Starta företag i Kina, skatter m.m

18
Hejsan allihopa! Tack för att ni läser

Joe heter jag och är en svensk student i Kina, och har för närvarande planer att starta företag i Kina.Jag har en liten kunskap om skattesystemet i Sverige och Kina, men av det jag lärt mig så är det för närvarande skattemässigt, bättre att starta företag i Kina.  Kan jag som svensk i Kina etablera ett företag i Kina, som samtidigt söka finansiering från Svenska Banker?

Jag har bott i Kina i över ett år för att studera Kinesiska och är här för mitt andra år som student i Guanghua School of management där jag läser Management. Jag har hittat Kina! Jag gillar folket, kulturen, och framförallt hur jag som svensk lever i Kina, det är skönt helt enkelt.

Eftersom jag har lärt mig språket flytande vill jag gärna använda mina kunskaper på plats, och jag känner att personlig kommunikation är en av de viktigaste faktorerna för att ett samarbete ska lyckas.

Jag vill från Kina exportera Elektroniska apparater till Sverige, och därmed vill jag etablera mitt företag i Kina.Hur funkar skattesystemet om jag väljer att etablera ett företag i Kina? Är det som USA där lagen säger att, sålänge personen har sitt domicil i USA så betalar denne skatt till USA, oavsett om denne betalar skatt i det land han/hon har sin verksamhet.- Om jag startar företag i Kina, vem betalar jag skatt till? KINA ELLER SVERIGE ?

Jag har läst online om att det är betydligt enklare att registrera föreag i HongKong, Men vad jag vet har reglerna ändrats i år i Kina, men jag är inte säker på vilka regler som har ändrats och om det fortfarande är lönsamt att registrera företaget i HongKong och driva det i Kina ?

Vart kan jag vända mig till för att som svensk i Kina, söka om finansiering och annan rådgivning?

Er tid är väldigt uppskattad, Tack.

Joe
1165
Jag kan inte alls kinesisk lagstiftning, men skall du slippa betala skatt i Sverige bör du inte ha allt för omfattande anknytning till vårt land. Du skall inte vara skriven här, inte vistas här mer än möjligen kortare perioder och inte äga fastigheter, företag eller fordon här är de gyllene budorden för utvandrare.[br][br]Kina är spännande, fast jag är inte så säker på att din affärsidé är så lysande. De allra flesta svenska företag av lite storlek har inga problem med att köpa saker direkt av kinesiska tillverkare, utan mellanhänder. Ibland har de en "agent" i Kina som hjälper dem med en del pappersarbete där och som samordnar logistiken. Inte därför att det är så svårt att göra det från Sverige, utan mest för att tidsskillnaden är rätt så besvärlig om man inte gillar väldigt tidiga morgnar i Sverige.
18
Tack för informationen, visste inte alls om agenterna. [br]Men behovet av elektroniska apparater finns ju fortfarande, vad anser du är mest attraktivt just nu?
2360
37
Att du arbetar som språkkonsult mellan länderna. vi gör så mellan Sverige och Lettland eftersom min hustru kan perfekt lettiska och har kontakter där inom vissa områden. Fortsätt och lär dig kinesiska och den dag du längtar hem kan du bli auktoriserad tolk vilket är givande och fritt. Mycket arbete går just till företag som mer än väl beöver det och det är ett mycket uppskattat arbete som ger många kontakter.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1165
Jag jobbade nästan tio år på en datagrossist som importerade massor från Kina, slutade där förra året. [br][br]Du skall få tre exempel på varor som jag tror man kan bli riktigt rik på att producera i ett lågkostnadsland som Kina och sedan sälja till Europa och USA:[br]- Idag beslutade EU att senast 2012 skall alla lampor i EU vara av lågenergityp. De vanligaste typerna finns det ett stort utbud på av lågenergilampor, men för många mer udda lampor saknas alternativ helt, alternativt är ljusspektrat helt fel. Det kommer vara en het bransch kommande år.[br][br]- Fjärrstyrning av hem och så kallade smarta hem blir mer och mer inne. Att kunna sitta vid datorn och ha koll på hela husets förbrukning av el, vatten och värme, kunna kolla temperaturer, starta och stänga av saker etc är många teknikintresserade husägares våta dröm. [br][br]- Miljö är alltid inne, och kan man kombinera det med prylar så skapar man ett ha-begär. Solcellsdrivet tror jag är framtiden. Solcellsdrivna laddare till dator och mobil, eller varför inte till iPoden? Solcellsdrivna kylboxar som håller mat och dryck kalla borde kunna bli en bra framgång.
223
Jag skulle börja med att prata med Exportrådet i Kina. [url=http://"http://www.swedishtrade.se/kina/"]På deras webbplats[/url] hittar du en hel del matnyttigt.[br][br]Titta speciellt under "vanliga frågor".
2360
37
Ska du exportera något så är solceller framtiden,  sådant som  har med miljö och energi överhuvudtaget är och blir stort i framtiden, det gäller bara att hitta något med bra kvalitet.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
60
För att exportera varor från Kina fodras det någon typ av exportlicens.[br]Vet inte exakt hur det fungerar men agenterna brukar ha det.[br]För tillfället är det lätt att knyta ihop kontakter med kinesiska agenter om man har hållit på ett tag.[br]Tror det är svårt att få lån just nu i svenska banker.[br]Börja med att nischa dig o testa i liten skala.[br]Jag har själv funderat på solceller sådant som är bra för miljön men har fullt upp med det Jag håller på med.[br]
www.kamerafilter.se | www.ljustalt.se | www.reflexskarm.se
18
[quote author=lars arenander link=topic=4717.msg22890#msg22890 date=1228781988][br]Att du arbetar som språkkonsult mellan länderna. vi gör så mellan Sverige och Lettland eftersom min hustru kan perfekt lettiska och har kontakter där inom vissa områden. Fortsätt och lär dig kinesiska och den dag du längtar hem kan du bli auktoriserad tolk vilket är givande och fritt. Mycket arbete går just till företag som mer än väl beöver det och det är ett mycket uppskattat arbete som ger många kontakter.[br][/quote][br][br]Tolk kan inte va helt fel måste jag säga, Min syster läser just nu till tolk för teckenspråk.. tack, !
18
[quote author=swetrot link=topic=4717.msg22891#msg22891 date=1228782836][br]Jag jobbade nästan tio år på en datagrossist som importerade massor från Kina, slutade där förra året. [br][br]Du skall få tre exempel på varor som jag tror man kan bli riktigt rik på att producera i ett lågkostnadsland som Kina och sedan sälja till Europa och USA:[br]- Idag beslutade EU att senast 2012 skall alla lampor i EU vara av lågenergityp. De vanligaste typerna finns det ett stort utbud på av lågenergilampor, men för många mer udda lampor saknas alternativ helt, alternativt är ljusspektrat helt fel. Det kommer vara en het bransch kommande år.[br][br]- Fjärrstyrning av hem och så kallade smarta hem blir mer och mer inne. Att kunna sitta vid datorn och ha koll på hela husets förbrukning av el, vatten och värme, kunna kolla temperaturer, starta och stänga av saker etc är många teknikintresserade husägares våta dröm. [br][br]- Miljö är alltid inne, och kan man kombinera det med prylar så skapar man ett ha-begär. Solcellsdrivet tror jag är framtiden. Solcellsdrivna laddare till dator och mobil, eller varför inte till iPoden? Solcellsdrivna kylboxar som håller mat och dryck kalla borde kunna bli en bra framgång.[br][/quote][br][br]Tack för dina tips... Jag kommer att söka mer information om det, miljön har jag alltid tänkt på, men jag har alltid uppfattat det som mycket pengar att starta med. [br]Finns inga enkla vägar jag vet, men vill börja med 1 enkel vara fokus på en vara och lära mig mer om import export genom det.[br]Jag skulle vilja tacka ALLA som tog sin tid och läste mitt inlägg .. [br][br]Tack tack

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.