Även en företagare kan bli arbetslös. Men för företagare så gäller särskilda regler när det gäller arbetslöshetsersättning och a-kassa. I den här artikeln ska vi gå igenom vad som gäller med a-kassa för företagare.

Vad är en a-kassa?

En arbetslöshetskassa, a-kassa, har som främsta uppgift att administrera och betala ut arbetslöshetsersättning till de personer som är arbetslösa. I Sverige finns idag omkring ett trettiotal a-kassor. En del tillåter företagare att vara medlemmar, andra inte. Det finns också ett par a-kassor som enbart riktar sig till egenföretagare, däribland Småföretagarnas Arbetslöshetskassa. Oftast så omfattar en arbetslöshetskassas verksamhetsområde en viss bransch eller yrkesområde, som Finans- och försäkringsbranschens arbetslöshetskassa. Det finns även a-kassor som är mer allmänna, som Akademikernas erkända arbetslöshetskassa, Unionens arbetslöshetskassa och Arbetslöshetskassan Alfa. Många arbetslöshetskassor har kopplingar till något eller några fackförbund, men inte alla. Det krävs inte längre medlemskap i ett fackförbund för att kunna vara medlem i en a-kassa eller tvärtom.

Vilande företag

Som anställd är det enkelt att konstatera att man blivit arbetslös. Den dag man står utan jobb är man således också arbetslös. Som företagare är det svårare att konstatera när man blivit arbetslös. Ofta är det en längre process där man får allt färre uppdrag, får allt färre kunder eller säljer allt färre produkter under en viss period. Denna period kan vara både kortare eller längre. Men den dag man känner att det är dags att ta steget till att ställa sig arbetslös så har man i alla fall två val som företagare. Antingen kan man lägga ner företaget eller så kan man låta företaget vara vilande. Som arbetslös företagare får man nämligen inte ha företaget aktivt och samtidigt uppbära ersättning från en arbetslöshetskassa. Det är en regel som tyvärr inte är gynnsam för företagare, eftersom man tycker att det borde vara bättre att kunna få ta de jobb man kan få än att behöva tacka nej till jobb för att istället ställa sitt företag vilande. När ett företag är vilande måste förutsättningarna för att driva verksamhet vara borta, vilket innebär att man exempelvis måste säga upp eventuella lokaler och man får inte heller ha en hemsida där man efterlyser nya uppdrag eller erbjuder produkter till salu. När företaget är vilande så är det bara att anmäla sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Nyligen har det kommit nya regler som sägs förenkla för företagare som blir arbetslösa. Dessa regler gör det enklare för företagare att kunna få ut a-kassa i tider då företaget går sämre, utan att man ska behöva lägga ner företaget.

Arbetslöshetsersättning

a-kassaÄven arbetslöshetsersättningen är svårare att räkna ut för en företagare än för en anställd som har haft samma lön år efter år. En egenföretagare tjänar sällan samma summa månad för månad, så det är svårare att räkna ut en normal inkomst. Det som arbetslöshetskassan gör då istället är att ta antingen det senaste taxeringsårets resultat eller de två föregående årens genomsnittliga resultat. Man väljer själv vilket som är det mest förmånliga för en själv. Den ersättning man får från arbetslöshetskassan är 80 procent av inkomsten. Dock finns det ett tak på maximalt 680 kronor per dag, vilket motsvarar en inkomst på 18 700 kronor. Precis som för anställda så kräver de flesta a-kassor att man har jobbat minst sex månader på halvtid för att ha rätt till arbetslöshetsersättning.

Aktiebolag

Även om man driver ett aktiebolag kan man ha rätt till a-kassa. Det är dock svårare för en företagare med aktiebolag som lägger detta vilande än som en person med enskild firma som lägger denna vilande att uppbära arbetslöshetskassa. Har man lagt ner ett aktiebolag på grund av arbetsbrist har man däremot samma möjlighet att få arbetslöshetsersättning som vilken anställd som helst. Har man däremot lagt ner ett företag som går riktigt bra så får man 45 dagars karens innan man får möjlighet till arbetslösersättning, precis som gäller för dem som är anställda men säger upp sig själva. Arbetslöshetsersättningen för en person som drivit aktiebolag beräknas dels på lönen och dels på företagets vinst. Precis som för en person som drivit enskild firma så får man välja mellan om ersättningen ska baseras på föregående taxeringsår eller ett genomsnitt av de två senaste taxeringsåren och man väljer själv vilket av de båda alternativen som passar bäst. Ersättningen blir 80 procent av inkomsten upp till maximalt 18 700 kronor. Även som delägare till ett aktiebolag kan man få arbetslöshetsersättning vid arbetsbrist. Då gäller det att man inte längre har kvar något engagemang i bolaget, det vill säga inte heller till exempel sitter med i styrelsen för bolaget.

Nystartade företag

För den som nyligen har startat sitt företag finns det en specialregel. Om man startar ett företag men blir arbetslös på grund av arbetsbrist inom 24 månader så har man rätt att gå tillbaka till den inkomst som man hade som anställd och utgå från denna istället för inkomsten från företaget när man beräknar arbetslöshetsersättning. Denna regel gäller både för den som drivit enskild firma och aktiebolag.

Allt om starta eget bidrag

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
företagare
2013-05-12 18:21
Välj absolut inte Småföretagarnas A-kassa i alla fall!!!!!! Rena besvikelsen
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.