Låt oss börja med att titta på vad som behöver göras:

Säkerhetskopiering – absolut nödvändigt. Har du en bärbar dator är risken för diskproblem större än för en stationär. Oavsett vilket så är en säkerhetskopia bra att ha.

Virusskanning – även om du har ett aktivt antivirusprogram som övervakar datorn bör du köra en genomsökning med jämna mellanrum.

Synkronisering – om du använder flera datorer kanske du vill att dina arbetsdokument ska finnas tillgängliga på bägge.

Städning - då och då kan det vara lämpligt att köra diskdefragmentering, registerstädning och liknande så att din dator inte blir slö.

För att få detta att fungera så smidigt som möjligt så kan du schemalägga dessa aktiviteter,  och ett lämpligt tillfälle att köra dem är på natten när du normalt sett inte använder din dator. Hur du gör variera med vilket program du har, några exempel finns längre ned.

Virusskanning

Kostnaden för att få in ett virus i datorn kan bli mycket hög, dels i form av förlorad arbetstid för att rensa och återställa information, dels i form av kundirritation om du råkar sprida virus vidare till din kunds datorer. Det är trots allt hyfsat enkelt att skydda sig - och en viktig del i detta är att ha ett fungerade virusskydd som stoppar virus redan i dörren, samt att köra virusskanning med jämna mellanrum. Ställ in schemat så att du först hämtar ner uppdateringar till virusprogrammet och sen kör en skanning. Du behöver inte köra en fullständig skanning varje natt, kör en snabbvariant de flesta dagarna och en fullständig en gång i veckan. (Om den fullständiga inte tar lång tid kan du köra den varje natt). I samband med virusskanning är det lämpligt att köra spywareskanning om det inte sker automatiskt.

Synkronisering

Om du jobbar med flera datorer (exempelvis en bärbar och en stationär) så kan du synkronisera dina arbetsfiler mellan dem på natten. Själv har jag ställt in det så att min bärbara har tillåtelse att komma åt min stationära dator, inte tvärtom (eftersom jag ibland använder den i andra nätverk).

Säkerhetskopiering

I artikeln Min dator är död! – 5 råd om säkerhetskopiering beskrivs hur du lägger upp dina säkerhetskopieringar. Oavsett hur du gör så bör du ta en säkerhetskopia varje natt, en kort (bara dagens ändringar) eller en fullständig. Schemat lägger du upp i ditt program för säkerhetskopiering. Nedan ett exempel från mitt program för säkerhetskopiering.
 

Städning

Med jämna mellanrum bör du defragmentera filerna på hårddisken. Detta tar lång tid om man gör det sällan, en god ide kan vara att göra det en gång i veckan på natten, då tar varje defragmentering inte så lång tid (utom den första).

Planera först

Innan du nu drar igång alla dessa aktiviteter måste du planera lite så att de inte krockar, speciellt viktigt är det om du säkerhetskopierar flera datorer till samma externa hårddisk. Ett sätt att göra detta kan vara att först lägga in en säkerhetskopiering för dator 1, exempelvis kl 00:10 och för dator 2 kl 04:00. Efter några dagar, när du ser hur lång tid dessa säkerhetskopior tar kan du tidigarelägga backupen av dator 2.

Själv ser jag till att jag först tar kopia på min bärbara så att jag är säker på att den är klar på morgonen så att jag kan ta med den. Kopian av min stationära dator tar längre tid (eftersom den har större disk) men den kan få fortsätta under förmiddagen utan att det stör.

På samma sätt gör du med synkronisering. Om du ska synkronisera mellan din bärbara och din stationära så måste ju bägge datorerna vara lediga (dvs att de inte kör kopiering eller något annat samtidigt). Det är ingen katastrof om man råkar köra två saker samtidigt, men bägge körningarna kommer att ta längre tid.

Jag tycker att det är lämpligt att först köra virusskanning (med inställning att automatiskt reparera eller sätta misstänkta filer i karantän), därefter synkronisering och säkerhetskopiering. Defragmentering bör du köra före en fullständig säkerhetskopia. Om du kör defragmentering mellan dessa tillfällen finns risken att ditt säkerhetskopieringsprogram tror att du ändrat filer - beror lite på hur programmet fungerar. Detta är inget problem i sig förutom att säkerhetskopian tar onödigt stor plats.

Sex saker att göra på natten

1.    Uppdatera antivirusprogrammet
2.    Kör en virusskanning
3.    Kör en spywareskanning
4.    Kör synkronisering
5.    Kör defragmentering
6.    Kör säkerhetskopiering

Till sist - för att inte i onödan slösa på elen så kan du stänga av bildskärmen under natten. Ställ dessutom in datorns energischema så att diskarna stängs av efter 30 minuter (eller kortare). Ställ inte in att datorn ska gå i vilo- eller vänteläge, då kommer inte dina nattarbeten att köras.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.