Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

7 måsten för dig som vill starta internetbutik

Dela artikeln
torsdag, 14 augusti 2014 4
Betala webbutik med kreditkort Betala webbutik med kreditkort

Oftast måste man misslyckas för att lyckas. Se därför varje ny dag med din e-butik som en utbildning. Du kommer att göra små och stora tabbar, men du kommer samtidigt att lära dig något av det, varje gång. Och visst: Lyssna på allas åsikter, utvärdera dem, men ta aldrig beslut baserat på någon annans åsikt.

Det är ditt liv, din webbshop och din risk. Du är chef. Du bestämmer. Men du kan förbättra dina odds genom att vara förberedd och ha tänkt igenom vad du ger dig in på. Jag tänker nu till exempel på dessa sju måsten för nya internetentreprenörer, men som det ofta slarvas med.

1. Affärsplan

Affärsplan låter svårt och som ett fint ord, men det handlar egentligen bara om planering, smarta tankar och beslut om vilken väg man ska färdas och fajtas på. Du måste ha en affärsplan. Det betyder att du måste ha en strategi. En huvudstrategi. Vad är speciellt med din e-butik? Vilka är era fördelar jämfört med konkurrenterna? Hur ska produktutbudet se ut? Vilka prisnivåer ska ni hålla? Vilken höjd på servicen ska ni leverera till kunderna? Kort sagt: Vilka är ni, vad erbjuder ni, varför ska man handla hos er och hur ska ni få människor att fortsätta handla hos er?

Så här utformar du din plan

2. Teknikval

Undersök innan du köper, hyr eller bestämmer dig. Det finns idag massor med lösningar för den som vill starta en webbshop. Mängder med e-handelsplattformar som lockar och väntar på din startup. Det bokstavligen kryllar av byråer, konsulter, lagerhotell, fraktbolag, betaltjänster, packföretag och logistikpartners som vill hjälpa till. De tar betalt och det kostar för dig. Men det blir oftast lönsamt att delegera och inte göra allt själv. Bara då kan du ta nästa steg. Växa. Utvecklas. Hinna med sälj och marknadsföring. Så gör ett genomtänkt och klokt val av teknikleverantör. Framtidssäkra!

3. Personliga egenskaper

Do you have what it takes, hör man ofta i idrottsvärlden. Jag tycker frågan passar in på onlineföretagande också. Är det här du: Drivande, empatisk, lyhörd, affärsintresserad, retorisk och godhjärtad? Bra! Då kommer du att lyckas så länge du inte ger upp för tidigt (det klassiska misstaget, att inte ha tålamod och att backa när de första riktiga utmaningarna dyker upp).

Mer om personlig utveckling

4. Utseende och navigering

Majoriteten av internetbutiker som det funkar för och som byggt upp en stor verksamhet har varit duktiga på att designa, formge och skapa en speciell känsla i sin butik. En känsla av nyheter, spänning, shoppinglust, trivsel, trovärdighet, service, erbjudanden och smidig navigering. Utseende på butiken är superavgörande, det är det. Namnet likaså. Domänadressen ska vara tokprio, acceptera bara det ni verkligen tror på och som ni testat på målgruppen. Ni kan inte byta namn om ni efter lansering ångrar er. Hitta rätt form och former, alltså. Se till att kunderna inte kan gå vilse på sajten. Val av produkter blir även något som sätter känslan direkt. När en kund kommer in på butiken för första gången måste de genast få rätt vibbar och känna sig hemma. Det ska fungera så här ungefär:

“ – Vilken sorts butik är det här?”

“– Aha, jag fattar! Kul, snyggt, jag tittar runt! Oj, se där, vad bra, ett erbjudande om 10 % rabatt om jag signar upp för ett nyhetsbrev, ja, men det kan jag göra, de verkar ju seriösa och ha prylar jag gillar!”

5. Smidiga flexibla betalningar

Kunden vill och ska betala, men gör det bara om de känner sig trygga, säkra och får välja betalsätt. Du behöver en så kallad betalväxel, som är en mellanhand mellan dig och kunden. Betalväxeln gör det möjligt att erbjuda betallösning och betallösningar. Exempel på betalväxlar är Klarna, Dibs, Payex, Payson och Nets. Ta allihop. Kunden vill välja betalsätt, du ska inte missa en order för att du snålat på betallösningsmöjligheter. Faktura, direktbetalning via bank, kortbetalning, postförskott, delbetalning, abonnemang, skaffa allt och erbjud allt.

6. Marknadsföring och sälj

De två orden känner du redan till, eller hur, företagare som du är, så vi kan egentligen översätta dem till ett nytt specificerat ord för näthandel. Det ordet är: KONVERTERING. Ditt liv och din vardag som e-handlare kommer nämligen handla mest och mycket om just detta ord. Konvertering betyder att skapa trafik till din sajt och få alla dessa nya besökare att bli kunder direkt eller längre fram, eller rekommendera dig till andra. Kort sagt, konvertering är att generera action, klick, signups, delningar och köp. När du får ett resultat av din marknadsföring, av dina reklamtexter, av din design på sajten, av dina erbjudanden, då är det konvertering. Det kan vara ett klick, ett köp, en anmälan till nyhetsbrevet, en facebookgillning.

Bli expert på internetmarknadsföring

Målet för dig är att ständigt öka konverteringssiffrorna. På allt: Marknadsföring, försäljning, kundrekrytering, återbesök, nyhetsbrevsklick, delningar, videoklipps visningar, etc. Mät resultaten och gör förändringar = Optimera konverteringen.

7. Offentlighetsprincipen

Shoppare online vill veta vem de handlar av och vem de lämnar ut sitt bankkortsnummer till. I dessa tider av hård konkurrens om kunderna och krig om trafiken är det avgörande att du skapar och får förtroende av dina kunder och besökare. Var offentlig och tillgänglig! Se till så du och dina medarbetare och samarbetspartners syns. Lägg upp loggor, bilder, namn, kontaktuppgifter, telefonnummer, lyft luren när det ringer, håll koll på mejllådorna och var snabb med svar. Kommunicera. Var glad. Var snäll. Ge kärlek. Ge trygghet. Då får du respekt och det leder till köp.

Lycka till med din nätbutikssatsning. Hör av dig så att jag kan bli kund!

Kommentarer

 • Ulrika
  Ulrika 20h 51m

  Hej vänner, jag är Ulrika Anders, jag bor i Stockholm, sverige. Jag är ny på det här vet inte riktigt mycket saker här ute, men jag har läst bra kommentarer här och jag vill också lägga till lite av min egen livserfarenhet det här kommer att vara till hjälp för många av oss här som söker svar och lösning på problem med giftermål och att vinna tillbaka förlorad kärlek. Jag är lyckligt gift med att två barn är i relation till Anderson min man eller över fjorton år, han bröt upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han blev kär i kärlek så mycket På grund av den kärlek jag har för min pojkvän bad jag honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt förhållande problem till min vän kollega på arbetskontoret och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en kärleksspellare som kunde hjälpa mig att göra en kärleksspell för att få en man hemma till mig, men jag är den snälla som aldrig levde stavar, jag hade inget val jag gav det att försöka, jag skickade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, Oduduwa stavningsmästaren kastade stavningen i luften, och gjorde varje annan stavning charm i hans tempel på min räkning på mitten av natten. Förvånansvärt den andra dagen var det runt 16.00. Jag fick ett telefonsamtal från okänt nummer, min ex make ringde mig, jag var så förvånad över att jag svarade på mitt telefonsamtal, se det var min man vi hade en lång konversation och allt han sa var att han var så ledsen för att allt var fel hans fel, han sa att han ville att jag skulle återvända till honom att han fortfarande älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen till idag. Sedan dess lovade jag att dela mitt goda nyhetsresultat av kärleksspell som fungerar perfekt utan några biverkningar. Jag har denna kraftfulla avsikt att någon jag vet vem har ett relationsproblem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskontrollen som hjälpt mig att lösa mitt eget äktenskapsproblem. email: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
  som:--
  1) kärleksspell få tillbaka förlust-kärleksrelation
  2) Lost Love Spells att återförenas med ex
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsroller
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Främjande av rang på kontoret
  8.) Du vill vara gravid och ha ditt eget barn.
  9) vill tillfredsställa din älskare ontop säng, stark erektion
  Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en befintlig lösning
  genom (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  SMS till Oduduwa personligt telefonnummer: +16184410124
  Oduduwa Whatsapp nummer via; +2348109844548

 • Jan-E O
  Jan-E O torsdag, 18 december 2014

  Har precis hjälpt en person att starta egen internetshop för att sälja kläder. Vi använde oss av Joomla cms. Som utgångspunkt till denna webbutik använde vi tipsen från artikeln. Det rör på sig redan. Trafiken har börjat komma till sajten och några köp är gjorda :)

 • Martin
  Martin måndag, 25 augusti 2014

  brä artikel:)

 • Putte Kekkonen
  Putte Kekkonen fredag, 15 augusti 2014

  Ultragedigen genomgång på lättfattlig svenska. Printat ut, sprider internt. Thanks!

Välj kommun från listan