Detta gäller inte bara i relationen till dina barn, utan alla barn du kommer i kontakt med. Dagens barn är morgondagens ledare; allt börjar med vad vi gör här och nu, och det börjar med dig, där du står.

Många gånger är det små saker, små ord och tillrättavisningar som gör den stora skillnaden.

Mycket att vinna

Barn som växer upp i en miljö där de känner sig trygga och älskade försöker sällan göra andra barn illa. Är man trygg i sig själv, behöver man inte trycka ner andra. En sådan uppväxt kan vara den bästa gåva ett barn kan få.

Här är några saker du kan tänka på som sprider ringar på vattnet.

1. Föregå med gott exempel

Dina barn kommer inte göra det du säger, de kommer göra det du gör. Så visa hur slipstenen ska dras.

2. Sluta ge beröm

Denna kan tyckas vara märklig men forskning visar att vi som föräldrar ofta skadar våra barn med för mycket och fel typ av beröm.

Istället för att säga ”vad duktig du är” eller ”du är så smart”, försök istället att visa dina barn hur stolt du är över deras ansträngning och peka på att det gick bra då de tränat och lagt ner mödan. Försök inte lyfta upp dem superstjärnor när du vet att det inte är sant. Alla kan inte vinna och vara bäst, det är ok, ibland vinner man och ibland förlorar man.

I tidskriften Psychology today skriver Jim Taylor, Ph.D. följande:

”Barn behöver inte få veta att det gjort ett "bra jobb!", för när de gjort något bra är det redan självklart. De måste få veta varför de gjorde det bra så att de kan replikera det beteendet i framtiden för att få samma positiva resultat igen.”

Forskning har visat att hur du berömmer dina barn har ett starkt inflytande på deras utveckling. Columbia University-forskarna Claudia Mueller och Carol Dweck fann att barn som fick beröm för sin intelligens, i stället för deras ansträngningar blev alltför fokuserade på resultat. De hade sedan det betydligt svårare att hantera misslyckanden samtidigt som de inte trodde att de själva kunde förändra och påverka utgången. Det gjorde att framtida prestationer gick sämre.

Som Dweck uttrycker det:

"Att berömma barn för deras intelligens gör dem rädda för svårigheter då de börjar jämföra misslyckande med dumhet."

För mycket beröm av något slag kan också vara ohälsosamt. Forskning har visat att elever som fick mycket beröm var mer försiktiga i sina svar på testfrågor, hade mindre självförtroende när de svarade, var mindre ihållande i svåra uppdrag och mindre villiga att dela sina idéer.

Så kortfattat ska du aldrig ge beröm för saker barn inte själva har kontroll över, t ex intelligens och utseende. Du bör istället rikta ditt beröm till områden där dina barn har möjlighet att själva påverka t ex attityd, personligt ansvar, engagemang, disciplin, empati, kärlek och respekt.

Se även: Bakom varje framgångsrik person finns en tjatande mamma

3. Lägg mindre fokus på barnets personliga framgång

Det är lätt att tro att om barnet lär sig att prestera bra så blir det en högpresterande individ i vuxen ålder. Men det kan leda till besvikelse.

Ledarskap handlar om att omge sig med bra människor för man inser att man inte kan göra allt själv. Individen är aldrig så stark som en grupp människor som hjälps åt. Som exempel kan vi ta Zlatan. Han lyfts fram som en stjärna och hans individuella prestationer är viktiga. Men hans roll som ledare är kanske ännu viktigare då han får andra i hans omgivning att lyfta sig själva och göra de framspelningar som krävs.

4. Uppmuntra gruppaktiviteter

Alla former av aktiviteter är bra, särskilt när barnet är en del av en grupp. Det kan vara idrott, kör, scouterna, ja vad som helst. Barn lär av varandra genom att iaktta och delta och de lär sig att lagarbete oftast ger bäst resultat.

5. Lär barnen att planera

Med enkla tekniker som kalender och att-göra-listor ökar fokus samtidigt som man får en bättre struktur och slipper att glömma saker. Detta är viktigt oavsett om man är person som har svårt att planera och organisera eller om man har lätt för det.

Relaterad läsning: Framgångsrika barn har föräldrar som lär dem denna 4-stegsprocess

6. Risk och misslyckande är viktiga läromästare

Att hantera misslyckande är en del av livet och något en ledare måste behärska väl.

För att misslyckas måste man ta risker. Då lär barnet sig att kalkylera risken, samtidigt som den framtida ledaren förstår att det inte är så farligt att misslyckas. Så skydda inte barnen från att försöka och misslyckas. Lär dem istället att försöka igen och testa nya vägar för att nå fram.

Gå heller inte emellan och försök lösa problem åt barnet, lär hellre barnet att lösa sina egna problem. Det räcker att du är där som ett stöd, att du visar att du bryr dig.

7. Våga säga nej

Tålamod och förmågan att skjuta på belöningar är nödvändigt för att nå framgång i livet. Barn behöver lära sig att det är värt att arbeta hårt för de saker man vill ha i livet.

För att citera Travis Bradberry:

“Att säga nej till dina barn kommer att göra dem besvikna en stund, men de kommer över det. De kommer aldrig över att bli bortskämda.”

8. Uppmuntra hårt arbete

Trägen vinner, heter det. För även om barnet (eller man själv som vuxen för den delen) har svårt att hitta sin talang och vad man tycker är roligt, så belönar sig alltid hårt arbete.

9. Du är inte perfekt…

… försök inte heller visa det. Du kommer att tappa tålamodet, bli arg, göra fel och säga fel saker som du sedan ångra. Men barn förstår det. Du visar då samtidigt att du är mänsklig och vi följer inte ledare som inte är autentiska. Visa att du gjorde fel, säg det, säg förlåt – en finare lärdom kan du knappast ge dina barn.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.