Starta godisbutik

3
Om man ska starta ett eget företag, i det här fallet en godisbutik, hur mycket i startkapital kan vara rimligt? Lokalen är tänkt att vara liten till en början men efter hand ska den utbyggas. Någon med information om detta skulle jag vilja ha råd ifrån. Tack på förhand! /F
14
Jag tror att 100:- räcker.. o sen kanske 50:- till för allt godis! [br] [br]Utbyggnaden kanske går på 25:-. [br] [br]Totalt blir det alltså bara 12 kronor! [br] [br]Nevars, [br] [br]Du får nog sätta dig ner och räkna lite själv tror jag. Ganska omfattande uppgift. Lycka till!
3
höhö. lustigkurre! roligast idag måste jag säga! [br]Jag vill tyvärr inte ta del av det struntprat som du ger mig! som jag själv skriver vill jag ha råd från en person med stor erfarenhet, vilket du inte har! Så slappna av nu cooling, det var modigt av dig att skriva det du skrev! Det kan jag inte ta ifrån dig! haha. Ha en bra dag! [br]/F
187
Humm! Att fråga som du gör är ungefär som om jag ringer till en skyltfirma och vill köpa en stor rund skyllt…med en text i mitten, samtidigt som jag frågar vad en sådan kostar. [br] [br]Du måste förstå att din information inte ger oss någonting. Vist kan jag ge dig A4:or med information, men i ett sådant läga är det bäst att du pratar med AF om en starta-eget-kurs. [br] [br]Myckat av den informationen fins säkert redan nedskrivet på detta forum redan. Försök att presicera din fråga och sök, om inte svaret finns så kan du starta en ny tråd. [br]Lycka till :)
Frilansande människa
3
tack du.
106
Håller med tidigare talare om att det inte finns speciellt mycket information att "räkna på" i ditt inlägg. [br] [br]Generellt säger man att ett "friskt" företag ger en avkastning på ca 10-15% på kapitalet, dvs efter att allt är betalt under en månad, skall du ha 10-15% kvar. [br] [br]Men det säger ju inget. [br] [br]Mellan tummen och pekfingret - säg 100.000-500.000:- i startkapital och här är hur jag höftar till detta. [br] [br]Lager - du behöver alltid ha mycket mera godis i butiken än vad du säljer, säg att det kostar 50.000:- att köpa godis för att ha i lager. [br] [br]Dina omkostnader - hyra, telefon, marknadsföring, försäkring och allt det dära, säg att din lokal kostar 5000:- per månad (60k/år), och du lägger ett par tre tusen på "resten", dvs 36k => 96 k/år. [br] [br]Säg att du betalar av lånet med 2000:- per månad och din ränta är 15% per år, dvs 250.000:- X 0,15 = 37.500:-. Dela med 12 ger 3125:-/månad + amorteringen på lånet, omkring 5125:- / månad eller 61500:-/år. [br] [br]Lön, man säger även här att du behöver få ut rent efter alla skatter, omkring 10.000:- för att överleva. Räkna alltså med att din fru tjänar bra ochkan försörja dig. :) [br] [br]En helt vit lön på 10.000:- efter skatter kostar lika mycket för företaget, så din lön går på 240000:-/år. [br] [br]Totalt är dina kostander för år 1 omkring: 50 + 100 + 60 + 240 = 450 k. [br] [br]Per månad är det: 37.500:- [br] [br]Säljer du godis för 6:95 per hekto (55:60 ex moms per kilo), och du har 50% påslag, dvs du tjänar 27:80/kg så behöver du sälja ca 1350 kg per månad för att få in vad du behöver. Det är alltså minst fyra småbarnsföräldrar som regelbundna kunder. :-) [br] [br]Säger man sedan att du behöver sex månader att få upp försäljningen i den volymen, så behöver du en buffert, dvs lånet, på 225.000:-. [br] [br]Förresten har jag inte tagit med butiksinredning, kassaapparater, försäljningskostnader (kreditkortsterminal) mm i ovanstående siffror. :) [br] [br]Men som sagt, det här är ditt jobb att räkna ut genom att studera böcker i starta eget och där hitta hur du sätter upp en affärsplan, marknadsplan och budget.:) Hoppas att mitt inlägg gett dig lite ideer att räkna efter i alla fall. [br] [br]Lycka till!
Mitt företag: [URL=http://intelligentmammals.se/]www.intelligentmammals.se[/URL]
Min bokföringsguide: [URL=http://bokforamoms.se/]www.bokforamoms.se[/URL]
Min roliga tvåspråkiga blogg: [URL=http://alltommig.nu/]www.alltommig.nu[/URL]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.