Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig
 • Sida:
 • 1
 • 2

ÄMNE: Ääää... nu kör jag igång.

Ääää... nu kör jag igång. 20 aug 2008 07:59 #19771

Den här karamellen har jag sugit på i 10 år (lite av och till). Jag har haft den uppe i olika sammanhang till diskussion och vid två tillfällen har vi (jag) kommit riktigt långt i planeringen utan att komma till skott. Men nu känner jag att det är dags och jag vill gärna låta er tycka och kommentera och lägga er i eller vad ni nu vill.

Affärsidé: Tävling i att gå långt.

I sin enkelhet: tävlingsdeltagarna går från punkt A till punkt B i en förutbestämd hastighet (5 km/h?). Efterhand kommer deltagarna att falla ifrån och den som är sist kvar på fötterna vinner.

I början var tanken att låta tävlingen gå från Stockholm mot Öland (vet ju inte hur länge/långt deltagarna kan gå) på vanliga vägar, men när vi var i kontakt med läkare stod det ju klart för oss att våra deltagare kommer att somna medan de går och därmed bara rasa i backen.

Vi fick JOFA att ta fram en prototyp på hjälm med hakskydd så att deltagarna inte skulle slå ut tänderna när de somnar och träffar asfalten (handledsskydd skulle förhindra att de skadar händerna) men det går ju inte att hindra att deltagarna blir en trafikfara när de vinglar på vägen. Så antingen måste man spärra av för all trafik eller hitta vägar där de inte kör bilar? Det blev för mycket bök och projektet las på is då.

För fyra år sedan tog jag upp bollen igen, då med tanken att använda en arena för tävlingen. Det finns ju ett antal olika arenor att använda. Jag träffade ansvariga för Åkersberga hundkapplöpningsbana som står oanvänd en kort period under sommaren. Den arenan har en bra läktare, restaurang, disco precis bredvid (tänk på att tävlingen troligtvis kommer att pågå i några dygn och besökarna vill nog ha lite skoj). Det finns också sjukstuga (ja ja, veterinärstuga menar jag), högtalaranläggning med tv-torn (en tysk tv-kanal ville sända från tävlingen några minuter före varje hel timme) och en ”hare” som hundarna jagar. Haren går att ställa in på en viss hastighet så att man kan få alla at gå lika fort.

Nu fick jag inte med mig någon i projektet den gången och det var en för stor apparat att dra själv så jag la det än en gång på is.

Fyra år senare och nu känner jag: Äää! Man blir inte blöt om man inte hoppar i. Så nu hoppar jag. Nästa sommar går tävlingen av stapeln. Om inte annat så bara med två deltagare på Nilssons åker här nedanför och en presentcheck på 100kr mat från Konsum i Stenhamra som förstapris. Så de så.

Feedback tack.
För att jag gillar spelet = www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: www.fotrally.se

SV: Ääää... nu kör jag igång. 20 aug 2008 11:32 #19781

Jämfört med att lägga loppet utmed en väg tror jag det är en bra ide att ha det i en stadium (logistik, inträden, sponsorer mm), men för att det skall fungera som ett publikevenemang måste du nog fundera mycket på hur det skall kunna hållas intressant. Tag lärdom av tex Daytona 500, hur kul är det egentligen att kolla på bilar som bara gör en vänstersväng en hel dag? :)

För att underhålla dina "gångare" kanske du kan göra saker också, tv-apparater utmed banan, hörlurar, dansgrupper/hejaklackar/cheeleaders.

Sponsorer torde väl vara det vanliga idrottsrelaterade, skor, energidrycker, men varför inte elektroniska apparater aka iPods där man kan titta på tex Podcasts (det har inte med detta att göra men bästa podcasten jag vet är dessa www.ted.com/ ), lyssna på musik osv medans man går.

Du kan också fundera över jippobetonade saker, tex dela ut pris för bästa kostym. Vorde det inte kul att se någon klädd som Abraham Lincon eller Gustav Vasa gå runt runt en plan i några dagar? Bästa framförande av en sång under promenaden kanske tom en kör? Bästa framförande av en rolig historia eller presentaion av nyhet eller ide, du har väl hört talas om stående möten, vad sägs om gående möten. Varför bara en rolig historia förresten, varför inte göra stand up comedy som walk'about comedy?

Det finns nog tusen ideer här om man funderar över vad en person kan gör samtidigt som den går: Måla? Diskutera? Läsa upp vädret eller nyheter? Recensera en produkt, läsa en bok eller en tidning, anteckna, jonglera, spela schack. Ju mer kul för publiken desto bättre. :) Gående, cyklande intervjuvare borde väl fungera bra.

Jag kan också tänka mig att företag i vanlig ordning kan ställa upp med lag, så där är en intäkt till?

Visst går det nog att göra utmed en väg också, men logistiken blir annorlunda, men det kan gå att lösa både utan avpärrningar men med sådana där följebilar man har för långsamtgående vägmaskiner som klipper gräs och liknande. Jippo utmed vägen är ju kul. Cykelfrämjandet Svenska Cykelsällskapet har kartböcker (nja, de hade förr) över något som heter Sverigeleden, vilket är en cykelväg utmed Sverige som man försökt lägga på stillsamma och vackra vägar och cykelbanor där de finns så att det skall gå att åka över hela Sverige utan att vara på motorvägar. Kanske det kan hjälpa dig planera en bra väg? (Jag har åkt den från Uppsala till Smygehuk bland annat).


Jodå, jag tror det kan fungera. Lycka till! :)


Edit: Hade fel, det var inte Cykelfrämjandet som hade Sverigeleden, det är Svenska Cykelsällskapet.
Mitt företag: www.intelligentmammals.se
Min bokföringsguide: www.bokforamoms.se
Min roliga tvåspråkiga blogg: www.alltommig.nu

SV: Ääää... nu kör jag igång. 20 aug 2008 16:26 #19786

Tungt lass är nog rätta ordet. Jag tror inte du får någon lönsamhet i det hela men kan däremot kanske få skadeståndsanspråk om inte ev. skadade och avsvimmade får rätt vård. Det kanske spöregnar och ni blir 2 st som sas. Det är bra att våga så med din kreativitet kan du säkert hitta något som ger klirr i kassan.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Ääää... nu kör jag igång. 20 aug 2008 19:04 #19792

I mina öron låter det som något så långtråkigt (ur åskådarsynpunkt) att jag inte skulle kunna tänka mig att se på det. Ännu mindre betala för inträde.

Man kan gå länge, och ska folk se "hela loppet" så kommer det att ta oändligt mycket av åskådarens tid. Tid är som bekant en bristvara, och av den anledningen kommer nog få att kunna se loppet från början till slut. Slut förresten? Ingen vet ju hur länge någon orkar gå, så det blir nog svårt att planera tider. Och hur spännande är det att se början/mitten av en tävling, och sedan bli tvungen att dra hem utan att få se vem som vinner?

Sorry om jag låter för negativ, men jag har svårt att se det här lyckas...
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com

SV: Ääää... nu kör jag igång. 20 aug 2008 20:05 #19798

Idén är galen, kul, farlig och antagligen en PR-magnet. Dock tycker jag du ska överväga följande modifikation, som skulle öka mitt intresse och göra tävlingen lite familjevänligare:

Affärsidé: Tävling i att gå exakt 7 km/h.

Loppet blir betydligt lättare att planera - inga hjälmar, blåmärken, trafikolyckor, kartor, eller enskilda vägar. Längden av (den snitslade) totalsträckan är givetvis hemlig för att undvika fusk. Karta, gps och klocka är otillåten utrustning. Av praktiska skäl vore jaktstart enklast, men bör undvikas. Anledningen, tillsammans med praktiska detaljer för att mäta deltagarnas tider, lämnar jag som uppgift till läsaren... :>

Du får nog spä på priserna lite för att få med fler än de tre f:en - family, friends and fools. Givetvis kan det kosta en smärre slant att delta.

SV: Ääää... nu kör jag igång. 20 aug 2008 20:26 #19800

En rolig (eller mindre rolig) sida av att gå i evigheter i ett stadium är... Toalettbesök? Ska de som går få paus i X antal minuter per X antal timmar för att uträtta naturbehov? Eller ska de bara dra shortsen åt sidan och hoppas att de inte stänker ner övriga deltagare? :winner
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com

SV: Ääää... nu kör jag igång. 21 aug 2008 15:45 #19823

Perfekt! Precis sån feedback jag vill ha. Tack!

Taz_1999!
Sant så sant. Här ska det inte bli något Daytona. Jag skippar idén med en arena och kör på landsväg istället. Cykellederna var en kanon idé. Jag ska ringa till Sv Cykels. och prata med någon som känner till lederna. Det måste ju finnas några som är bättre lämpade att promenera på. Tack för det tipset.
  Sponsorer har jag funderat på också. Klockrent borde ju Duracel vara, eller hur.

lars arenander!
Näe. Lönsamt tror jag inte att det blir. Inte första året. Andra eller tredje är det nog andra förutsättningar. Fast jag gör det inte för att tjäna pengar i första hand. Jag gör det för att ha roligt. Men det ska ju inte gå minus i alla fall.

UBT!
Jag skulle nog inte heller gå och kolla på tävlingen, men jag skulle nog gå till banan/arenan om det var mycket folk, varmkorv, flaggviftningar, musik. För att kolla en stund i alla fall.
  Jag har funderat på bajamajor på hjul, rullande toaletter som man kan kliva på och av i farten. Sen skulle man behöva begränsa tiden där inne. En del kommer att somna på muggen.
  Paus är något som jag har funderat på nu också. Om alla skulle vara tvungna att pausa några minuter varje timme så skulle man bli av med några som då skulle somna. Bra om man somnar i en paus istället för under marsch.

foe!
Begriper inte riktigt. Menar du att man har en uppmätt sträcka och att man sedan ska komma i mål så nära en viss tidpunkt som möjligt?
  Vad sägs om en bil i vinst?

Tack allihopa. Tar gärna emot fler idéer och synpunkter.
För att jag gillar spelet = www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: www.fotrally.se

SV: Ääää... nu kör jag igång. 22 aug 2008 08:30 #19839

Halloj

Tycker att det låter som en kul idé. Skullle personligen kört på en bana, för att kunna göra lite pengar på kring aktiviteterna.
För att locka folk skulle man kunna köra konserter medans  gångarna går.Dvs ha detta som ett jippo i anslutning till något annat event. Något för folk att titta på å garva åt.

Varför är hastigheten så viktig? Är inte det viktiga att man rör sig? påminner lite om marathondans, som var ett fenomen som fanns på fritidsgården när man var liten. Då pausade man 5 min varje timme för toa & mat.

Tror att foe är ute efter att det är sjukt svårt att bedömma sin egen hastighet. Om tävlingen går ut på att hålla exakt 7km i timmen, utan hjälp av tidtagning av något slag, så är det ett problem. Klassisk lek är ju att gå/ta sig runt samma sträcka två gånger på så lika tid som möjligt.

Lycka till!

SV: Ääää... nu kör jag igång. 22 aug 2008 10:38 #19841

Varför är hastigheten så viktig?


Den måste ju vara reglerad om det bara är tiden och inte sträckan som är intressant. Annars kommer man kanske att se många som rör sig som sniglar. De rör sig ju fortfarande, men hur kul är det med slowmotiontävling? Och då kommer det att ta ännu längre tid...

Öka på hastigheten så att folk stupar lite snabbare. Stupandet i sig kan vara en kul grej, något att visa upp i väl valda filmklipp efteråt. Nu har jag ingen koll på hastigheter, men en ökning till 7-8km/h från 5km/h borde väl kännas i längden?
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com

SV: Ääää... nu kör jag igång. 23 aug 2008 11:43 #19855

 • Robaino
 • Robaino's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 638
 • Tack mottaget: 3
Hej!

Vi tusan vilken kul idé!  :bravo :bravo
Jag känner precis som Lorentz. Det kommer ta tid det där så folk hinner konsumera massor under tävlingen :nicka

Glöm inte berätta för oss när det är dags!

MVH

R

SV: Ääää... nu kör jag igång. 24 aug 2008 18:47 #19865

:bravo  :D
Eller, snabbare - mindre risk för snabba/farliga insomningar - starta en blogg om dina affärsideér, som du kan krydda med lite bra sälj/tänktips...
Där skulle du förmodligen tjäna mer pengar (även om detta i detta fallet inte var din prioritet...) och antagligen nå en större publik med eller utan specifik marknadsföring!

Ide´n låter trist att se på under tillväga-gången, men det skulle vara kul att se dokumentationen/ dokumenteringen / dokumentären i efterhand... Snabbspolad? Hur spolar man en rullande bajjamajja?... Spolar man alls?
Shit, jag har aldrig varit i en...

SV: Ääää... nu kör jag igång. 25 aug 2008 10:23 #19887

Tack igen på er.

Lorentz.
Jag har funderat och funderat (under många år) och kommit fram till att det måste vara från en punkt till en annan. Om jag skulle vara publik skulle jag vara Ooootroligt uttråkad om man körde runt en bana. Då skulle bara gå ner till tävlingen och kolla om det fanns en massa andra saker att göra på plats (äta/dansa/dricka/mingla). Jag skulle aldrig kolla på tv.

- Undrar hur det går för dem? Jag slår på tv´n… *klick*… Jaha, varv 214… *suck*…

Om det däremot är från en punkt till en annan skulle jag antagligen bli mer och mer intresserad ju längre tävlingen höll på.

- Men kolla! De har ju nästan hunnit fram till Uddevalla! F-n, undrar om de orkar ända till Trollhättan? Näää… det kan ju inte vara möjligt… dom vinglar ju redan…

Alltså. Inte så stora möjligheter att kontrollera publik, evenemang, korvförsäljning, osv. Men mycket roligare tävling.

Och hastigheten är ju viktig för att slå ut deltagarna, som sagt. Ju högre hastighet desto snabbare utslagning.

UBT
Enligt Wikipedia är hastigheten vid promenad mellan 5-7 km/h. Rask promenad enligt mig ligger på 5-6 km/h (har jag korta ben?).  Om man ska gå 5 km/h  hinner man alltså 5 km på en timme. Det innebär  12 mil/dygn. Min gissning (OBS gissning) ligger på att deltagarna kommer att börja falla ifrån natt två och att tävlingen tar slut dag tre eller max dag fyra. Det innebär i sin tur att tävlingsstreckan måste vara mellan 25 - 50 mil. 50 mil? Det är ju Sthlm-GBG?

Jag har iaf idag pratat med den ansvariga personen för ”cykelled ost” (eller vad den nu hette). Hon är numera pensionär men åker leden varje sommar och kollar att skyltar och märken sitter kvar. Uppdraget för henne är nu att ta fram en bra strecka där det inte finns så mycket trafik och som är vacker att gå på (hennes egen idé) max 50 mil.

Är det fler än en person kvar när man närmar sig mållinjen får man väl köra sista milen fri – försten vinner!!!

Robiano.
Runt midsommar -09 är bra. Korta nätter då.

Janglebert
Har ju haft www.idebanken.nu för 15 år sedan. Där kunde man byta idéer med varandra. Blogg blir det inte, men en webbsida ska det förstås bli runt det här projektet.

P.
För att jag gillar spelet = www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: www.fotrally.se

SV: Ääää... nu kör jag igång. 25 aug 2008 16:05 #19901

Blir det av blir det rubriker, antagligen kraftfulla negativa, det kan ju naturligtvis dra till sig folk, men jag tror du går på en riktigt bakstöt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Ääää... nu kör jag igång. 26 aug 2008 05:28 #19917

Jag är ju en positiv person av naturen så jag har ibland svårt att se falluckor och minor. Därför behöver jag verkligen höra vad du ser för faror med projektet som kan ge en bakstöt.

Det jag hittills har tänkt på är detta.

Alla som tävlar kommer att behöva bära skydd, hjälm med skydd för hakan, handledsstöd och knäskydd. I skymning och under mörka timmar kommer deltagarna att bära pannlampor eller liknande.

Det kommer att finnas läkare på plats dygnet runt för att övervaka. De kommer också att kunna diska deltagare av hälsoskäl.

Det kommer att finnas följebilar som plockar upp alla deltagare som bryter. Ingen lämnas vid vägkanten.

Det kommer att finnas funktionärer för avspärrningar och trafikdirigeringar.

Jag måste söka tillstånd från polisen eftersom det är en sammankomst på offentlig plats. Polisen bedömer säkerheten ur trafiksynpunkt.

Efter tävlingen kommer deltagare som varit med vid slutet att testas för att utesluta möjligheterna att dopa/droga sig.
För att jag gillar spelet = www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: www.fotrally.se

SV: Ääää... nu kör jag igång. 26 aug 2008 15:35 #19933

Kul idé! Om du väljer att köra på en arena så sätt upp en storbildsskärm som berättar vem som just nu har kört flest varv, annars blir det lätt att man inte förstår någonting när man kommer dit som besökare mitt under loppet.

Och försök göra loppet intressant på andra sätt också,  t.ex. kul uppgifter såsom en pulsklocka på deltagarna som sänder aktuell information till storbildsskärmen (tänk Vasaloppet), sådana saker kanske du kan få sponsrade.

Jag tror, till skillnad från andra, inte alls på negativ publicitet. Den deltagare som ger sig in i leken får leken tåla och det är nog alla överens om, ingen tvingas in i det.

För att få dit publik kanske du kan köra racet på en arena i anslutning till någon festival eller liknande som ett event under festivalen?
www.DagensAffärsidé.se - En ny gratis affärsidé varje dag!

SV: Ääää... nu kör jag igång. 27 aug 2008 09:10 #19939

Håller med om att det är en rolig och annorlunda idé. Det där med storbildstv:n är också en super bra idé. Du verkar ha koll på det mesta så kör bara. Det verkar ju vara något du tänkt på länge. Strunta i bittra människor och berätta som sagt hur det gick!    :bravo
The 80s rocked..

SV: Ääää... nu kör jag igång. 27 aug 2008 10:57 #19942

Strunta i bittra människor och berätta som sagt hur det gick!


Är man bitter bara för att man inte tror att en viss idé, sak, grej, pryl, verksamhet eller underhållning kommer att bli en succé?

Det är ju hela poängen med att skriva och få feedback, få höra både de negativa åsikterna och de positiva. Om alla bara skriver "ja, hurra, det kommer säkert att gå bra", trots att de inte tror det, så har ju trådskaparen inte fått någon hjälp alls. ???
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com

SV: Ääää... nu kör jag igång. 27 aug 2008 16:09 #19950

Ett långmaratonlopp är det och det är säkert bra med alla skydd. Har du provat att gå med sådana några km.  Jag hade själv sådana när jag åkte rullskridskor nu på Rigas knaggliga trottoarer och stor nytta hade jag av dem men någon längre tid skulle jag knappast vilja ha dem på mig och nu har ett av barnbaret fått överta dem. Det får räcka med 55 års åkande.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Ääää... nu kör jag igång. 27 aug 2008 17:07 #19953

Nu har jag bokat och betalt en domän till tävlingen. Jag ville inte ha Å med i namnet så allt med ”gå” försvann ju. Det ska vara något klatchigt tycker jag så det blev till slut www.fotrally.se. Det tar väl lite innan den funkar.

Pii
Det blir inte arena utan vägar och gator. Jag tror också på att köra jippon runt på något sätt. Det kan ju bli lite som en karneval som drar fram över landsbyggden. Jag fick ett tips av en kompis att det ska finnas ett gäng som heter ”promenadorkestern” som spelar när de går. Det vore ju något.

Brandmannen/UBT
Bråka inte. Jag vill ha negativa tankar också. De betyder egentligen mer för projektet än positiva, såvida de är kreativa eller specifika. Mitt projekt är inte för alla, det vet jag nog. Men jag gillar det och jag vet att det finns många fler som gör det. Och jag kommer att köra. Även om det bara blir två som tävlar. Och jag kommer ha roligt. Och något att berätta för mina barnbarn. Sådeså.

Tack Brandmannen för ryggdunken och tack UBT för det du bidragit med i tidigare inlägg.

lars arenander
Nej. Inte testat det. Men det kommer jag vara tvungen att göra förstås.
För att jag gillar spelet = www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: www.fotrally.se

SV: Ääää... nu kör jag igång. 27 aug 2008 18:39 #19954

Korsdraget en musikorkester med galna infall KTH i Stockholm Var ganska berömda en gång i tiden de kanske fortfarande finns kvar Vi gjorde en skidutflykt till Östra Italien Dolomiterna. De släpade med sig ett dragspel högst upp på en alptopp för att slå något rekord, Galet var det sedan hade vi pjäxdans några tusen meter över havet med dragspel och banjo. Italienska och andra turister har nog sällan haft så roligt. Några tog ente ens av skidorna i dansen. Längre ner drog de igång igen på en restaurang och slängde åt mig en trumpet då de visste att jag lirade det. Så galna orkestrar med proffs drar garv.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
 • Sida:
 • 1
 • 2

Välj kommun från listan