverantörer men det gäller också att ha fokus på rätt steg i företagandet. Börja med att ha koll på de här tre misstagen så har du kommit en bit på vägen.

Starta eget? Kurs på distans – gratis och online!

Bristande planering

Företag misslyckas för att det inte finns en plan. Din plan ska innehålla var ditt företag kommer att vara inom de närmaste månaderna och inom några år. Skriv ner målen och var noga med att de känns meningsfulla för DIG, inte för att imponera på andra. Sätt mål för att lyckas, se till att de är mätbara och var stolt även över de små framgångarna.

– När du sätter mål utgår du från dagsläget och stakar ut den väg du ska ta för att nå fram till målet. Var konkret, exempelvis att skaffa minst fem nya kunder under varje månad. Det hjälper dig mer än tillintetsägande mål som “låta företaget växa”, tipsar Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Inget unikt kunderbjudande

Det räcker inte att du har en bra produkt utan du måste ha ett unikt värde som skiljer dig från konkurrenterna. Det kan vara extra snabb leverans, en unik design, extra bra service eller något annat som dina kunder värdesätter när du ställs mot konkurrenterna. Så lyssna in vad kunderna verkligen uppskattar och förändra ditt erbjudande efter förutsättningarna. Vad har just ditt företag som är unikt?

– Leta upp tio schyssta bekanta. De kommer hålla med om ditt erbjudande och säga “jättebra”. Sedan utmanar du dig och letar upp fem jobbiga kompisar som ifrågasätter allt. När du gjort det har du kommit en bra bit för att hitta rätt erbjudande, tipsar Boo Gunnarson.

Prova gratis! Bokföring online på autopilot

Brist på pengar i kassan

Se till att det finns tillräckligt med pengar i kassan för att betala leverantörsfakturor, hyra och eventuella lån. Det finns flera sätt att finansiera en företagsstart eller tillväxtperiod om du inte har ett sparkapital exempelvis lån, fakturabelåning och checkkredit. Kolla noga upp villkoren innan du bestämmer dig.

Ett vanligt misstag som leder till pengabrist i kassan är att du väntar med att fakturera eller fakturerar för sällan. Det här är en viktig del i ditt företagande. Om du har ett längre projekt kan du till exempel fakturera månadsvis istället för när uppdraget är avslutat. Se till att göra en sådan överenskommelse med din kund redan när skriver avtal.

– Tack vare dagens teknik har det aldrig varit enklare att starta och driva företag. Se till att ha ett modernt arbetssätt som sparar tid, minimerar risken för fel, och underlättar arbetet. Det ger både kontroll och trygghet i företagandet. Exempelvis kommer i princip allt gå via e-fakturor och e-dokument i framtiden. Så se till att det bokföringsprogram du använder har stöd för elektronisk faktura, säger Boo Gunnarson.

Fler misstag att undvika! Läs Visma Spcs blogg Småföretagsliv

Att driva företag är berikande. I snart fyra decennier har Visma Spcs hjälpt Sveriges företagare och blivande entreprenörer att starta, driva och utveckla sina företag. Med hjälp av kunskap, digitala lösningar och smarta ekonomiprogram vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt.Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.