Köpa och sälja begagnade saker

32
Funderar på starta upp en verksamhet skulle innefatta köpande och säljande av begagnade produkter både från/till privatpersoner och företag. Vill inte gå in på vad det är i detalj jag kommer syssla med ännu. Men har lite funderingar angående det här med köp och försäljning av begagnade produkter.

Jag kommer ha en del funktionskontroll på det jag köper och säljer vidare men undrar vad jag måste ge kunderna för "garantier" osv? Kan man sälja produkten i sk befintligt skick eller hur funkar sånt?

Hur funkar det med skatten osv. när man köper begagnade saker från privat personer?






2360
37
Efter avdrag får du betala in skatt och moms om du håller på med handel. SKV kan gå in och kolla.  Andra myndigheter kan och kolla om någon håller på med handel, men säger sig vara arbetslös eller sjuk med påföljande straffåtgärder. Storebror ser dig och systemen förfinas hela tiden, men som seriös har du inget att frukta.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
190
Ja, man kan sälja "i befintligt skick" - men det är fortfarande viktigt att noga informera att vara är begagnad, hur gammal den är etc och ge köparen tillfälle att själv inspektera varan för att hitta eventuella fel.[br][br]Rekommenderar att du läser konsumentköplagen och köplagen (eller, om man inte gillar att läsa lagtextsvenska, någon bok som går igenom lagarna).[br][br]Konsumentköplagen:[br]http://62.95.69.15/cgi-bin/thw?${APPL}=SFST&${BASE}=SFST&${THWIDS}=4.36/26571&${HTML}=sfst_dok&${TRIPSHOW}=format=THW&${THWURLSAVE}=36/26571[br][br]Köplagen:[br]http://62.95.69.15/cgi-bin/thw?${APPL}=SFST&${BASE}=SFST&${THWIDS}=3.36/26571&${HTML}=sfst_dok&${TRIPSHOW}=format=THW&${THWURLSAVE}=36/26571
32
Tack för svaren.[br][br]Är inte så jätte haj på dte här med skatter osv. men förlorar man något skattemässigt på att köpa in beg varor och sälja jämfört med om man skulle gjort samma sak med nya varor?[br][br]Måste köparen inspektera varan fysisikt eller räcker de med bilder och beskrivningar av varan?[br]Fick tyvärr inte upp köplagen men ska kolla igenom den lite senare.
190
[quote author=Energie link=topic=3886.msg18245#msg18245 date=1210675066][br]Tack för svaren.[br][br]Är inte så jätte haj på dte här med skatter osv. men förlorar man något skattemässigt på att köpa in beg varor och sälja jämfört med om man skulle gjort samma sak med nya varor?[br][br]Måste köparen inspektera varan fysisikt eller räcker de med bilder och beskrivningar av varan?[br]Fick tyvärr inte upp köplagen men ska kolla igenom den lite senare.[br][/quote][br][br]Skattemässigt är det ingen skillnad på om det är nya eller begagnade varor.[br][br]Det räcker egentligen med bilder och beskrivningar om de är noggranna (till exempel om man handlar via internet) - men det är givetvis alltid bättre att köparen själv får möjlighet att gå igenom varan. Så länge köparen är nöjd räcker det ju egentligen med bara en bild och en beskrivning, problemet blir ju om köparen inte är nöjd. Ett alternativ är ju att istället för att göra bilder och beskrivningar jätteutförliga göra hyggliga beskrivningar, skriva att varan säljs i befintligt skick och om kunden ändå är missnöjd vara öppen för att ta tillbaks varan eller ge prisreduktion. Det får man ju avgöra lite själv beroende på vara, marknad etc.[br][br]Om länkarna inte fungerar; gå in på http://www.lagrummet.se -> 'Författningar' -> 'Svensk författningssamling (SFS) i fulltext' och sök sedan på 'köplag' respektive 'konsumentköplag'.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.